U 936/05

Republika Srbija
VRHOVNI SUD SRBIJE
U 936/05
07.04.2005. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni sud Srbije u Beogradu, u veću sastavljenom od sudija: Milene Savatić, predsednika veća, Snežane Živković i Mirjane Lazin, članova veća, sa savetnikom Milenom Petrović, kao zapisničarem, odlučujući u upravnom sporu po tužbi AA, protiv rešenja Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova 06/1 br. 606-1-1453/2001 od 3.6.2002. godine, u predmetu otpusta iz državljanstva, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 7.4. 2005. godine, doneo je

P R E S U D U

Tužba se ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Osporenim rešenjem odbijen je zahtev tužioca za otpust iz jugoslovenskog državljanstva i državljanstva Republike Srbije, rođenog ___. godine u mestu BB, SRJ.

U podnetoj tužbi Saveznom sudu dana 18.11.2002. godine, tužilac osporava zakonitost rešenja tuženog organa sa svih zakonskih razloga i predlaže da sud tužbu uvaži i osporeno rešenje poništi.

Sud Srbije i Crne Gore koji je preuzeo nerešene predmete Saveznog suda ustupio je predmet Saveznog suda Us. br. 842/2002 na dalju nadležnost Vrhovnom sudu Srbije pozivajući se na član 12. stav 2. Zakona za sprovođenje Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG" br. 1/03) kojim je propisano da nerešene predmete Saveznog ustavnog suda i Saveznog suda koji nisu u nadležnosti Suda Srbije i Crne Gore preuzimaju i rešavaju ustavni i redovni sudovi država članica saglasno zakonima država članica.

Tuženi organ u odgovoru na tužbu, ostao je pri razlozima datim u obrazloženju osporenog rešenja i predložio da sud tužbu kao neosnovanu odbije.

Po oceni navoda tužbe, odgovora na tužbu i svih spisa ove upravne stvari, Vrhovni sud Srbije je kao nadležan našao:

Tužba je neosnovana.

Prema spisima predmeta i obrazloženju osporenog rešenja, tuženi organ je s obzirom na pravilno i potpuno utvrđeno činjenično stanje na koje je primenjen odgovarajući materijalno-pravni propis, bez povrede pravila postupka od uticaja na rešenje ove upravne stvari, osnovano osporenim rešenjem odbio zahtev tužioca za otpust iz jugoslovenskog državljanstva i državljanstva Republike Srbije. Za ovakvu ocenu i odluku tuženi organ je dao potpune razloge koje kao dovoljne i na zakonu zasnovane prihvata i ovaj sud. Ovo stoga jer je odredbom čl. 20. st. Zakona o jugoslovenskom državljanstvu ("Službeni list SRJ", br. 33/96 i 9/2001), propisano da se otpust iz jugoslovenskog državljanstva neće odobriti vojnim obveznicima ako to zahtevaju interesi SR Jugoslavije, a u konkretnom slučaju je to utvrđeno.

Sud je cenio navode iznete u tužbi ali nalazi da su bez uticaja na drugačiju odluku u ovoj upravnoj stvari jer se istima ne dovodi u sumnju činjenica da tužilac nije izvršavao obaveze propisane Zakonom o Vojsci Jugoslavije, odnosno da nije služio vojni rok.

Sa napred iznetih razloga, nalazeći da osporenim rešenjem nije povređen zakon na štetu tužioca, Vrhovni sud je primenom odredbe čl. 41. st. 2. Zakona o upravnim sporovima odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U VRHOVNOM SUDU SRBIJE U BEOGRADU

dana 7.4.2005. godine, U. 936/05

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Milena Petrović, s.r. Milena Savatić, s.r.

Za tačnost otpravka