Uzp 547/2015

Republika Srbija
VRHOVNI KASACIONI SUD
Uzp 547/2015
13.01.2016. godina
Beograd

U IME NARODA

Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Olge Đuričić, predsednika veća, Dragana Skoka i Ljubice Milutinović, članova veća, sa savetnikom Vesnom Mraković, kao zapisničarem, odlučujući po zahtevu podnetom od strane Agencije za restituciju Republike Srbije, Jedinice za konfesionalnu restituciju iz Beograda, Masarikova 5, za preispitivanje sudske odluke – presude Upravnog suda III-1 U 688/13 od 07.05.2015. godine, uz učešće S. p. c., E.B., S. p. c. o. B. iz B., kao protivnom strankom, koju zastupa punomoćnik M.N., advokat iz B., ... i sa protivnim strankama Republikom Srbijom, koju zastupa Državni pravobranilac Republike Srbije iz Beograda i O. Š. ''V.P.'' iz B., u predmetu vraćanja imovine, u nejavnoj sednici veća, održanoj dana 13.01.2016. godine, doneo je

P R E S U D U

Zahtev se UVAŽAVA, UKIDA SE presuda Upravnog suda III-1 U 688/13 od 07.05.2015. godine i predmet vraća Upravnom sudu na ponovno odlučivanje.

O b r a z l o ž e nj e

Dispozitivom pobijane presude uvažena je tužba S. p. c., E.B., S. p. c. o. B., poništeno je delimično rešenje Agencije za restituciju Republike Srbije, Jedinice za konfesionalnu restituciju, Beograd, broj 46-00-116/10 od 01.11.2012. godine i predmet je vraćen tuženom organu na ponovno odlučivanje. Osporenim delimičnim rešenjem tuženog organa uvažen je zahtev S. p. c. o. B., E.B., S. p. c. na stanu br. 2, površine 54m², i stanu br. 3, površine 38m², koji se nalaze u B., u zgradi upisanoj pod brojem zgrade 1 na kp. br. 1064 KO B., na kp. br. 1064 KO B., osim u delu ove parcele pripadajućeg srazmerno stanu broj 1, površine 68m², koji se nalazi u zgradi upisanoj pod brojem zgrade 1 na kp. br. 1064, na pomoćnim objektima upisanim pod brojem zgrade 2 i 3 na kp. br. 1064 KO B., sve upisano u list nepokretnosti br. 1353 KO B. kao državna svojina Republike Srbije, nosioca prava korišćenja OŠ ''V.P.'' iz B. Rešenjem je obavezana Republika Srbija, kao vlasnik stanova i pomoćnih objekata iz stava 1. dispozitiva rešenja a AP Vojvodina - kao vanknjižni titular prava javne svojine na kp. br. 1064 KO B., osim u delu ove parcele pripadajućeg srazmerno stanu broj 1 postojećem u zgradi upisanoj pod br. zgrade 1 na kp. br. 1064 KO B., da navedene nepokretnosti predaju u svojinu podnosioca zahteva u roku od 30 dana od dana izvršnosti ovog rešenja. OŠ ''V.P.'' iz B., kao korisnik stana broj 3 iz stava 1. dispozitiva rešenja, je obavezana da isti preda u državinu podnosiocu zahteva u roku od 30 dana od dana izvršnosti ovog rešenja, a stan br. 2 iz stava 1. dispozitiva rešenja - u roku od 30 dana od dana kada nastupi neki od razloga predviđen Zakonom o stanovanju za prestanak svojstva nosioca stanarskog prava S.K., odnosno krugu lica koji, prema Zakonu o stanovanju, imaju pravo da nastave zakup predmetnog stana. Organu nadležnom za upis prava na nepokretnostima je naloženo da, po izvršnosti ovog rešenja, izvrši upis prava svojine podnosioca zahteva na nepokretnostima iz stava 1. dispozitiva u javne knjige u kojima se vrši upis prava na nepokretnostima, a nadležni organ za upis prava na nepokretnostima - da izvrši brisanje svih hipotekarnih tereta zabeleženih u bilo čiju korist na nepokretnostima iz stava 1. dispozitiva rešenja. Podnosiocu zahteva je utvrđeno pravo na restituciju stana broj 1, površine 68m², postojećeg u zgradi u B., upisanoj pod br. zgrade 1 na kp. br. 1064 KO B., kao i delu kp. br. 1064 KO B., srazmerno pripadajućem stanu broj 1 u navedenoj zgradi i na navedenoj katastarskoj parceli, s tim da će se o obliku restitucije odlučiti naknadno, kada se za to budu stekli zakonom predviđeni uslovi.

U zahtevu, podnetom zbog povrede zakona i povrede pravila postupka, podnosilac ističe da je pogrešan zaključak Upravnog suda da se u postupku restitucije ne mogu donositi delimična rešenja kada su u pitanju stanovi ili drugi posebni fizički delovi zgrada. Ukazuje na to, da je proizvoljna i netačna konstatacija Upravnog suda da tuženi organ nije u dispozitivu rešenja naveo o kom delu zahteva će se odlučiti naknadno, kad se za to steknu uslovi, jer je stavom 6. dispozitiva osporenog rešenja odlučeno da se podnosiocu zahteva utvrđuje pravo na restituciju stana broj 1, kao i na srazmernom delu kp. br. 1064 KO B., s tim da će se o obliku restitucije odlučiti naknadno, kad se za to budu stekli zakonom predviđeni uslovi. Smatra da je primena procesnog i materijalnog prava od strane Upravnog suda bila proizvoljna, pa predlaže da sud zahtev uvaži, a pobijanu presudu ukine ili preinači.

Protivna stranka, S. p. c., E.B., S. p. c. o. B., u odgovoru na zahtev, predlaže da sud zahtev odbije.

Protivna stranka, Republika Srbija, nije dala odgovor na zahtev.

Protivna stranka, OŠ ''V.P.'' iz B., nije dala odgovor na zahtev.

Postupajući po podnetom zahtevu i ispitujući pobijanu presudu u granicama zahteva u smislu odredbe člana 54. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'' 111/09), Vrhovni kasacioni sud je našao:

Zahtev je osnovan.

Prema razlozima obrazloženja pobijane presude, osporeno delimično rešenje je doneto uz povrede pravila postupka propisane Zakonom o opštem upravnom postupku, jer tuženi organ navedenim delimičnim rešenjem nije odlučio o zahtevu tužioca za vraćanje porodične stambene zgrade upisane pod brojem zgrade 1 na kp. br. 1064 KO B., niti je u dispozitivu rešenja naveo da će o tom delu zahteva odlučiti naknadno, kada se za to steknu uslovi, već je odlučeno o stanovima koji se faktički nalaze u toj zgradi, koja nije etažirana. Po nalaženju Upravnog suda, nije jasno o kom preostalom delu zahteva postupak nije dovršen i treba ga nastaviti radi rešavanja, zbog čega je dispozitiv predmetnog delimičnog rešenja nejasan, a čime je učinjena bitna povreda postupka iz odredbe člana 198. stav 2. u vezi sa članom 205. Zakona o opštem upravnom postupku.

Ocenjujući zakonitost pobijane presude, Vrhovni kasacioni sud nalazi da se zaključivanje Upravnog suda u pobijanoj presudi ne može prihvatiti. Činjenica da u listu nepokretnosti nisu upisani posebni fizički delovi zgrade ne znači da zgrada nije etažirana, jer su u konkretnom slučaju određena lica stekla različita prava na pojedinim stanovima - posebnim fizičkim delovima. Kako su umeđuvremenu, od oduzimanja imovine, fizička lica stekla pravo svojine na delu predmetne nepokretnosti, u postupku restitucije više nije moglo da se stekne pravo svojine na zgradi, već samo na stanovima u toj zgradi, to jest, zgrada, kao celina, ne može da bude predmet vraćanja, već samo pojedini njeni delovi, pa je pravilno odlučio tuženi organ donoseći delimično rešenje u stavu I-V dispozitiva.

Vrhovni kasacioni sud takođe nalazi da su neosnovani razlozi obrazloženja pobijane presude da nije jasno o kom preostalom delu zahteva postupak nije dovršen i da ga treba nastaviti radi rešavanja, jer je stavom VI osporenog rešenja tuženi organ utvrdio pravo podnosioca zahteva na restituciju stana broj 1 u navedenoj zgradi i delu kp. br. 1064 KO B. srazmerno pripadajućem stanu broj 1, s tim da će se o obliku restitucije odlučiti naknadno, kada se za to budu stekli zakonom predviđeni uslovi. Kako je tuženi organ jasno naveo o kom preostalom delu zahteva postupak nije dovršen i da ga treba nastaviti radi rešavanja, ne stoji stav Upravnog suda da je dispozitiv predmetnog delimičnog rešenja nejasan i da je njegovim donošenjem učinjena bitna povreda pravila postupka iz odredbe člana 198. stav 2. u vezi sa članom 205. Zakona o opštem upravnom postupku.

U ponovnom postupku Upravni sud će ponovo oceniti navode tužbe i doneti novu, na zakonu zasnovanu odluku, imajući u vidu primedbe iznete u presudi Vrhovnog kasacionog suda.

Sa iznetih razloga, Vrhovni kasacioni sud je našao da su pobijanom presudom povređena pravila postupka koja su od uticaja na rešenje stvari, pa je, na osnovu odredbe člana 55. stav 3. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu presude i predmet vratio Upravnom sudu, koji je dužan da raspravi pitanja na koje mu je ukazano ovom presudom.

PRESUĐENO U VRHOVNOM KASACIONOM SUDU dana 13.01.2016. godine, Uzp 547/2015

Zapisničar,                                                                                                                        Predsednik veća – sudija,

Vesna Mraković,s.r.                                                                                                        Olga Đuričić,s.r.