Kž I 333/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
Kž I 333/05
19.04.2005. godina
Beograd

U IME NARODA

 

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Nikole Latinovića, predsednika veća, Nikole Mićunovića, Zorana Savića, Miodraga Vićentijevića i Bate Cvetkovića, članova veća, sa savetnikom Jolan Madaras, zapisničarem, u krivičnom predmetu optuženog AA zbog krivičnog dela neovlašćenog stavljanja u promet opojnih droga iz člana 245. stav 1. OKZ, koga brani AB, advokat, odlučujući o žalbi branioca optuženog izjavljenoj protiv presude Okružnog suda u Sremskoj Mitrovici K. broj 72/04 od 7.12.2004. godine, u sednici veća održanoj u smislu člana 375. ZKP dana 19. aprila 2005. godine doneo je

 

 

P R E S U D U

 

Uvažavanjem žalbe branioca optuženog AA, PREINAČUJE SE presuda Okružnog suda u Sremskoj Mitrovici K. broj 72/04 od 7.12.2004. godine, samo u pogledu odluke o kazni optuženog, tako da Vrhovni sud za krivično – pravne radnje za koje je oglašen krivim prvostepenom presudom iz člana 245. stav 1. OKZ, optuženog AA OSUĐUJE na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 6 (šest) meseci.

 

Žalba branioca optuženog AA se u ostalom delu ODBIJA kao neosnovana i prvostepena presuda u nepreinačenom delu potvrđuje.

 

O b r a z l o ž e nj e

 

Pobijanom prvostepenom presudom oglašeni su krivim: AA zbog krivičnog dela neovlašćenog stavljanja u promet opojnih droga iz člana 245. stav 1. OKZ, za koje je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, i optuženi BB zbog kriv. dela omogućavanja uživanja opojnih droga iz člana 246. stav 1. OKZ za koje mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od šest meseci, i za kriv. delo neovlašćenog držanja opojnih droga iz člana 245. stav 3. OKZ, za koje mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od tri meseca, i osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam meseci.

 

Od optuženih je oduzeta opojna droga – marihuana bruto mase 7,1 grama u količini od 6,8 grama i 12,6 grama. Optuženom AA je izrečena mera bezbednosti obaveznog lečenja alkoholičara i narkomana koja će se izvršiti u ustanovi za izvršenje kazne.

 

Optuženi su obavezani na plaćanje troškova krivičnog postupka – optuženi Budimirović u iznosu od 19.600,00 dinara, optuženi BB u iznosu od 3.600,00 dinara i na plaćanje paušala u iznosu od po 10.000,00 dinara a optuženi AA je obavezan na naknadu troškova odbrane po službenoj dužnosti koji će se odrediti posebnim rešenjem.

 

Protiv navedene presude žalbu je izjavio branilac optuženog AA zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, zbog povrede krivičnog zakona i zbog odluke o kazni i troškovima postupka i predloženo je, da se prvostepena presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje ili pak da se ista preinači i optuženom izrekne blaža krivična sankcija. U žalbi je predloženo, da se branilac obavesti o sednici veća drugostepenog suda u smislu člana 375. ZKP.

 

Republički javni tužilac u Beogradu dopisom Ktž. broj 461/05 od 11.3.2005. godine je predložio da se žalba branioca optuženog odbije kao neosnovana i prvostepena presuda potvrdi.

 

Vrhovni sud Srbije održao je sednicu veća u odsutnosti uredno obaveštenog Republičkog javnog tužioca, u prisustvu branioca optuženog, razmotrio je spise predmeta zajedno sa prvostepenom presudom i nakon ocene navoda i predloga iz žalbe, pismenog predloga Republičkog javnog tužioca i objašnjenja datih na sednici veća, našao:

 

Prvostepena presuda ne sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka, ni povrede krivičnog zakona, na koje žalbeni sud uvek pazi po službenoj dužnosti u smislu člana 380. stav 1. tačka 1. i 2. ZKP.

 

Prvostepena presuda je jasna, razumljiva, ne sadrži protivrečnosti, niti druge nedostatke, koje bi je činile manjkavom u smislu člana 368. stav 1. tačka 11. ZKP, pa je žalba branioca optuženog AA zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka neosnovana.

 

Činjenično stanje presude je pravilno i potpuno utvrđeno, da je optuženi AA neovlašćeno stavio u promet opojnu drogu – marihuanu, nuđenjem na prodaju gostima ugostiteljskog objekta \"VV" u GG dana 18.11.2003. godine, u alkoholisanom stanju, između ostalog i svedoku DD, kada se nalazio u stanju bitno smanjene uračunljivosti i istom prilikom, je od optuženog oduzeta marihuana bruto mase 7,1 grama.

 

Izjavljena žalba branioca optuženog zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja je neosnovana, jer je sud pravilno iz iskaza optuženog AA i saslušanih svedoka DD i konobarice ĐĐ utvrdio, odlučne činjenice za postojanje krivičnog dela iz člana 245. stav 1. OKZ.

 

Neosnovana je izjavljena žalba branioca i zbog povrede krivičnog zakona, jer izvršenom pravnom ocenom dela, prvostepeni sud nije povredio krivični zakon na štetu optuženog, a odluka o izrečenoj meri bezbednosti je zasnovana na odredbama člana 65. OKZ, pa je izjavljena žalba i u vezi sa navedenom odlukom neosnovana.

 

Ispitujući prvostepenu presudu u vezi odluke o kazni povodom izjavljene žalbe branioca optuženog AA, Vrhovni sud nalazi, da je prvostepeni sud pravilno utvrdio sve okolnosti koje su od značaja za odmeravanje kazne optuženom.

 

Pravilno su utvrđene kao olakšavajuće okolnosti da je optuženi mlad, ranije neosuđivan, da je priznao izvršenje krivičnog dela, i pravilno je utvrđeno, da otežavajuće okolnosti nije bilo, pa je osnovano odlučeno, da ima mesta primeni odredaba člana 42. i 43. OKZ, u situaciji, kada je optuženi krivično delo izvršio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, i kada je utvrđeno, da se isti leči od duševne bolesti sa psihotičnim dekompenzacijama.

 

Ocenjujući konkretnu težinu izvršenog krivičnog dela i okolnosti pod kojima je isto izvršeno, kao i nabrojane olakšavajuće okolnosti, Vrhovni sud je uvažavanjem izjavljene žalbe preinačio prvostepenu presudu samo u pogledu odluke o kazni, i optuženog osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest meseci, nalazeći, da je ova kazna dovoljna mera, da se prema optuženom postigne svrha kažnjavanja predviđena članom 33. i članom 5. OKZ.

 

Iz iznetih razloga, na osnovu člana 391. stav 1.i 388. ZKP Vrhovni sud Srbije je odlučio kao u izreci ove presude.

 

Zapisničar Predsednik veća – sudija

Jolan Madaras, s.r. Nikola Latinović, s.r.

 

Za tačnost otpravka

OK