Uzp 344/2021 4.1.2.7.1

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Uzp 344/2021
16.05.2022. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Katarine Manojlović Andrić, predsednika veća, Gordane Džakula i Branislava Bosiljkovića, članova veća, sa savetnikom Ljiljanom Petrović, kao zapisničarem, odlučujući o zahtevu „RADIO TELEVIZIJE PANČEVO“ DOO iz Pančeva, ul. Nikole Đurkovića br. 1 i „WAGNER PRODUCTION“ DOO iz Pančeva, ul. Serdara Janka Vukotića br. 4, koje zastupa Stevan Pajović, advokat iz ..., ... br. ..., za preispitivanje sudske odluke – presude Upravnog suda – Odeljenje u Nišu II-6 U 7639/18 od 07.10.2021. godine, sa protivnim strankama predsednikom Opštine Plandište, čiji je punomoćnik Miloš Vasilije, advokat iz ..., ul. ... br. ..., „NOVOSTI DANA RS“ DOO Niš, ulica Stevana Kaćanskog 8, „PANONIJA MEDIJA“ DOO Novi Sad, ul. Krfska br. 9, „EVRŠAC GROUP“ Vršac, Beogradski put bb, „TV BANAT“ DOO Vršac, Omladinski trg br. 17, „ANA ABRAMOVIĆ“ PR AB „MEDIA SRBIJA DANAS“ DOO Beograd, ul. Vojvode Brane br. 51, sprat 9, „START PRES“ DOO Pančevo, ul. Dunavska br. 9, Kulturno informativno prosvetno udruženje „PROSPERITET, RADIO PESMA“ Bela Crkva, ul. Prizenska br. 54, „PROGLAS PUBLIK RELATIONS“ DOO Beograd, „STUDIO B“ Beograd, ul. Jaše Prodanovića br. 2, „VRŠALICA“ DOO Vršac, ul. Mihaila Pupina br. 30 i Udruženje „013 INFO“ Pančevo, Sinđelićeva br. 21-b, u predmetu konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 16.05.2022. godine, doneo je

P R E S U D U

Zahtev se UVAŽAVA, UKIDA SE presuda Upravnog suda – Odeljenje u Nišu II-6 U 7639/18 od 07.10.2021. godine i predmet vraća Upravnom sudu na ponovno odlučivanje.

O b r a z l o ž e nj e

Pobijanom presudom, stavom I dispozitiva, uvažena je tužba tužioca „NOVOSTI DANA RS“ DOO Niš i poništeno rešenje predsednika Opštine Plandište broj 401-107/2018-II od 20.04.2018. godine i predmet vraćen tuženom organu na ponovno odlučivanje. Stavom II dispozitiva, obavezan je tuženi organ predsednik Opštine Plandište da tužiocu „NOVOSTI DANA RS“ DOO Niš, nadoknadi troškove upravnog spora u iznosu od 45.790,00 dinara u roku od 15 dana od dana prijema presude. Stavom III dispozitiva, odbijen je zahtev tuženog za naknadu troškova upravnog spora. Stavom IV dispozitiva, odbijen je zahtev zainteresovanih lica „RTV PANČEVO“ DOO Pančevo i „WAGNER PRODUCTION“ DOO Pančevo za naknadu troškova upravnog spora. Rešenjem predsednika Opštine Plandište broj 401-107/2018-II od 20.04.2018. godine konačnim u upravnom postupku, zainteresovanim licima se dodeljuju sredstva iz budžeta Opštine Plandište u ukupnom iznosu od 5.400.000,00 dinara, po konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja Opštine Plandište u 2018. godini.

U zahtevu za preispitivanje pobijane presude, podnetom zbog povrede zakona i povrede pravila postupka, podnosioci ukazuju da presuda nije zakonita jer je Upravni sud odlučivao o tužbi koju je podnelo neovlašćeno lice. Navode da tužiocu „NOVOSTI DANA RS“ DOO Niš u upravnom postupku nije povređeno pravo niti na zakonu zasnovan interes, jer pobijano rešenje u svojoj izreci nije sadržalo odluku o njegovom zahtevu, te da samim donošenjem rešenja tuženi organ nije mogao da povredi njegovo pravo ili interes na način koji je naveden u tužbi. Stoga ukazuju da tužilac nije stranka u smislu Zakona o opštem upravnom postupku, pa samim tim da nije ni lice ovlašćeno Zakonom o upravnim sporovima za podnošenje tužbe sa zahtevom za poništenje rešenja organa uprave. Ističu da je tuženi organ u obrazloženju rešenja od 20.04.2018. godine naveo da, prema stavu Komisije za ocenjivanje projekata u oblasti informisanja, zahtev podnosioca „Novosti dana RS“ DOO Niš ne ispunjava propisane kriterijume. Ovaj stav Komisije predstavlja obrazložen predlog, na osnovu koga predsednik opštine donosi upravni akt u skladu sa članom 25. Zakona o javnom informisanju i medijima i članom 24. stav 1. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Dalje navode da je pogrešan stav Upravnog suda da je tužilac u smislu člana 11. stav 1. Zakona o upravnim sporovima kao učesnik konkursa za sufinansiranje kome nisu dodeljena sredstva bio aktivno legitimisan za podnošenje tužbe. Suprotno tome smatraju da aktivna legitimacija „NOVOSTI DANA RS“ DOO Niš za vođenje ovog spora ne postoji. Predlažu da Vrhovni kasacioni sud pobijanu presudu ukine ili preinači. Traže naknadu troškova spora.

Protivna stranka Opština Plandište je dostavila spise predmeta bez datog odgovora na zahtev.

Ostale stranke u upravnom sporu nisu dostavile odgovor na zahtev.

Postupajući po podnetom zahtevu i ispitujući pobijanu presudu u granicama zahteva, a u smislu člana 54. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'', broj 111/09), Vrhovni kasacioni sud je našao da je zahtev osnovan.

Prema razlozima obrazloženja pobijane presude, osporenim rešenjem povređen je zakon na štetu tužioca i to odredba člana 141. stav 2. Zakona o opštem upravnom postupku. Ovo stoga, što je u uvodu osporenog rešenja navedeno da je na osnovu člana 25. Zakona o javnom informisanju i medijima („Službeni glasnik RS“ br. 83/14... 12/16), člana 24. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Službeni glasnik RS“ br. 16/16 i 8/17) i čl. 61. i 120. Statuta opštine Plandište („Službeni list opštine Plandište“ br. 16/08, 17/12 i 3/15) predsednik Opštine Plandište doneo osporeno rešenje od 20.04.2018. godine. Međutim, kako u uvodu osporenog rešenja nije naveden broj rešenja, adresa organa donosioca, stranke i njihove adrese, kao ni kratko naznačenje predmeta postupka, po oceni Upravnog suda, osporeno rešenje je doneto povredom odredbe člana 141. stav 2. Zakona o opštem upravnom postupku, na koju povredu pravila postupka tužilac ukazuje tužbom.

Ocenjujući zakonitost pobijane presude, Vrhovni kasacioni sud nalazi da se ne može prihvatiti ocena Upravnog suda da je osporeno rešenje doneto uz bitnu povredu pravila postupka iz odredbe člana 141. stav 2. ZUP-a („Službeni glasnik RS“ broj 18/16).

Vrhovni kasacioni sud ukazuje da u obrazloženju pravilno obrazložene odluke moraju biti navedena i razmotrena suštinska pitanja za donošenje odluke, odnosno navedeni odgovarajući i dovoljni razlozi za odluku.

Odredbom člana 24. stav 1. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja (''Službeni glasnik RS'', br. 16/16 i 8/17) – u daljem tekstu: Pravilnik, propisano je da odluku o raspodeli sredstava sa obrazloženjem donosi rukovodilac organa koji je raspisao konkurs, u formi rešenja, a na osnovu predloga komisije o raspodeli sredstava sa obrazloženjem. U skladu sa članom 25. Pravilnika, organ koji je raspisao konkurs dostavlja skenirano rešenje svakom učesniku konkursa u elektronskoj formi i objavljuje ga na svom veb – sajtu.

Prema odredbi člana 22. stav 9. Pravilnika, Komisija je obavezna da za svaki projekat koji se razmatra sačini obrazloženje u kome se navode razlozi za prihvatanje ili neprihvatanje projekta.

Odredbom člana 23. stav 1. Pravilnika propisano je da se prijave na konkurs ocenjuju prema meri u kojoj su predložene projektne aktivnosti podesne da ostvare opšti interes u oblasti javnog informisanja, u skladu sa članom 15. ovog zakona i prema meri u kojoj, na osnovu podnete dokumentacije, učesnik na konkursu pruža veću garanciju privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima.

Odredbom člana 27. Pravilnika propisano je da organ koji je raspisao konkurs, na svom veb-sajtu, pored rešenja o raspodeli sredstava sa obrazloženjem, objavljuje i predlog komisije o raspodeli sredstava, kao i informaciju za sve učesnike konkursa koji su dobili manji iznos sredstava od traženog, da bez odlaganja dostave novu specifikaciju troškova, u skladu sa opredeljenim sredstvima, odnosno obaveštenje o tome da odustaju od sredstava koja su im dodeljena.

Iz citiranih propisa proizlazi da u obrazloženju predloga komisije za raspodelu sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i obrazloženju odluke o dodeli sredstava moraju biti sadržani razlozi za prihvatanje ili neprihvatanje projekta. Kada je u pitanju visina dodeljenih sredstava, ona u predlogu Komisije i u odluci o dodeli sredstava mora biti navedena, a ukoliko je učesnik konkursa nezadovoljan visinom dodeljenih sredstava - on od njih, u smislu člana 27. Pravilnika, može odustati.

Imajući u vidu izloženo, po oceni Vrhovnog kasacionog suda, nedostaci u uvodu osporenog rešenja koje Upravni sud navodi u pobijanoj presudi ne čine povredu pravila postupka od takvog značaja za pravilno rešenje ove upravne stvari, s obzirom da dispozitiv rešenja sadrži predmet postupka, odnosno na koji način i kome su odobrena novčana sredstva, da obrazloženje rešenja sadrži naziv i adrese stranaka koje su bile učesnici konkursa, a da su broj rešenja i adrese donosioca navedeni pre potpisa donosioca.

Vrhovni kasacioni sud nalazi da je Upravni sud donošenjem pobijane presude povredio pravila postupka i to povredom prava na obrazloženu sudsku odluku. Ovo stoga što iz razloga datih u obrazloženju pobijane presude ne proizlazi zaključak Upravnog suda da je osporeno rešenje nezakonito. Naime, u pravilno obrazloženoj sudskoj odluci moraju biti navedena i razmotrena suštinska pitanja za donošenje pravilne odluke i ocenjeni navodi tužbe, odnosno navedeni odgovarajući i dovoljni razlozi za odluku. Upravni sud je u pobijanoj presudi propustio da ceni navode tužbe kojima se osporava zakonitost osporenog rešenja, a koji su od uticaja na pravilno odlučivanje u ovoj upravnoj stvari.

Imajući u vidu izloženo, Vrhovni kasacioni sud je našao da su pobijanom presudom povređena pravila postupka koja su od uticaja na rešenje stvari, pa je, na osnovu odredbe člana 55. stav 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu ove presude i predmet vratio Upravnom sudu da donese novu, pravilno obrazloženu odluku po tužbi tužioca.

PRESUĐENO U VRHOVNOM KASACIONOM SUDU

dana 16.05.2022. godine, Uzp 344/2021

Zapisničar,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Predsednik veća – sudija,

Ljiljana Petrović,s.r.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Katarina Manojlović Andrić,s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić