Rev 4528/2021 3.19.1.9

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Rev 4528/2021
02.09.2021. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Branislava Bosiljkovića predsednika veća, Branke Dražić i Danijele Nikolić članova veća, u parnici tužilje-protivtužene AA iz ..., čiji je punomoćnik Radojle Perišić advokat iz ..., protiv tuženih-protivtužilaca BB i VV, oba iz ..., radi činidbe i službenosti, odlučujući povodom revizije tužilje-protivtužene izjavljene protiv presude Apelacionog suda u Kragujevcu Gž 4683/17 od 12.10.2018. godine, u sednici veća održanoj dana 02.09.2021. godine, doneo je

R E Š E NJ E

USTUPA SE predmet Osnovnog suda u Kragujevcu P 3026/17 Apelacionom sudu u Kragujevcu, radi ocene izuzetne dozvoljenosti revizije.

O b r a z l o ž e nj e

Presudom Osnovnog suda u Kragujevcu P 3026/10 od 21.09.2017. godine, stavom prvim izreke, odbijen je tužbeni zahtev tužilje – protivtužene da se obavežu tuženi da prestanu sa korišćenjem kat.parc. broj .../... KO ..., u svojini tužilje, u svrhu bilo kakvog prolaženja i da istovremeno uklone drvenu ogradu postavljenu između kat.parc. broj .../... i broj .../... i kamen tucanik sa kat.parc. .../... KO ..., te da kat.parc. broj .../... vrate u prethodno tj. prvobitno stanje i predaju tužilji na korišćenje. Stavom drugim izreke, usvojen je tužbeni zahtev i utvrđeno da tuženi – protivtužilac VV ima pravo službenosti prolaza koje je stakao na osnovu održaja dužeg od 20 godina, u korist svoje povlasne parcele označene kao kp br. .../... KO ..., a preko i na teret poslužne nepokretnosti tužene AA, označene kao kp. br. .../... KO ..., radi prolaza pešice, kolima, sredstvima rada i prevoza, počev od puta označenog kao kp. br. ... KO ..., prolazom preko cele kp. br. .../... KO ..., pravcem istok-zapad u dužini od 21,50 metara i u širini od 4 metra, radi ulaska u povlasnu kp. br. .../... KO ..., u merama i granicama postojećeg puta, u svemu prema faktičkom stanju, što je tužilja – protivtužena dužna da prizna i trpi korišćenje ovog prava službenosti, kao i da ovo pravo uknjiži u katastarske i vlasničke knjige na osnovu ove presude. Stavom trećim izreke, obavezana je tužilja – protivtužena da tuženima – protivtužiocima naknadi troškove postupka u iznosu od 771.250,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od dana izvršnosti presude do konačne isplate.

Presudom Apelacionog suda u Kragujevcu Gž 4683/17 od 12.10.2018. godine, stavom prvim izreke, odbijena je kao neosnovana žalba tužilje – protivtužene i potvrđena presuda Osnovnog suda u Kragujevcu P 3026/17 od 21.09.2017. godine u stavu prvom i drugom izreke. Stavom drugim izreke, ukinuta je odluka o troškovima postupka sadržana u stavu trećem izreke presude Osnovnog suda u Kragujevcu P 3026/17 od 21.09.2017. godine i u tom delu vraćena prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Protiv pravnosnažne presude donete u drugom stepenu tužilja – protivtužena je blagovremeno izjavila reviziju zbog pogrešne primene materijalnog prava, s tim što je predložila da se revizija smatra izuzetno dozvoljenom u cilju ujednačavanja sudske prakse.

Pravilom iz člana 395. Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“ br. 125/04, 111/09), koji se primenjuje na osnovu člana 506. Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik RS“, br.72/11) propisano je da je revizija izuzetno dozvoljena i protiv drugostepene presude, koja se ne bi mogla pobijati revizijom po odredbama člana 394. ovog zakona, kada je po oceni Apelacionog suda, o dopuštenosti ove revizije, potrebno da se razmotre pravna pitanja od opšteg interesa, ujednači sudska praksa, ili kad je potrebno novo tumačenje prava.

Kako je Apelacioni sud u Kragujevcu spise predmeta dostavio Vrhovnom kasacionom sudu radi odlučivanja o reviziji, a da prethodno nije dao ocenu o izuzetnoj dozvoljenosti revizije u ovom sporu po članu 395. ZPP, Vrhovni kasacioni sud je odlučio kao u izreci.

Predsednik veća - sudija

Branislav Bosiljković, s.r.

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Marina Antonić