Prev 529/2022 3.19.1.25.1.4

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Prev 529/2022
22.09.2022. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud u veću sastavljenom od sudija: Branka Stanića, predsednika veća, Tatjane Matković Stefanović, Tatjane Miljuš, Jasmine Stamenković i dr Ilije Zindovića, članova veća, u parnici tužioca AA, preduzetnika TR „BB“ ..., Ulica ... broj ..., čiji je punomoćnik Gordana Živković, advokat u ..., protiv tuženih Republika Srbija, koju zastupa Republičko javno pravobranilaštvo, Odeljenje u Požarevcu i AD Industrija obuće „Beograd“ Beograd, Kumodraška broj 263, koga zastupa direktor Dragiša Anisijević, radi utvrđenja prava svojine, vrednost predmeta spora 9.055.000,00 dinara, odlučujući o reviziji tužioca izjavljenoj protiv presude Privrednog apelacionog suda 1Pž 2575/21 od 15.12.2021. godine, u sednici veća održanoj 22. septembra 2022. godine, doneo je

R E Š E NJ E

NE DOZVOLJAVA SE odlučivanje o posebnoj reviziji tužioca izjavljenoj protiv presude Privrednog apelacionog suda 1Pž 2575/21 od 15.12.2021. godine.

ODBACUJE SE revizija tužioca izjavljena protiv presude Privrednog apelacionog suda 1Pž 2575/21 od 15.12.2021. godine, kao nedozvoljena.

O b r a z l o ž e nj e

Privredni apelacioni sud je presudom 1Pž 2575/21 od 15.12.2021. godine odbio kao neosnovanu žalbu tužioca i potvrdio presudu Privrednog suda u Požarevcu P 289/20 od 26.01.2021. godine, koja je ispravljena rešenjem istog suda P 289/20 od 19.03.2021. godine, kojom presudom je (u prvom stavu izreke) odbijen tužbeni zahtev da se utvrdi da je tužilac vlasnik poslovnog prostora ukupne neto površine 129,42 m2, koji se koristi kao prodavnica ... i nalazi se u četiri nivoa: podrum, nisko prizemlje, prizemlje i visoko prizemlje i sastoji se od deset prostorija u objektu drugih delatnosti broj 1, izgrađen na KP br. .... KO ..., u svemu prema elaboratu geodetskih radova za upis posebnog dela objekta od 06.08.2019. godine sačinjenom od strane geodetske radnje „VV“ ..., GG PR ..., po osnovu kupovine, što bi tuženi Republika Srbija, kao upisani vlasnik objekta i AD Industrija obuće „Beograd“ (Voždovac) Beograd, kao imalac prava korišćenja na objektu, bili dužni da priznaju, trpe i dozvole da se tužilac uknjiži kao vlasnik u javnim evidencijama o pravima na nepokretnostima po osnovu presude; odbijen tužbeni zahtev kojim da se utvrdi da je tužilac vlasnik objekata broj 1, 2 i 3 – drugih delatnosti, svi izgrađeni na KP br. ... KO ..., koje su nepokretnosti upisane u listu nepokretnosti broj ... KO ..., po osnovu kupovine, što bi tuženi Republika Srbija, kao upisani vlasnik objekta i AD Industrija obuće „Beograd“ (Voždovac) Beograd, kao imalac prava korišćenja na objektu, bili dužni da priznaju, trpe i dozvole da se tužilac uknjiži kao vlasnik u javnu evidenciju o pravima na nepokretnostima po osnovu presude (u drugom stavu izreke) i odbijen je tužbeni zahtev tužioca da se utvrdi da je tužilac imalac prava korišćenja KP ... ... broj ..., zemljište pod zgradom – objektom površine 037 ari, na KP ... ..., zemljište pod zgradom – objektom površine 031 ari, na KP ... ..., zemljište pod zgradom – objektom površine 011 ari, odnosno KP ... cela velika, površine 1,16 ari, upisno u list nepokretnosti broj ... KO ..., što bi tuženi AD Industrija obuće „Beograd“ (Voždovac) Beograd, kao imalac prava korišćenja na objektu, bio dužan da prizna, trpi i dozvoli da se tužilac uknjiži kao imalac prava korišćenja u javnim evidencijama o pravima na nepokretnosti po osnovu presude (u trećem stavu izreke) i obavezan je tužilac da prvotuženoj isplati iznos od 93.000,00 dinara na ime troškova parničnog postupka (u četvrtom stavu izreke).

Protiv navedene drugostepene presude tužilac je izjavio blagovremenu reviziju, sa predlogom da se o reviziji odluči kao o izuzetno dozvoljenoj, zbog bitne povrede odredaba parničnog postupka i zbog pogrešne primene materijalnog prava.

Odredbom člana 404. Zakona parničnom postupku („Službeni glasnik Republike Srbije“ br. 72/2011 ... 18/2020) predviđeno je da je revizija izuzetno dozvoljena zbog pogrešne primene materijalnog prava i protiv drugostepene presude koja ne bi mogla da se pobija revizijom, ako je po oceni Vrhovnog kasacionog suda potrebno da se razmotre pravna pitanja od opšteg interesa ili pravna pitanja u interesu ravnopravnosti građana, radi ujednačavanja sudske prakse, kao i ako je potrebno novo tumačenje prava (posebna revizija). O dozvoljenosti i osnovanosti ove revizije odlučuje Vrhovni kasacioni sud u veću od pet sudija.

Vrhovni kasacioni sud je ispitao ispunjenost uslova za dozvoljenost revizije po navedenoj odredbi zakona i zaključio da u konkretnom slučaju za to nisu ispunjeni uslovi.

U reviziji tužilac ne navodi nijedan razlog zbog kojeg bi revizija bila izuzetno dozvoljena, koji bi se ticao pravnih pitanja od opšteg interesa ili pravnih pitanja u interesu ravnopravnosti građana, niti ukazuje na potrebu za ujednačavanjem sudske prakse, niti na potrebu za novim tumačenjem prava. Niti tužilac izričito ukazuje na takvu potrebu, niti takva potreba proizilazi iz spornosti na koju se revizijom ukazuje.

Revident ukazuje na postojanje bitnih povreda odredaba parničnog postupka, navodima koji se tiču dokazivanja u sudskom postupku, činjenica na kojima se temelji aktivna legitimacija i činjenica kojima se ona osporava, zatim navodima o teretu dokazivanja, o prethodnom ispitivanju tužbe i oceni dokaza. Tim navodima tužilac nastoji da dokaže identitet ugovornih strana u ugovoru na kome temelji tužbeni zahtev. Dalje, ističe da je pogrešan upis imaoca prava korišćenja od strane Republičkog geodetskog zavoda na predmetnim objektima. Međutim, kako je propisno odredbom člana 404. Zakona parničnom postupku, posebna revizija može biti izuzetno dozvoljena zbog pogrešne primene materijalnog prava, dakle ne i zbog pogrešne primene procesnog prava, odnosno povreda odredaba parničnog postupka, niti zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Odluka o nedokazanosti aktivne legitimacije, sa jedne strane tiče se konkretnog činjeničnog stanja, te ne može biti osnov za posebnu reviziju. Sa druge strane, odluka o aktivnoj legitimaciji može biti uslovljena materijalnom pravom, ali u konkretnoj situaciji revident ne ukazuje na pogrešnu primenu materijalnog prava koja je uslovila odluku o nedostatku aktivne legitimacije na strani tužioca.

Nižestepeni sudovi su odluku o tužbenom zahtevu za utvrđenje prava svojine i prava korišćenja u korist tužioca, zasnovali na nedokazanosti činjenice da je upravo tužilac zaključio ugovor na kome zasniva tužbeni zahtev, kao osnovu sticanja svojine i na zaključku da nisu ispunjeni uslovi za sticanje svojine od strane tužioca po osnovu održaja. Prema tome, prema predmetu tražene sudske zaštite i prema razlozima presuđenja, nema osnova za izuzetnu dozvoljenost revizije. To je razlog zbog koga je odlučeno kao u prvom stavu izreke ovog rešenja.

Vrednost predmeta spora od 9.055.000,00 dinara ne prelazi revizijski cenzus od 100.000 evra na dan podnošenja tužbe, te je revizija nedozvoljena, po odredbi člana 485. Zakona parničnom postupku, te je odlučeno kao u drugom stavu izreke, po odredbi člana 410. stav 2. tačka 5. Zakona parničnom postupku.

Predsednik veća – sudija

Branko Stanić, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić