Us 1/2015

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Us 1/2015
19.03.2015. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Olge Đuričić, predsednika veća, Zvezdane Lutovac i Božidara Vujičića, članova veća, sa savetnikom Rajkom Milijaš, kao zapisničarem, rešavajući sukob nadležnosti između Višeg suda u Novom Sadu i Upravnog suda, u pravnoj stvari S.N. iz N.S., protiv tužene Skupštine opštine Bački Petrovac, u predmetu poništaja rešenja o razrešenju predsednika komisije za sprovođenje postupka komasacije zemljišta u opštini, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 19.03.2015. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za postupanje u ovoj pravnoj stvari NADLEŽAN JE Upravni sud.

O b r a z l o ž e nj e

Viši sud u Novom Sadu je podneo zahtev za rešavanje sukoba nadležnosti sa Upravnim sudom, Odeljenje u Novom Sadu koji se rešenjem III- 25 U 4963/13 od 15.10.2014. godine oglasio stvarno nenadležnim za postupanje po tužbi S.N. iz N.S. podnetoj protiv rešenja Skupštine opštine Bački Petrovac broj 011-26/2013-02 od 01.03.2013. godine, kojim je tužilja razrešena dužnosti predsednika Komisije za sprovođenje postupka komasacije zemljišta u Opštini Bački Petrovac. Upravni sud je oglasivši se stvarno nenadležnim za rešavanje ove pravne stvari predmet ustupio Višem sudu u Novom Sadu kao stvarno i mesno nadležnom sudu.

Rešavajući nastali sukob nadležnosti u smislu odredbe člana 30. stav 2. Zakona o uređenju sudova ("Službeni glasnik RS" 116/08... 31/2011), po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda, za rešavanje u ovoj pravnoj stvari nadležan je Upravni sud na osnovu odredbi člana 29. stav 1. Zakona o uređenju sudova, kojim je propisano da Upravni sud sudi u upravnim sporovima.

Odredbama člana 8. stav 1. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'' 111/09) propisano je da upravni spor rešava Upravni sud.

Odredbama člana 14. Zakona o upravnim sporovima propisano je da se upravni spor može pokrenuti protiv upravnog akta koji je donet u drugom stepenu kao i protiv prvostepenog upravnog akta protiv koga nije dozvoljena žalba u upravnom postupku.

Odredbama člana 4. Zakona o upravnim sporovima propisano je da je upravni akt, u smislu ovog zakona, pojedinačan pravni akt kojim nadležni organ, neposrednom primenom propisa, rešava o određenom pravu ili obavezi fizičkog ili pravnog lica, odnosno druge stranke u upravnoj stvari.

Kako je predmet tužbenog zahteva poništaj konačnog rešenja o razrešenju predsednika Komisije za sprovođenje postupka komasacije zemljišta u Opštini Bački Petrovac, to po nalaženju ovog suda, saglasno citiranim propisima tužbom osporeno rešenje predstavlja upravni akt iz člana 4. Zakona o upravnim sporovima. Ovo stoga što pojedinačan akt o izboru i razrešenju dužnosti lica u izbornim zvanjima u lokalnoj samoupravi ima karakter upravnog akta protiv koga se može voditi upravni spor.

Sa iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud je na osnovu odredbe člana 30. stav 2. Zakona o uređenju sudova, rešio kao u dispozitivu ovog rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM KASACIONOM SUDU dana 19.03.2015. godine, Us 1/2015

Zapisničar,                                                                                                                     Predsednik veća – sudija,

Rajka Milijaš,s.r.                                                                                                        Olga Đuričić,s.r.