Rev 3684/2022 3.1.2.4.2

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev 3684/2022
04.05.2023. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Branislava Bosiljkovića, predsednika veća, Branke Dražić, Dragane Boljević, Radoslave Mađarov i Zorice Bulajić, članova veća, u parnici tužioca AA iz ..., čiji je punomoćnik Dragan Labović advokat iz ... i BB iz ..., čiji je punomoćnik Žarko Ružić advokat iz ..., protiv tuženog VV iz ..., čiji je punomoćnik Vlastimir Janković advokat iz ..., radi utvrđenja ništavosti ugovora, odlučujući o reviziji tužioca BB iz ... izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Beogradu Gž 2555/21 od 05.11.2021. godine, u sednici veća održanoj 04.05.2023. godine, doneo je

R E Š E NJ E

NE DOZVOLJAVA SE odlučivanje o posebnoj reviziji tužioca BB iz ... izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Beogradu Gž 2555/21 od 05.11.2021. godine.

ODBACUJE SE kao nedozvoljena revizija tužioca BB iz ... izjavljena protiv presude Apelacionog suda u Beogradu Gž 2555/21 od 05.11.2021. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Mladenovcu, Sudska jedinica u Sopotu P 38/20 od 22.03.2021. godine, u prvom stavu izreke odbijen je tužbeni zahtev kojim su tužioci tražili da se prema tuženom utvrdi da je ništav ugovor o kupoprodaji nepokretnosti overen pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu pod Ov .../... dana 28.12.1979. godine, zaključen između sada pok. GG kao kupca i sada pok. DD kao prodavca. U drugom stavu izreke obavezani su tužioci da tuženom naknade troškove parničnog postupka u iznosu od 21.450,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od dana izvršnosti presude do isplate.

Presudom Apelacionog suda u Beogradu Gž 2555/21 od 05.11.2021. godine, u prvom stavu izreke odbijene su žalbe tužilaca i prvostepena presuda potvrđena. U drugom stavu izreke odbijeni su zahtevi tužilaca za naknadu troškova drugostepenog postupka.

Protiv pravnosnažne presude donesene u drugom stepenu tužilac BB iz ... je blagovremeno izjavio reviziju zbog bitne povrede odredaba parničnog postupka i pogrešne primene materijalnog prava, pozivajući se na član 404. Zakona o parničnom postupku.

Primenom člana 404. stav 1. Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“ br.72/11 ... 18/20), posebna revizija se može izjaviti zbog pogrešne primene materijalnog prava i protiv drugostepene presude koja se ne bi mogla pobijati revizijom, ako je po oceni Vrhovnog kasacionog suda, potrebno razmotriti pravna pitanja od opšteg interesa ili u interesu ravnopravnosti građana, radi ujednačavanja sudske prakse, kao i kada je potrebno novo tumačenje prava. Prema stavu 2. istog člana, ispunjenost uslova za izuzetnu dozvoljenost revizije Vrhovni kasacioni sud ceni u veću od pet sudija.

Predmet tražene pravne zaštite o kome je odlučeno pobijanom presudom je utvrđivanje ništavosti ugovora o kupoprodaji nepokretnosti. Pobijana odluka kojom je odbijen tužbeni zahtev doneta je uz pravilno tumačenje materijalnog prava i u skladu sa sudskom praksom i pravnim shvatanjima. Mada se revizija formalno poziva na zakonske razloge za primenu odredbe člana 404. stav 1. Zakona o parničnom postupku, ista je usmerena na razrešenje konkretnog spora u kojoj se ukazuje na bitne povrede odredaba parničnog postupka i pogrešnu primenu materijalnog prava, što nije razlog za odlučivanje o reviziji kao izuzetno dozvoljenoj u smislu člana 404. Zakona o parničnom postupku, zbog čega je odlučeno kao u prvom stavu izreke.

Na osnovu iznetog Vrhovni kasacioni sud nalazi da u konkretnom slučaju ne postoji potreba za razmatranjem pravnih pitanja od opšteg interesa ili u interesu ravnopravnosti građana, kao ni potreba ujednačavanja sudske prakse ili novog tumačenje prava, iz čega proizilazi da nisu ispunjeni uslovi iz člana 404. stav 1. ZPP, pa je odlučeno kao u prvom stavu izreke.

Ispitujući dozvoljenost revizije u smislu člana 410. stav 2. tačka 5. Zakona o parničnom postupku, Vrhovni kasacioni sud je našao da revizija nije dozvoljena.

Prema članu 403. stav 3. Zakona o parničnom postupku, revizija nije dozvoljena u imovinskopravnim sporovima ako vrednost predmeta spora pobijenog dela ne prelazi dinarsku protivvrednost od 40.000 evra po srednjem kursu NBS na dan podnošenja tužbe.

Tužba u ovoj pravnoj stvari radi utvrđivanje ništavosti ugovora podneta je 22.05.2014. godine, a vrednost spora označena u tužbi je 50.000,00 dinara, pa taj iznos predstavlja vrednost predmeta spora.

Kako vrednost predmeta spora pobijanog dela ne prelazi dinarsku protivvrednost od 40.000 evra po srednjem kursu NBS na dan podnošenja tužbe, revizija nije dozvoljena.

Na osnovu člana 413. ZPP odlučeno je kao u drugom stavu izreke.

Predsednik veća - sudija

Branislav Bosiljković,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić