Rev2 2418/2020 3.5.15.4.3

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev2 2418/2020
23.12.2020. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Zvezdane Lutovac, predsednika veća, Jelene Borovac i Dragane Marinković, članova veća, u parnici tužioca AA iz sela ..., ... čiji je punomoćnik Zoran Veličković, adovkat iz ..., protiv tuženog Niš Ekspres a.d. Niš, radi poništaja rešenja, odlučujući o reviziji tužioca izjavljenoj protiv presude Apelacionog suda u Nišu Gž1 525/19 od 04.02.2020. godine, u sednici održanoj 23.12.2020. godine, doneo je

P R E S U D U

ODBIJA SE kao neosnovana revizija tužioca izjavljena protiv presude Apelacionog suda u Nišu Gž1 525/19 od 04.02.2020. godine.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Nišu P1 1383/17 od 22.10.2018. godine, odbijen je kao neosnovan tužbeni zahtev tužioca kojim je tražio da se poništi rešenje tuženog o udaljenju sa rada od 01.11.2014. godine i rešenje o otkazu ugovora o radu od 27.11.2014. godine, kao nezakonit i obaveže tuženi da ga vrati na radno mesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi, znanju i sposobnostima.

Presudom Apelacionog suda u Nišu Gž1 525/19 od 04.02.2020. godine, odbijena je kao neosnovana žalba tužioca i potvrđena prvostepena presuda.

Protiv pravnosnažne presude donesene u drugom stepenu tužilac je izjavio reviziju zbog bitnih povreda odredaba parničnog postupka i pogrešne primene materijalnog prava.

Tuženi je podneo odgovor na reviziju.

Ispitujući pravilnost pobijane presude u smislu člana 408. ZPP, Vrhovni kasacioni sud je našao da je revizija neosnovana.

U postupku nije učinjena bitna povreda odredaba parničnog postupka iz člana 374. stav 2. tačka 2. ZPP, na koju Vrhovni kasacioni sud pazi po službenoj dužnosti.

Prema utvrđenom činjeničnom stanju, tužilac je bio u radnom odnosu kod tuženog na neodređeno vreme na osnovu Ugovora o radu od 25.02.2002. godine i Aneksa ugovora o radu od 04.12.2013. godine na poslovima kontrolora. Rešenjem tuženog od 27.11.2014. godine, otkazan mu je Ugovor o radu zbog povrede radne obaveze predviđene Zakonom o radu, Kolektivnim ugovorom, Ugovorom o radu kod tuženog i Poslovnog kodeksa tuženog. Tužiocu je stavljeno na teret da je učinio povredu radne obaveze i da nije poštovao radnu disciplinu zbog toga što je: 1. dana 05.11.2014. godine zatečen van radnog mesta oko 18,10 časova, kako se kreće iz pravca ... ka ... iako je u to vreme trebalo da vrši kontrolu na mestima predviđenim rasporedom rada (na liniji ... – ... – ...); 2.što istog dana u periodu od 17 do 17,50 časova nije izvršio ni jednu kontrolu polaska sa Autobuske stanice u ... iako je mogao da kontroliše 13 polazaka i što u periodu od 19,20 do 20,25 časova nije izvršio nijednu kontrolu polazaka sa Autobuske stanice u ... i ako je u tom intervalu sa MAS ... bilo 29 polazaka; 3.što je dana 07.11.2014. godine pretio, grubo i nedolično se ponašao prema svom rukovodiocu BB na taj način što ga je pozvao telefonom i uputio mu ozbiljnu pretnju rečima bliže opisanim u rešenju o otkazu; 4.što se dana 08.11.2014. godine grubo i nedolično ponašao prema istom rukovodiocu kada ga je sreo kod „...“ i obratio mu se rečima opisanim u otkaznom rešenju, nakon čega je nastavio da prati BB do kafića „...“ i seo u isti kafić, zbog čega je BB obavestio organe PU Niš. Rešenjem tuženog od 10.11.2014. godine tužilac je udaljen sa rada, a tuženi mu je dostavio upozorenje o postojanju razloga za otkaz na koje se tužilac izjasnio.

U postupku pred nižestepenim sudovima utvrđeno je da je tužilac dana 05.11.2014. godine po rasporedu rada bio zadužen da vrši kontrolu na liniji MAS ...– ... – ... . Iz izveštaja o radu tužioca za taj dan proizlazi da je od početka radnog vremena od 14 do 17 časova kontrolu vršio na međumesnoj autobuskoj stanici, da je u 17 časova izvršio kontrolu jednog autobusa, a sledeću kontrolu obavio u 17,50 časova u centru grada kod Spomenika na liniji ... – ... . Ova linija se ne nalazi na njegovoj trasi, odnosno nije obuhvaćena radnim nalogom za taj dan. Posle toga je krenuo Obrenovićevom ulicom i skrenuo u Kopitarevu ulicu u čijoj blizini ne postoje saobraćajnice ni stajališta. Polazak ... – ... nema registrovano stajalište kod Spomenika, već su registrovana stajališta za navedenu relaciju kod Gradske bolnice, Ćele kule, EI naselje Nikola Tesla, Banjska rampa itd., pa je tužilac obavljajući kontrolu na navednom stajalištu kod Spomenika odstupio od radnog naloga i rasporeda rada i postupio suprotno opisu poslova za taj dan. Obaveza tužioca je bila da na punktovima bliže opisanim u nižestepenim presudama kontroliše autobuse koji dolaze iz pravca Beograda. Tužilac nije u toku postupka osporio da je vršio kontrolu koja nije bila obuhvaćena rasporedom rada i da se kretao Obrenovićevom ulicom, kao i da je skrenuo ka Kopitarevoj. Poslove kontrolora tužilac obavlja od ... godine i morao je biti svestan da je dužan da se pridržava rasporeda rada. Za slučaj da odstupi od rasporeda rada bio je dužan da o svakoj promeni obavesti svog pretpostavljenog – šefa, što je u konkretnoj situaciji izostalo, a u izveštaju u rubrici zapažanje je mogao da iznese razloge koji su uzrokovali odstupanje od redovne rute, što tužilac nije učinio. Ponašanje prema rukovodiocu u dane 07.11.2014. godine i 08.11.2014. godine, takođe su utvrđene u postupku pred nižestepenim sudovima.

Kod ovako utvrđenog činjeničnog stanja, pravilno su nižestepeni sudovi primenili materijalno pravo kada su odbili zahtev tužioca za poništaj rešenja tuženog.

Prema članu 179. stav 2. tačka 1. Zakona o radu, poslodavac može da otkaže ugovor o radu zaposlenom koji svojom krivicom učini povredu radne obaveze, ako nesavesno ili nemarno izvršava radne obaveze. Stavom 3. tačka 8. istog Zakona propisano je da poslodavac može da otkaže ugovor o radu zaposlenom koji ne poštuje radnu disciplinu i to ako ne poštuje radnu disciplinu propisanu aktom poslodavca, odnosno ako je njegovo ponašanje takvo da ne može da nastavi rad kod poslodavca.

Identinčne povrede radnih obaveza i radne discipline propisane su članom 6. stav 1. Kolektivnog ugovora tuženog o utvrđivanju prava i obaveza zaposlenih od 30.07.2014. godine, Ugovorom o radu i Poslovnim kodeksom tuženog koji su detaljno citirani u nižestepenim presudama.

Imajući u vidu da je u konkretnom slučaju utvrđeno da je tužilac odstupio od radnog naloga koga je bio u obavezi da se pridržava, da je to utvrđeno od strane neposrednog rukovodioca, da o odstupanju nije obavestio neposredno pretpostavljenog, niti je za odstupanje naveo razloge koji su uzrokovali ovakvo ponašanje tužioca, da je tužiocu bila poznata procedura pridržavanja naloga s obzirom da je kod tuženog zaposlen od 1998. godine, kao i da tužilac u toku postupka nije sporio da je odstupio od radnog naloga; pravilno su nižestepeni sudovi zaključili da je na ovaj način tužilac učinio povredu radne obaveze i discipline koja mu je stavljena na teret, a koja predstavlja otkazni razlog, zbog čega nema uslova za poništaj donetih rešenja.

Revizijom se osporava utvrđeno činjenično stanje što u postupku po reviziji nije dozvoljeno (član 407. stav 2. ZPP).

Na osnovu člana 414. ZPP odlučeno je kao u izreci.

Predsednik veća sudija

Zvezdana Lutovac, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić