Kž I 654/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
Kž I 654/05
26.05.2005. godina
Beograd

U IME NARODA

 

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Dragiše Đorđevića, predsednika veća, Slobodana Rašića, Nevenke Važić, dr Gligorija Spasojevića i mr Sretka Jankovića, članova veća, sa savetnikom Milom Ristić, zapisničarem, u krivičnom predmetu protiv optuženog AA, zbog krivičnog dela razbojništva iz člana 168. stav 1. Krivičnog zakona Republike Srbije i dr., odlučujući o žalbama Okružnog javnog tužioca u Beogradu i branioca optuženog, advokata AB, izjavljenim protiv presude Okružnog suda u Beogradu K.1506/04 od 27.01.2005. godine, u sednici veća održanoj, dana 26.05.2005. godine, doneo je

 

 

P R E S U D U

 

ODBIJAJU SE, kao neosnovane, žalbe Okružnog javnog tužioca u Beogradu i branioca optuženog AA, a presuda Okružnog suda u Beogradu K.1506/04 od 27.01.2005. godine, POTVRĐUJE.

 

O b r a z l o ž e nj e

 

Pobijanom presudom, oglašen je krivim, optuženi AA, zbog četiri krivična dela razbojništva iz člana 168. stav 1. KZ RS, za koje mu je utvrđena kazna zatvora od po jedne godine i zbog jednog krivičnog dela teški slučajevi razbojništva iz člana 169. stav 1. KZ RS, u vezi člana 168. stav 1. KZ RS, za koje mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od dve godine i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, u koju kaznu mu se ima uračunati vreme provedeno u pritvoru, počev od 21.09.2004. godine, pa do ukidanja pritvora.

 

Obavezuje se optuženi da oštećenoj BB, isplati iznos od 3.000,00 dinara, na ime oštetnog zahteva, dok se u ostalom delu oštećena BB upućuje na parnicu.

 

Oštećena VV se radi ostvarivanja svog imovinsko-pravnog zahteva upućuje na parnicu.

 

Obavezuje se optuženi da sudu na ime troškova krivičnog postupka plati iznos od 22.000,00 dinara, kao i iznos od 5.000,00 dinara na ime paušala, sve u roku od 15 dana, od pravnosnažnosti presude.

 

Na osnovu člana 345. stav 1. ZKP, prema AA, odbija se optužba da je izvršio krivično delo teški slučajevi razbojništva iz člana 169. stav 1. u vezi člana 168. stav 1. KZ RS, zbog odustanka OJT od daljeg krivičnog gonjenja.

 

Oštećena se radi ostvarivanja svog imovinsko-pravnog zahteva upućuje na parnicu, a može u roku od 8 dana preuzeti dalje krivično gonjenje.

 

Protiv te presude u osuđujućem delu, žalbe su izjavili:

-Okružni javni tužilac u Beogradu, zbog odluke o kazni, sa predlogom da Vrhovni sud, preinači pobijanu presudu i optuženom izrekne kaznu zatvora u dužem trajanju;

-branilac optuženog, zbog odluke o kazni, sa predlogom da Vrhovni sud, pobijanu presudu preinači i optuženom izrekne blažu kaznu.

 

Republički javni tužilac, svojim podneskom Ktž.792/05 od 25.04.2005. godine, predložio je da se uvaži žalba Okružnog javnog tužioca u Beogradu, preinači pobijana presuda i optuženom AA izrekne strožija kazna, a da se odbije žalba branioca optuženog, kao neosnovana.

 

Vrhovni sud je održao sednicu veća, na kojoj je razmotrio sve spise predmeta, zajedno sa pobijanom presudom, pa je, po oceni žalbenih navoda, kao i predloga Republičkog javnog tužioca, datog u napred navedenom pismenom podnesku, našao:

 

Žalbe Okružnog javnog tužioca u Beogradu i branioca optuženog AA su neosnovane.

 

Pobijana presuda ne sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka, niti povrede krivičnog zakona, na koje Vrhovni sud, kao drugostepeni sud, pazi po službenoj dužnosti (član 380. ZKP).

 

Prilikom odmeravanja kazne, prvostepeni sud je cenio sve okolnosti, koje u smislu člana 41. OKZ, su relevantne za određivanje krivične sankcije optuženom, a koje je prvostepeni sud naveo u svojoj presudi, te je pravilnom primenom pravila o sudskom ublažavanju kazne (član 42. i 43. OKZ), optuženom za četiri krivična dela razbojništva iz člana 168. stav 1. KZ RS, utvrdio kaznu zatvora u trajanju od po jedne godine zatvora, a za krivično delo teški slučajevi razbojništva iz člana 169. stav 1. u vezi člana 168. stav 1. KZ RS, utvrdio kaznu zatvora u trajanju od dve godine, te odmerena kazna od četiri godine zatvora, uz uračunavanje vremena provedenog u pritvoru (član 50. OKZ), srazmerna je težini izvršenih krivičnih dela, stepenu krivične odgovornosti optuženog kao izvršioca i predstavlja odgovarajuću i nužnu meru za ostvarivanje svrhe kažnjavanja predviđene članom 33. OKZ, u okviru opšte svrhe krivičnih sankcija iz člana 5. stav 2. OKZ, kako to pravilno nalazi prvostepeni sud.

 

Stoga su žalbeni navodi Okružnog javnog tužioca, o izricanju strožije kazne zatvora, kao i branioca optuženog o izricanju blaže kazne zatvora, ocenjeni neosnovanim, imajući u vidu da se žalbama Okružnog javnog tužioca i branioca, ne ukazuje na okolnosti koje bi opravdavale njihove predloge.

 

Sa iznetih razloga, a na osnovu člana 388. ZKP, Vrhovni sud je odlučio, kao u izreci presude.

 

Zapisničar, Predsednika veća

sudija,

Mila Ristić, s.r. Dragiša Đorđević, s.r.

 

Za tačnost otpravka

 

an