Kž I 412/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
Kž I 412/05
23.05.2005. godina
Beograd

U IME NARODA

 

 

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Janka Lazarevića, predsednika veća, Ljubomira Vučkovića i Milene Inić-Drecun, članova veća, sa savetnikom Vesnom Veselinović, zapisničarem u krivičnom predmetu protiv optuženog AA, zbog krivičnog dela neovlašćeno držanje opojnih droga iz člana 245. stav 3. Osnovnog krivičnog zakona, odlučujući o žalbi Okružnog javnog tužioca u Kragujevcu, izjavljenoj protiv presude Okružnog suda u Kragujevcu K broj 187/04 od 28. 12. 2004. godine, u sednici veća održanoj dana 23. 05. 2005. godine, doneo je

 

 

P R E S U D U

 

 

UVAŽAVANJEM žalbe Okružnog javnog tužioca u Kragujevcu PREINAČUJE SE u pogledu odluke o krivičnoj sankciji presuda Okružnog suda u Kragujevcu K broj 187/04 od 28. 12. 2004. godine, tako da Vrhovni sud optuženog AA za krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga iz člana 245. stav 3. OKZ, za koje je tom presudom oglašen krivim, na osnovu člana 5, 33, 38. i 41. OKZ, OSUĐUJE na kaznu zatvora u trajanju od 5 meseci.

 

O b r a z l o ž e nj e

 

Prvostepenom presudom optuženi AA oglašen je krivim za krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga iz člana 245. stav 3. OKZ za koje mu je izrečena uslovna osuda, tako što mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od 5 meseci i istovremeno određeno da se prema optuženom ista neće izvršiti ako za vreme od 1 godine po pravnosnažnosti presude ne izvrši novo krivično delo.

 

Na osnovu člana 69. u vezi člana 245. stav 5. OKZ, optuženom je izrečena mera bezbednosti oduzimanja predmeta i to 0,91 gram opojne droge heroin.

 

Istom presudom na osnovu člana 193. i 196. ZKP, optuženi je obavezan da naknadi troškove krivičnog postupka i plati sudu na ime paušala iznos od 2.000,00 dinara u roku od 15 dana po pravnosnažnosti presude pod pretnjom prinudnog izvršenja.

 

Protiv ove presude žalbu je izjavio Okružni javni tužilac u Kragujevcu, zbog odluke o kazni sa predlogom da prvostepena presuda bude preinačena, tako što će optuženom za izvršeno krivično delo biti izrečena kazna zatvora.

 

Zamenik Republičkog javnog tužioca Srbije stavio je predlog Ktž. broj 543/05 od 10. 05. 2005.godine, da se žalba Okružnog javnog tužioca u Kragujevcu uvaži, a prvostepena presuda preinači u pogledu odluke o krivičnoj sankciji, tako što će optuženom biti izrečena kazna zatvora.

 

Vrhovni sud je održao sednicu veća na kojoj je razmotrio spise predmeta, zajedno sa pobijanom presudom, koju je ispitao u smislu člana 380. ZKP, pa je po oceni navoda u žalbi našao:

 

Žalba je osnovana.

 

U prvostepenom postupku nije učinjene nije bitna povrede odredaba krivičnog postupka, niti je povređen krivični zakon na štetu optuženog, a na koje povrede Vrhovni sud pazi po službenoj dužnosti u smislu člana 380. stav 1. tačka 1. i 2. ZKP.

 

Ispitujući odluku suda o krivičnoj sankciji, Vrhovni sud nalazi da je prvostepeni sud pravilno utvrdio sve okolnosti koje su od značaja za odmeravanje kazne optuženom u smislu 41. OKZ.

 

Po oceni Vrhovnog suda, nije pravilno ocenjen značaj utvrđene otežavajuće okolnosti da je optuženi ranije više puta osuđivan, a jedanput i za istovrsno krivično delo i to presudom Okružnog suda u Novom Sadu K broj 58/99 od 23. 01. 2001. godine za krivično delo iz člana 245. stav 1. KZ SRJ, kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 8 meseci, a nije dat odgovarajući značaj utvrđenim olakšavajućim okolnostima na strani optuženog da je priznao izvršeno krivično delo i da mu je oduzeta mala količina opojne droge.

 

S obzirom na izneto, Vrhovni sud nalazi da u konkretnom slučaju nije pravilno ocenjena težina i društvena opasnost izvršenog krivičnog dela kao i stepen krivične odgovornosti optuženog kada je optuženom za izvršeno krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga iz člana 245. stav 3. OKZ, prvostepeni sud izrekao uslovnu osudu, tako što mu je utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 5 meseci i istovremeno odredio da se ista neće izvršiti ako za vreme od 1 godine od pravnosnažnosti presude ne izvrši novo krivično delo.

 

Po oceni Vrhovnog suda, ovakva krivičnom sankcijom ne može se postići ni opšta svrha krivičnih sankcija, niti svrha uslovne osude predviđene članom 5. i 51. OKZ, a imajući u vidu da je optuženi oglašen krivim za krivično delo visokog stepena društvene opasnosti i da se u konkretnom slučaju ne može očekivati da će upozorenje uz pretnju kaznom dovoljno uticati na optuženog da više ne vrši krivična dela.

 

Stoga se osnovano u žalbi Okružnog javnog tužioca pobija prvostepena presuda u delu odluke o krivičnoj sankciji i ističe da nije pravilno cenjena ranija osuđivanost optuženog, pa je osnovan i predlog u žalbi da prvostepena presuda bude preinačena u pogledu odluke o krivičnoj sankciji, tako što će optuženom biti izrečena kazna zatvora.

 

Sa iznetih razloga, Vrhovni sud je uvažio žalbu Okružnog javnog tužioca i optuženog AA za krivično delo neovlašćeno držanje opojne droge iz člana 245. stav 3. OKZ za koje je oglašen krivim prvostepenom presudom, osudio na kaznu zatvora u trajanju od 5 meseci nalazeći da je ona srazmerna stepenu društvene opasnosti izvršenog krivičnog dela i krivičnoj odgovornosti optuženog kao i da predstavlja dovoljnu i nužnu meru za postizanje svrhe kažnjavanja iz člana 33. OKZ.

 

Stoga je na osnovu člana 391. st. 1. ZKP, Vrhovni sud odlučio kao u izreci presude.

 

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Vesna Veselinović, s.r. Janko Lazarević, s.r.

 

Za tačnost otpravka