Рев 4528/2021 3.19.1.9

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Рев 4528/2021
02.09.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бранислава Босиљковићa председника већа, Бранке Дражић и Данијеле Николић чланова већа, у парници тужиље-противтужене АА из ..., чији је пуномоћник Радојле Перишић адвокат из ..., против тужених-противтужилаца ББ и ВВ, оба из ..., ради чинидбе и службености, одлучујући поводом ревизије тужиље-противтужене изјављене против пресуде Апелационог суда у Крагујевцу Гж 4683/17 од 12.10.2018. године, у седници већа одржаној дана 02.09.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

УСТУПА СЕ предмет Основног суда у Крагујевцу П 3026/17 Апелационом суду у Крагујевцу, ради оцене изузетне дозвољености ревизије.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Основног суда у Крагујевцу П 3026/10 од 21.09.2017. године, ставом првим изреке, одбијен је тужбени захтев тужиље – противтужене да се обавежу тужени да престану са коришћењем кат.парц. број .../... КО ..., у својини тужиље, у сврху било каквог пролажења и да истовремено уклоне дрвену ограду постављену између кат.парц. број .../... и број .../... и камен туцаник са кат.парц. .../... КО ..., те да кат.парц. број .../... врате у претходно тј. првобитно стање и предају тужиљи на коришћење. Ставом другим изреке, усвојен је тужбени захтев и утврђено да тужени – противтужилац ВВ има право службености пролаза које је стакао на основу одржаја дужег од 20 година, у корист своје повласне парцеле означене као кп бр. .../... КО ..., а преко и на терет послужне непокретности тужене АА, означене као кп. бр. .../... КО ..., ради пролаза пешице, колима, средствима рада и превоза, почев од пута означеног као кп. бр. ... КО ..., пролазом преко целе кп. бр. .../... КО ..., правцем исток-запад у дужини од 21,50 метара и у ширини од 4 метра, ради уласка у повласну кп. бр. .../... КО ..., у мерама и границама постојећег пута, у свему према фактичком стању, што је тужиља – противтужена дужна да призна и трпи коришћење овог права службености, као и да ово право укњижи у катастарске и власничке књиге на основу ове пресуде. Ставом трећим изреке, обавезана је тужиља – противтужена да туженима – противтужиоцима накнади трошкове поступка у износу од 771.250,00 динара са законском затезном каматом од дана извршности пресуде до коначне исплате.

Пресудом Апелационог суда у Крагујевцу Гж 4683/17 од 12.10.2018. године, ставом првим изреке, одбијена је као неоснована жалба тужиље – противтужене и потврђена пресуда Основног суда у Крагујевцу П 3026/17 од 21.09.2017. године у ставу првом и другом изреке. Ставом другим изреке, укинута је одлука о трошковима поступка садржана у ставу трећем изреке пресуде Основног суда у Крагујевцу П 3026/17 од 21.09.2017. године и у том делу враћена првостепеном суду на поновно суђење.

Против правноснажне пресуде донете у другом степену тужиља – противтужена је благовремено изјавила ревизију због погрешне примене материјалног права, с тим што је предложила да се ревизија сматра изузетно дозвољеном у циљу уједначавања судске праксе.

Правилом из члана 395. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“ бр. 125/04, 111/09), који се примењује на основу члана 506. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“, бр.72/11) прописано је да је ревизија изузетно дозвољена и против другостепене пресуде, која се не би могла побијати ревизијом по одредбама члана 394. овог закона, када је по оцени Апелационог суда, о допуштености ове ревизије, потребно да се размотре правна питања од општег интереса, уједначи судска пракса, или кад је потребно ново тумачење права.

Како је Апелациони суд у Крагујевцу списе предмета доставио Врховном касационом суду ради одлучивања о ревизији, а да претходно није дао оцену о изузетној дозвољености ревизије у овом спору по члану 395. ЗПП, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци.

Председник већа - судија

Бранислав Босиљковић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић