Us 45/2014

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Us 45/2014
19.03.2015. godina
Beograd

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Olge Đuričić, predsednika veća, Zvezdane Lutovac i Božidara Vujičića, članova veća, sa savetnikom Rajkom Milijaš, kao zapisničarem, rešavajući sukob nadležnosti između Upravnog suda i Prvog osnovnog suda u Beogradu, po tužbi T.D. iz B., koga zastupa punomoćnik M.V., advokat iz B., ..., protiv tužene Narodne banke Srbije iz Beograda, u predmetu prestanka radnog odnosa, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 19.03.2015. godine, doneo je

R E Š E NJ E

Za postupanje u ovoj pravnoj stvari NADLEŽAN JE Prvi osnovni sud u Beogradu.

O b r a z l o ž e nj e

Upravni sud je podneo zahtev za rešavanje sukoba nadležnosti sa Prvim osnovnim sudom u Beogradu koji se rešenjem 17 P1 br. 1403/13 od 11.04.2013. godine oglasio stvarno nenadležnim za postupanje po tužbi T.D. iz B. podnetoj protiv rešenja Narodne banke Srbije G br. 12580 od 29.11.2007. godine, kojim je T.D. KV radniku u Odseku za opšte poslove prestao radni odnos u Narodnoj banci Srbije, Filijala Beograd sa 30.11.2007. godine, zbog prestanka potrebe za obavljanjem poslova na koje je raspoređen, a što je posledica organizacionih promena koje sprovodi Narodna banka Srbije. Po pravnosnažnosti rešenja o nenadležnosti Prvi osnovni sud u Beogradu je spise predmeta dostavio Upravnom sudu, kao stvarno nadležnom sudu.

Rešavajući nastali sukob nadležnosti u smislu odredbe člana 30. stav 2. Zakona o uređenju sudova ("Službeni glasnik RS" 116/08... 103/13), po nalaženju Vrhovnog kasacionog suda, za rešavanje u ovoj pravnoj stvari nadležan je Prvi osnovni sud u Beogradu na osnovu odredbi člana 22. stav 3. Zakona o uređenju sudova i člana 3. stav 1. tačka 4. Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava (''Službeni glasnik RS'' 101/13).

Odredbom člana 83. Zakona o Narodnoj banci Srbije (''Službeni glasnik RS'' 72/03 i 55/04), propisano je da se na prava i obaveze iz radnog odnosa zaposlenih u Narodnoj banci Srbije primenjuje zakon kojim se uređuju položaj i prava zaposlenih u državnim organima, a to je Zakon o radnim odnosima u državnim organima (''Službeni glasnik RS'' 48/91,... 39/02).

Odredbom člana 190. stav 1. Zakona o državnim službenicima (''Službeni glasnik RS'' 72/2013) propisano je da stupanjem na snagu tog zakona prestaje da se, na radne odnose u državnim organima primenjuje Zakon o radnim odnosima u državnim organima, izuzev u pogledu onih prava, obaveza i odgovornosti koja Zakonom o radnim odnosima u državnim organima nisu posebno uređena, a na koja se primenjuje opšti režim radnih odnosa.

Odredbama člana 83. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Narodnoj banci Republike Srbije od 05.11.2012. godine (''Službeni glasnik RS'' 106/2012) propisano je da se na prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa zaposlenih primenjuje zakon kojim se uređuju radni odnosi, ako ovim zakonom nije drugačije određeno.

Odredbom člana 22. stav 3. Zakona o uređenju sudova, propisano je da, pored ostalog, osnovni sud u prvom stepenu sudi i u sporovima povodom zasnivanja, postojanja i prestanka radnog odnosa, o pravima, obavezama i odgovornostima iz radnog odnosa, kao i o naknadi štete koju zaposleni pretrpi na radu ili u vezi sa radom.

Kako je predmet tužbenog zahteva poništaj rešenja Narodne banke Srbije o prestanku radnog odnosa na koji se primenjuje opšti režim radnih odnosa, to jest Zakon o radu, to je za postupanje u ovoj pravnoj stvari nadležan osnovni sud.

Sa iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud je na osnovu odredbe člana 30. stav 2. Zakona o uređenju sudova, rešio kao u dispozitivu ovog rešenja.

REŠENO U VRHOVNOM KASACIONOM SUDU dana 19.03.2015. godine, Us 45/2014

Zapisničar,                                                                                          Predsednik veća – sudija,

Rajka Milijaš,s.r.                                                                             Olga Đuričić,s.r.