Uzp 264/2022 4.1.2.2; 4.1.2.7.1

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Uzp 264/2022
16.06.2022. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Katarine Manojlović Andrić, predsednika veća, Gordane Džakula i Marine Milanović, članova veća, sa savetnikom Gordanom Vojnović, kao zapisničarem, odlučujući o zahtevu Ministarstva odbrane Republike Srbije, Sektor za ljudske resurse, Uprava za kadrove, za preispitivanje sudske odluke – presude Upravnog suda 27 U 3689/18 od 24.03.2022. godine, sa protivnom strankom AA, pukovnik - šef Odseka za ... Uprave za ..., Sektora za ... Ministarstva odbrane, Beograd, Nemanjina 15, u predmetu konkursa, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 16.06.2022. godine, doneo je

P R E S U D U

Zahtev se UVAŽAVA, UKIDA SE presuda Upravnog suda 27 U 3689/18 od 24.03.2022. godine i predmet vraća Upravnom sudu na ponovno odlučivanje.

O b r a z l o ž e nj e

Pobijanom presudom uvažena je tužba tužioca AA, pukovnika - šefa Odseka za ... Uprave za ..., Sektora za ... Ministarstva odbrane, poništena naredba Ministarstva odbrane Republike Srbije, Sektora za ljudske resurse, Uprave za kadrove I-broj 55-86 od 05.02.2018. godine i predmet vraćen nadležnom organu na ponovno odlučivanje.

U zahtevu za preispitivanje pobijane presude, podnetom zbog povrede zakona i povrede pravila postupka, podnosilac ukazuje da tužilac u tužbi nije naveo broj naredbe čiji poništaj traži, kao ni datum kada je ona doneta, već je naveo da je naredba dostavljena na potpis ministru odbrane aktom Uprave za kadrove, Sektora za ljudske resurse I broj 55-86 od 05.02.2018. godine, zaključujući stoga da tužilac nije ni znao broj osporene naredbe ministra odbrane. Ističe da je uz odgovor na tužbu od 30.07.2018. godine dostavljena naredba koju je tužilac osporavao, a to je naredba broj 1-101 od 09.02.2018. godine o upućivanju u mirovnu operaciju u ..., kao i da je na zahtev suda Ministarstvo odbrane ponovo dostavilo prepis osporene naredbe. Smatra da u konkretnom slučaju sud nije ocenjivao zakonitost osporene naredbe koja je bila dostavljena i da sasvim pogrešno navodi broj naredbe koju poništava. Predlaže da sud uvaži zahtev, preinači donetu presudu i odbije tužbu protiv naredbe ministra odbrane P broj 1-101 od 09.02.2018. godine ili da zahtev uvaži, ukine navedenu presudu i predmet vrati Upravnom sudu na ponovno odlučivanje. U prilogu je, pored ostalog, dostavljen overeni prepis naredbe ministra odbrane I broj 1-101 od 09.02.2018. godine o privremenom upućivanju radi učešća u mirovnoj operaciji UN u ... (MINUSCA) i overena fotokopija akta Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane I broj 55-86 od 05.02.2018. godine.

Protivna stranka u odgovoru na zahtev navodi da je u tužbi i dopuni tužbe navedena informacija koja mu je bila poznata, a to je broj akta I broj 55-86 od 05.02.2018. godine kojim je nacrt osporavane naredbe dostavljen ministru na potpis, koja naredba je, prema navodima tužene strane, označena brojem 1-101 od 09.02.2018. godine. Smatra upitnim da su sudu od strane tuženog organa dostavljeni svi spisi predmeta. Predlaže da sud odbije podneti zahtev, uvaži tužbu i poništi naredbu Ministarstva odbrane Republike Srbije, Sektora za ljudske resurse, Uprave za kadrove P broj 1-101 od 09.02.2018. godine i predmet vrati nadležnom organu na ponovno odlučivanje.

Postupajući po podnetom zahtevu i ispitujući pobijanu presudu u granicama zahteva, u smislu člana 54. Zakona o upravnim sporovima („Službeni glasnik RS“, broj 111/09), Vrhovni kasacioni sud je našao da je zahtev osnovan.

Prema navodima obrazloženja pobijane presude, tužilac je tužbom osporio zakonitost naredbe Ministarstva odbrane Republike Srbije, Sektora za ljudske resurse, Uprave za kadrove I broj 55-86 od 05.02.2018. godine. U odgovoru na tužbu tuženi organ je naveo da tužilac traži poništaj naredbe ministra odbrane broj 1-101 od 21.11.2017. godine, koja je doneta u pravilno sprovedenom postupku i pravilnom primenom materijalnog prava. Kako se u spisima predmeta koji su dostavljeni sudu uz odgovor na tužbu ne nalazi naredba Ministarstva odbrane Republike Srbije, Sektora za ljudske resurse, Uprave za kadrove I broj 55-86 od 05.02.2018. godine, Upravni sud je zaključio da je tužba tužioca osnovana, iz razloga što tuženi organ uz spise predmeta nije dostavio sudu tužbom osporeni akt, pa se ne može ispitati njegova zakonitost u upravnom sporu. Shodno tome, Upravni sud je, primenom odredaba čl. 40. stav 2. i 42. stav 1. Zakona o upravnim sporovima odlučio kao u dispozitivu pobijane presude.

Odredbom člana 42. stav 1. Zakona o upravnim sporovima ( „Službeni glasnik RS“, broj 111/09), propisano je da ako se tužba uvažava, sud presudom poništava osporeni upravi akt u celini ili delimično i vraća predmet nadležnom organu na ponovno odlučivanje, osim ako u toj stvari novi akt nije potreban.

Prema oceni Vrhovnog kasacionog suda, pobijana presuda je doneta uz bitnu povredu odredba Zakona o upravnim sporovima, imajući u vidu da je Upravni sud navedenom presudom poništio naredbu Ministarstva odbrane Republike Srbije, Sektor za ljudske resurse, Uprava za kadrove I broj 55-86 od 05.02.2018. godine, a da prethodno nije pravilno identifikovao akt koji se tužbom osporava. Ovo iz razloga, što se na osnovu stanja u spisima, navoda tužbe i odgovora na tužbu, ne može nesumnjivo zaključiti da se u konkretnom slučaju tužbom osporava zakonitost naredbe Ministarstva odbrane Republike Srbije, Sektor za ljudske resurse, Uprava za kadrove I broj 55-86 od 05.02.2018. godine, a niti da je tuženi organ takvu naredbu uopšte doneo. U prilog ovakvom zaključku govore i podneti zahtev Vrhovnom kasacionom sudu i priložena akta uz taj zahtev, kao i navodi odgovora na zahtev protivne stranke – tužioca u upravnom sporu.

S obzirom na izloženo, Vrhovni kasacioni sud je našao da je pobijanom presudom povređen zakon na štetu podnosioca zahteva, pa je, na osnovu odredbe člana 55. stav 3. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu ove presude i predmet vratio Upravnom sudu, koji je dužan da najpre raspravi pitanje na koje mu je ukazano ovom presudom, a zatim da donese novu odluku o tužbi.

PRESUĐENO U VRHOVNOM KASACIONOM SUDU

Zapisničar,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Predsednik veća – sudija,

Gordana Vojnović,s.r.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Katarina Manojlović Andrić,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić