Us 2/2016

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Us 2/2016
17.06.2016. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Mirjane Ivić, predsednika veća, Zvezdane Lutovac i Božidara Vujičića, članova veća, sa savetnikom Rajkom Milijaš, kao zapisničarem, rešavajući sukob nadležnosti između Višeg suda u Beogradu i Upravnog suda, u pravnoj stvari OŠ ''J.M.'' iz B., ulica ..., protiv tužene Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, radi poništaja rešenja, u pravnoj stvari zaštite od diskriminacije i zlostavljanja na radu, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 17.06.2016. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za postupanje u ovoj pravnoj stvari NADLEŽAN JE Viši sud u Beogradu.

O b r a z l o ž e nj e

Viši sud u Beogradu je podneo zahtev za rešavanje sukoba nadležnosti sa Upravnim sudom koji se rešenjem 24 U 7962/14 od 25.07.2014. godine oglasio stvarno nenadležnim za postupanje po tužbi OŠ ''J.M.'' iz B. podnetoj protiv rešenja Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova broj 116-02-30/2014 od 29.04.2014. godine, kojim se utvrđuje postojanje zlostavljanja na radu zaposlene M.M. sa prebivalištem u B. od strane poslodavca Osnovne škole ''J.M.'' sa sedištem u B., koji nije sprečio zaposlenog P.T. iz B. i grupu nastavnika okupljenu oko njega da u dužem vremenskom periodu – tokom 2013. i 2014. godine izvršava radnje zlostavljanja na radu, a u vezi sa radom u odnosu na imenovanu. Poslodavcu, Osnovnoj školi ''J.M.'' iz B. je naloženo da bez odlaganja, preduzme mere kojima će se sprečiti dalje zlostavljanje na radu M.M. od strane P.T. i grupe nastavnika okupljene oko njega. Upravni sud je oglasivši se stvarno nenadležnim za rešavanje ove pravne stvari predmet ustupio Višem sudu u Beogradu kao stvarno i mesno nadležnom sudu.

Rešavajući nastali sukob nadležnosti u smislu odredbe člana 30. stav 2. Zakona o uređenju sudova ("Službeni glasnik RS" 116/08... 40/2015), po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda, za rešavanje u ovoj pravnoj stvari nadležan je Viši sud u Beogradu na osnovu odredbi člana 23. stav 1. tačka 7. Zakona o uređenju sudova.

Odredbama člana 8. stav 1. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'' 111/09) propisano je da upravni spor rešava Upravni sud.

Odredbama člana 14. Zakona o upravnim sporovima propisano je da se upravni spor može pokrenuti protiv upravnog akta koji je donet u drugom stepenu kao i protiv prvostepenog upravnog akta protiv koga nije dozvoljena žalba u upravnom postupku.

Odredbama člana 4. Zakona o upravnim sporovima propisano je da je upravni akt, u smislu ovog zakona, pojedinačan pravni akt kojim nadležni organ, neposrednom primenom propisa, rešava o određenom pravu ili obavezi fizičkog ili pravnog lica, odnosno druge stranke u upravnoj stvari.

Odredbom člana 23. stav 1. tačka 7. Zakona o uređenju sudova, propisano je da viši sud u prvom stepenu sudi, između ostalog, u sporovima za zaštitu od diskriminacije i zlostavljanja na radu.

Kako je predmet tužbenog zahteva poništaj rešenja Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova kojim je utvrđeno postojanje zlostavljanja na radu, to se po oceni ovog suda radi o sporu za zaštitu od diskriminacije i zlostavljanja na radu, za čije rešavanje je u smislu odredbi člana 23. stav 1. tačka 7. Zakona o uređenju sudova nadležan viši sud, i to Viši sud u Beogradu, saglasno odredbi člana 4. stav 1. tačka 1. Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava (''Službeni glasnik RS'' 101/13).

Sa iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud je na osnovu odredbe člana 30. stav 2. Zakona o uređenju sudova, rešio kao u dispozitivu ovog rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM KASACIONOM SUDU dana 17.06.2016. godine, Us 2/2016

Zapisničar,                                                                                                                             Predsednik veća – sudija,

Rajka Milijaš,s.r.                                                                                                                Mirjana Ivić,s.r.