U 1490/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 1490/05
17.02.2005. godina
Beograd

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija Olge Đuričić, predsednika veća, Ljubodraga Pljakića i Slobodana Miloševića, članova veća, sa savetnikom Nadeždom Nikolić, kao zapisničarem, rešavajući u upravnom sporu po tužbi - AA iz Novog Pazara, protiv akata Skupštine opštine Novi Pazar, radi poništaja rešenje o razrešenju i imenovanju direktora komunalnih organizacija, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 17. 02.2005. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Vrhovni sud Srbije oglašava se stvarno nenadležnim za rešavanje ove upravne stvari i predmet ustupa na nadležnost Okružnom sudu u Novom Pazaru.

O b r a z l o ž e nj e

Tužilac je podneo tužbu u upravnom sporu ovog suda protiv Skupštine opštine Novi Pazar, radi poništaja upravnih akata i to: 1.odluka o razrešenju v.d. direktora JPI"Novi Pazar", 2. Odluke o imenovanju v.d. direktora JPI "Novi Pazar" 3. Odluke o razrešenju v.d. direktora JP "Zavod za urbanizam, izgradnju i uređenje Opštine Novi Pazar", 4. Odluke o imenovanju v.d. direktora JP "Zavoda za urbanizam, izgradnju i uređenje opštine Novi Pazar" 5. Odluke o razrešenju direktora "Vodovod i kanalizacija" Novi Pazar, 6. Odluke o imenovanju v.d. direktora " Vodovod i kanalizacija" Novi Pazar, 7. Odluke o razrešenju v.d. direktora JKP" Čistoća" ,8. Odluke o imenovanju v.d direktora JKP" Čistoća", 9. Odluka o razrešenju direktora doma kulture "Oslobođenje" Novi Pazar, 10. Odluka o imenovanju v.d. direktora doma kulture "Oslobođenje" Novi Pazar, 11. Odluka o razrešenju direktora tog centra "Novi Pazar",12. Odluka o imenovanju v.d. direktora sportskog centra "Novi Pazar", 13. Odluka o razrešenju direktora JKP "Gradska toplana" , 14. Odluka o imenovanju v.d. direktora JKP "Gradska toplana", 15. Odluka o korišćenju kancelarija za korišćenje opštine i SO, 16. Odluke o ravnopravnom statusu predsednika, zamenika predsednika i sekretara SO Novi Pazar, 17. Odluka o razrešenju i imenovanju članova saveta za budžet i finansije i 18. Odluke o formiranju komisije za utvrđivanje namenskog trošenja budžetskih sredstava korisnika budžeta za period od 1.12.2000. godine do 1.12.2004. godine.

U postupku prethodnog preispitivanja podnete tužbe, pazeći po službenoj dužnosti na svoju stvarnu nadležnost, Vrhovni sud Srbije je našao da nije nadležan za postupanje u ovoj stvari već da je nadležan Okružni sud u Novom Pazaru.

Odredbom člana 17. stav 1. tačka 1. pod z. Zakona o sudovima ("Službeni Glasnik RS" br.46/91...71/92), koji se primenjuje na osnovu člana 3. Zakona o izmenama Zakona o uređenju sudova ("Službeni Glasnik RS" br.29/04) Vrhovni sud je nadležan da odlučuje o zakonitosti konačnih upravnih akata republičkih organa ako zakonom nije drugačije određeno, a odredbom člana 14. stav 1. tačka 8. Zakona o sudovima, koja odredba se takođe primenjuje na osnovu navedene odredbe člana 3. Zakona o izmenama Zakona o uređenju sudova, propisano je da Okružni sud odlučuje o zakonitosti upravnih akata za koje nije nadležan drugi sud.

Tužbom tužioca pokrenut je upravni spor protiv akata koje je donela Skupština opština Novi Pazar, u vezi razrešenja i imenovanja direktora komunalnih organizacija, pa je za rešavanje ove pravne stvari stvarno i mesno nadležan Okružni sud u Novom Pazaru. Odredbom člana 41. stav 1. tačka 2. i 3. Zakona o lokalnoj samoupravi ("Službeni Glasnik RS" br.9/02 i 33/04), na koju se tužilac u tužbi poziva, nije propisana nadležnost Vrhovnog suda za odlučivanje o zakonitosti akata čiji se poništaj tužbom traži. Navedenom odredbom propisano je da predsednik opštine neposredno izvršava i stara se o izvršenju odluka i drugih akata skupštine opštine i da predlaže odluke druge akte koje donosi skupština, kao i način rešavanja pitanja o kojima odlučuje skupština opština.

Sa iznetih razloga, Vrhovni sud je na osnovu odredbe člana 59. Zakona o upravnim sporovima, a shodnom primenom člana 15. i 17. Zakona o parničnom postupku odlučio kao u dispozitivu rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

dana 17. februara 2005. godine, U.br1490/05

Zapisničar Predsednik veća- sudija,

Nadežda Nikolić, s.r. Olga Đuričić, s.r.

Za tačnost otpravka