Р1 545/2021 3.20.1; сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 545/2021
23.09.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бранислава Босиљковића, председника већа, Бранке Дражић и Данијеле Николић, чланова већа, у парници тужиље АА из ..., против туженог ББ из ...., са боравиштем у ..., ради измене одлуке о моделу виђања деце, одлучујући о сукобу месне надлежности између Основног суда у Трстенику и Првог основног суда у Београду, у седници већа одржаној дана 23.09.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За суђење у овој правној ствари МЕСНО ЈЕ НАДЛЕЖАН Основни суд у Трстенику.

О б р а з л о ж е њ е

Основни суд у Трстенику се, решењем П2 50/21 од 25.06.2021. године, огласио месно ненадлежним за поступање у овој правној ствари и по правноснажности решења списе предмета доставио Првом основном суду у Београду на даље поступање, као стварно и месно надлежном суду.

Први основни суд у Београду није прихватио своју надлежност за поступање у овој правној ствари, већ је списе уз пропратни акт П2 1281/21 од 03.09.2021. године доставио Врховном касационом суду ради решавања сукоба месне надлежности, указујући да се у конкретном случају ради о спору поводом измене одлуке о уређењу модела виђања оца и малолетне деце, да се не ради о искључивој надлежности неког суда, због чега Основни суд у Трстенику није био овлашћен да се огласи месно ненадлежним, без истакнутог приговора месне ненадлежности од стране туженог.

Решавајући настали сукоб месне надлежност, на основу члана 30. став 2. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“ бр. 116/08..., 88/18) и члана 22. став 1. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“ бр.72/2011, 49/2013 – УС, 74/2013 – УС, 55/2014 и 87/2018, 18/2020, у даљем тексту ЗПП), Врховни касациони суд је нашао да је за суђење у овом спору месно надлежан Основни суд у Трстенику.

Тужиља је поднела тужбу Основном суду у Трстенику којом је тражила измену одлуке о начину виђања туженог и њихове малолетне деце, утврђеног пресудом Основног суда у Трстенику П2 73/19 од 10.07.2020. године. Тај суд се по службеној дужности огласио месно ненадлежним за поступање у овој правној ствари и списе предмета уступио Првом основном суду у Београду, сходно члану 261. Породичног закона, имајући у виду да у конкретном случају странке у поступку, као и њихова малолетна деца имају боравиште на територији Града Београда.

Одредбом члана 19. став 1. ЗПП прописано је да ће суд по службеној дужности да се огласи месно ненадлежним ако постоји искључива месна надлежност неког другог суда најкасније у року од осам дана од дана пријема одговора на тужбу. Ставом 3. истог члана прописано је да се суд по приговору месне ненадлежности туженог може огласити месно ненадлежним у року од осам дана од дана пријема одговора на тужбу, док је ставом 4. прописано да ако се тужба не доставља на одговор, тужени може да истакне приговор месне ненадлежности најкасније на припремном рочишту, односно на првом рочишту за главну расправу ако се припремно рочиште не одржава, а пре упуштања у расправљање, о чему суд мора да одлучи у року од осам дана од дана изјављивања приговора.

Чланом 261. Породичног закона прописано је да дете може поднети тужбу у спору за заштиту свог права и спору за вршење, односно лишење родитељског права пред судом опште месне надлежности, или пред судом на чијем подручју оно има пребивалиште, односно боравиште.

Цитиранa одредбa уређује начин одређивања месно надлежног суда у ситуацији када дете поднесе тужбу за заштиту својих права и не може се применити на конкретни случај, јер је тужбу за измену начина виђања малолетне деце и оца, поднела мајка.

Породичним законом и Законом о парничном поступку није предвиђена искључива месна надлежност суда за спорове ради заштите права детета и спорове за вршење родитељског права.

Из тога следи да се Основни суд у Трстенику није могао по службеној дужности – без приговора месне ненадлежности, огласити месно ненадлежним и списе предмета уступити Првом основном суду у Београду.

Из наведених разлога, на основу члана 22. став 1. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа – судија

Бранислав Босиљковић,с.р.

За тачност отправка

управитељ писарнице

Марина Антонић