Kž I 532/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
Kž I 532/05
21.04.2005. godina
Beograd

U IME NARODA

 

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Dragiše Đorđevića, predsednika veća, Slobodana Rašića i Nevenke Važić, članova veća, i savetnika Biljane Dragaš, zapisničara, u krivičnom predmetu optuženog AA, zbog krivičnog dela neovlašćenog držanja opojnih droga iz člana 245. stav 3. Osnovnog krivičnog zakona, rešavajući po žalbi optuženog AA, izjavljenoj protiv presude Okružnog suda u Užicu K.br.11/05 od 14.02.2005. godine, u sednici veća održanoj dana 21.04.2005. godine, doneo je

 

P R E S U D U

 

UVAŽAVANJEM žalbe optuženog AA PREINAČUJE SE presuda Okružnog suda u Užicu K.br.11/05 od 14.02.2005. godine, u pogledu odluke o krivičnoj sankciji, tako što Vrhovni sud Srbije, optuženom AA, za krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga iz člana 245. stav 3. Osnovnog krivičnog zakona, za koje je prvostepenom presudom oglašen krivim, izriče uslovnu osudu tako što mu utvrđuje novčanu kaznu u iznosu od 15.000,00 dinara, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od jedne godine ne izvrši novo krivično delo.

 

O b r a z l o ž e nj e

 

Navedenom presudom Okružnog suda u Užicu optuženi AA oglašen je krivim zbog krivičnog dela neovlašćenog držanja opojnih droga iz člana 245. stav 3. Osnovnog krivičnog zakona i osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 15.000,00 dinara, koju je dužan platiti roku od 15 dana po pravnosnažnosti presude i određeno da ako se izrečena novčana kazna ne bude mogla ni prinudno naplatiti da će je sud izvršiti tako što će za svakih započetih 200,00 dinara, novčane kazne odrediti jedan dan zatvora.

 

Na osnovu člana 245. stav 5. OKZ-a od optuženog je oduzeta opojna droga. Istom presudom na osnovu člana 193. i 196. ZKP-a optuženi je obavezan da plati sudu iznos od 3.000,00 dinara, na ime sudskog paušala u roku od 15 dana od pravnosnažnosti presude.

 

Protiv navedene presude žalbu je izjavio optuženi AA, zbog odluke o kazni sa žalbenim predlogom da Vrhovni sud Srbije preinači pobijanu presudu i da mu izrekne blažu kaznu.

 

Republički javni tužilac Srbije u pisanom podnesku Ktž. br.664/05 od 07.04.2005. godine predložio je da Vrhovni sud Srbije odbije žalbu optuženog AA kao neosnovanu, a presudu Okružnog suda u Užicu K.br.11/05 od 14.02.2005. godine, potvrdi.

 

Vrhovni sud je održao sednicu veća na kojoj je razmotrio sve spise predmeta zajedno sa pobijanom presudom, pa je po oceni žalbenih navoda u žalbi optuženog AA kao i pismenog predloga Republičkog javnog tužioca Srbije datog u napred navedenom podnesku, našao:

 

Prvostepena presuda ne sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz člana 380. stav 1. tačka 1. ZKP-a, na koje povrede drugostepeni sud pazi po službenoj dužnosti.

 

Ispitujući pobijanu presudu u pogledu odluke o kazni Vrhovni sud nalazi da je prvostepeni sud cenio sve olakšavajuće i otežavajuće na strani optuženog, pa je od olakšavajućih okolnosti na strani optuženog cenio da optuženi do sada nije osuđivan, da je krivično delo potpuno priznao i na taj način doprineo da se krivični postupak protiv njega dovrši bez odugovlačenja, ceneći pri tom i slabo materijalno stanje optuženog, dok otežavajućih okolnosti nije bilo.

 

Međutim, po nalaženju Vrhovnog suda drugostepeni sud nije u dovoljnoj meri cenio slabo materijalno stanje optuženog AA, na šta se ukazuje u žalbi optuženog koji živi u zajednici sa sestrom i majkom, i izdržava se od porodične penzije koja im je ostala iza pok. oca koja iznosi 7.000,00 dinara, pa je stoga pobijanu presudu preinačio u pogledu odluke o kazni, tako što je optuženom utvrdio novčanu kaznu u iznosu od 15.000,00 dinara i istovremeno odredio da se ista neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od jedne godine ne izvrši novo krivično delo, nalazeći da će se i samom pretnjom novčanom kaznom, prema optuženom postići svrha kažnjavanja iz člana 5. i 3. OKZ-a.

 

Iz iznetih razloga, a na osnovu člana 391. ZKP-a, Vrhovni sud je odlučio kao u izreci ove presude.

 

Zapisničar, Predsednik veća – sudija,

Biljana Dragaš,s.r. Dragiša Đorđević, s.r.

 

 

Za tačnost otpravka

 

lji