Kž I 686/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
Kž I 686/05
11.05.2005. godina
Beograd

U IME NARODA

 

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Predraga Gligorijevića, predsednika veća, Miroslava Cvetkovića, Dragana Jocića, Slobodana Rašića i Nevenke Važić, članova veća, sa savetnikoom Draganom Jevrić, kao zapisničarem, u krivičnom predmetu optuženog AA, zbog krivičnog dela iz člana 245. stav 1. Osnovnog krivičnog zakona i dr., odlučujući o žalbi branioca optuženog adv.AB, izjavljenoj protiv presude Okružnog suda u Sremskoj Mitrovici K. 159/04 od 9.2.2005.godine, u sednici veća održanoj 11.5.2005.godine, doneo je

 

P R E S U D U

 

UVAŽAVA SE, žalba branioca optuženog AA i, samo u pogledu odluke o kazni, PREINAČUJE presuda Okružnog suda u Sremskoj Mitrovici K. 159/04 od 9.2.2005.godine, tako što Vrhovni sud, optuženom AA, za izvršeno krivično delo neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga iz člana 245. stav 1. OKZ, utvrđuje kaznu zatvora u trajanju, od 2-dve godine, uzima kao utvrđene kaznu zatvora u trajanju, od 6-šest meseci, za krivično delo omogućavanja uživanja opojnih droga iz člana 246. stav 1. OKZ, kaznu zatvora u trajanju, od 1-jednog meseca, za krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga iz člana 245. stav 3. OKZ i kaznu zatvora u trajanju, od 1-jedne godine i 2-dva meseca, izrečenu pravnosnažnom presudom Vrhovnog suda Srbije Kž.I 946/04 od 29.6.2004.godine, pa ga OSUĐUJE, na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju, od 3-tri godine u koju kaznu mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru, počev, od 9.10.2004.godine pa nadalje.

 

O b r a z l o ž e nj e

 

Pobijanom presudom, optuženi AA, oglašen je krivim, zbog krivičnog dela neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga iz člana 245. stav 1. OKZ, za koje mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju, od tri godine, izvršenog u sticaju sa krivičnim delom omogućavanja uživanja opojnih droga iz člana 246.stav 1. OKZ, za koje mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju, od šest meseci i zbog krivičnog dela neovlašćeno držanje opojnih droga iz člana 245. stav 3. OKZ, za koje mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju, od jednog meseca, uzeta je kao utvrđena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i dva meseca izrečena pravnosnažnom presudom Vrhovnog suda Srbije u Beogradu Kž.I 946/04 od 29.6.2004.godine, pa je osuđen, na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju, od četiri godine u koju kaznu mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru, od 9.10.2004.godine, pa nadalje. Na osnovu člana 65. OKZ, prema optuženom je izrečena mera bezbednosti, obaveznog lečenja narkomana, koja će se izvršiti u KPD Bolnici u Beogradu, a vreme provedeno u ovoj ustanovi, uračunava se u izrečenu kaznu. Na osnovu člana 245. stav 5. OKZ, od optuženog se oduzima opojna droga, oduzeta po potvrdama OUP-a Inđija, od 9.10.2004.godine. Optuženi je oslobođen obaveze plaćanja troškova krivičnog postupka i paušala.

 

Protiv te presude žalbu je izjavio branilac optuženog, adv.AB, zbog povrede krivičnog zakona i odluke o kazni, sa predlogom, da se pobijana presuda, preinači, tako, što će se optuženi za krivično delo opisano u tački 2, osloboditi od optužbe, a za krivična dela opisana u tački 1, utvrditi blaže pojedinačne kazne zatvora i osuditi ga na jedinstvenu kaznu zatvora u kraćem vremenskom trajanju.

 

Republički javni tužilac u podnesku Ktž. 825/05 od 5.5.2005. godine, predložio je, da se žalba branioca optuženog, odbije, kao neosnovana, a prvostepena presuda potvrdi.

 

Vrhovni sud je, pošto je postupljeno po članu 374. stav 2. ZKP, ispitao prvostepenu presudu, razmotrio ostale spise predmeta i, po oceni žalbenih navoda, našao:

 

Pobijana presuda ne sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka niti povrede krivičnog zakona, na koje drugostepeni sud, u smislu člana 380. stav 1. tačka 1. i 2. ZKP, uvek pazi po službenoj dužnosti.

 

Suprotno žalbenim navodima branioca, prvostepeni sud je pravilno primenio krivični zakon, kada je radnje optuženog AA, opisane u tačkama 1. i 2. izreke, pobijane presude, pravno kvalifikovao po članu 245. stav 1., 246. stav 1. i 245. stav 3. OKZ. Vrhovni sud je stoga , prihvatajući u svemu iscrpne, jasne i uverljive razloge, koji su, s tim u vezi, dati u pobijanoj presudi, žalbene navode branioca optuženog o povredi krivičnog zakona, a naime, da delo iz člana 245. stav 3. OKZ opisano u tački 2 izreke, pobijane presude, ne može egzistirati kao samostalno delo, jer je isto konzumirano krivičnim delom iz člana 245. stav 1. OKZ, opisanim u tački 1 izreke, ocenio, neosnovanim. Ovo, stoga, što je u konkretnom slučaju, reč o dve potpuno različite radnje izvršenja u svakom pogledu - vreme, mesto i način izvršenja, motiv, vrsta droge, posledice, tako, da krivično delo opisano u tački 2, postoji, kao potpuno samostalno delo i ne može biti konzumirano krivičnim delom iz tačke 1. izreke pobijane presude.

 

Ispitujući, povodom žalbe, prvostepenu presudu u delu odluke o kazni, Vrhovni sud, nalazi, da je prvostepeni sud, pravilno utvrdio sve okolnosti u smislu člana 41. OKZ, koje utiču da kazna bude manja ili veća. Međutim, kod utvrđivanja kazne za krivično delo iz člana 245. stav 1. OKZ, prvostepeni sud, utvrđenim olakšavajućim okolnostima, na strani optuženog, navedenim na strani 10 drugi stav, obrazloženja pobijane presude, iako ih je ocenio, kao osobito olakšavajuće, ipak nije dao adekvatan značaj, tako, da su utvrđena kazna, za to delo, a sledstveno tome i izrečena jedinstvena kazna, strožije, nego što je to sa stanovišta svrhe kažnjavanja neophodno.

 

Stoga je Vrhovni sud, uvažavajući žalbu branioca optuženog, preinačio prvostepenu presudu u delu odluke o kazni i, dajući pravu meru utvrđenim olakšavajućim i otežavajućim okolnostima, optuženom AA, za izvršeno krivično delo iz člana 245. stav 1. OKZ, utvrdio kaznu zatvora u trajanju, od dve godine, uzeo kao utvrđene kazne zatvora u trajanju, od šest meseci, za krivično delo iz člana 246. stav 1. OKZ i jednog meseca za krivično delo iz člana 245. stav 3. OKZ, kao i kaznu zatvora u trajanju, od jedne godine i dva meseca, izrečenu pravnosnažnom presudom Vrhovnog suda Srbije Kž.I 946/04 od 29.6.2004.godine, pa optuženog AA, osudio, na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju, od tri godine, sa uračunavanjem vremena koje provodi u pritvoru. Po nalaženju Vrhovnog suda, tako odmerena kazna, srazmerna je težini i stepenu društvene opasnosti izvršenih krivičnih dela kao i stepenu krivične odgovornosti optuženog i nužna je i dovoljna, za postizanje svrhe kažnjavanja predviđene odredbom člana 33. OKZ.

 

Iz iznetih razloga, na osnovu člana 388. ZKP, odlučeno je, kao u izreci ove presude.

 

Zapisničar, Predsednik veća

Dragana Jevrić, s.r. sudija,

Predrag Gligorijević, s.r.

 

Za tačnost otpravka

 

Sneža /JČ