Кж I 185/05

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
Кж I 185/05
07.03.2005. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

 

 

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Јанка Лазаревића, председника већа, Драгомира Милојевића и Горана Чавлине, чланова већа и саветника Небојше Павловића, записничара, у кривичном предмету оптуженог АА, због кривичног дела неовлашћено држање ватреног оружја и муниције из чл. 33. ст. 2. у вези ст. 1. Закона о оружју и муницији, одлучујући о жалби Окружног јавног тужиоца у Лесковцу, изјављеној против пресуде Окружног суда у Лесковцу К. бр. 70/04 од 19.11.2004. године, у седници већа одржаној дана 07.3.2005. године, донео је

 

 

П Р Е С У Д У

 

Уважењем жалбе Окружног јавног тужиоца у Лесковцу, ПРЕИНАЧУЈЕ СЕ у погледу одлуке о кривичној санкцији пресуда Окружног суда у Лесковцу К. бр. 70/04 од 19.11.2004. године, тако што Врховни суд оптуженог АА, за кривично дело неовлашћено држање ватреног оружја и муниције из чл. 33. ст. 2. у вези ст. 1. Закона о оружју и муницији, за коју је оглашен кривим том пресудом, осуђује на казну затвора у трајању од 6 (шест) месеци.

 

О б р а з л о ж е њ е

 

Пресудом Окружног суда у Лесковцу К. бр. 70/04 од 19.11.2004. године, оптужени АА оглашен је кривим због кривичног дела неовлашћено држање ватреног оружја и муниције из чл. 33. ст. 2. у вези ст. 1. Закона о оружју и муницији и за исто му је изречена условна осуда тако што му је утврђена казна затвора у трајању од 8 (осам) месеци и истовремено одређено да се та казна неће извршити уколико оптужени у року од 2 (две) године по правноснажности пресуде не учини ново кривично дело. Сем тога, том пресудом је оптуженом изречена мера безбедности одузимања предмета и то: аутоматског пиштоља М-84 калибра 7,65 мм, фабричког броја ____, три оквира за наведени пиштољ и муниција калибра 7,65 мм и то 24 комада метака, и одлучено још да оптужени на име трошкова кривичног поступка плати износ од 390,00 динара а на име судског паушала износ од 3.000,00 динара.

 

Против означене пресуде Окружног суда у Лесковцу, жалбу је изјавио Окружни јавни тужилац у Лесковцу, због одлуке о казни, са предлогом да Врховни суд уважењем жалбе преиначи побијану пресуду тако што ће оптуженог АА за извршено кривчно дело осудити на безусловну казну затвора.

 

Бранилац оптуженог АА, адвокат АБ, у изјављеном одговору на жалбу, изнео је да је жалба Окружног јавног тужиоца у Лесковцу неоснована и да стога исту као такву треба одбити и потврдити првостепену пресуду.

 

Републички јавни тужилац Србије је у поднесу Ктж. бр. 310/05 од 21.2.2005. године, предложио Врховном суду да као основану уважи жалбу Окружног јавног тужиоца у Лесковцу.

 

Врховни суд је у седници већа размотрио списе предмета заједно са побијаном пресудом, коју је испитао и у смислу чл. 380. ЗКП, па је по оцени навода и предлога у изјављеној жалби, навода и предлога из одговора на жалбу и предлога Републичког јавног тужиоца из цитираног поднеска, нашао:

 

У првостепеном поступку нису учињене, нити првостепена пресуда садржи оне битне повреде одредаба кривичног поступка а ни повреде кривичног закона, на које Врховни суд, као другостепени, у смислу чл. 380. ЗКП, пази по службеној дужности.

 

По оцени овога суда основано се жалбом Окружног јавног тужиоца у Лесковцу оспорава првостепена пресуда због одкуке о кривичној санкцији.

 

Провстепени суд је правилно утврдио све околности из чл. 41. КЗ СРЈ, које су од значаја за изрицање казне и исте навео у својој пресуди, међутим, тако утврђене околности првостепени суд није одговарајуће ценио, када је оптуженом АА за извршено кривично дело неовлашћено држање ватреног оружја и муниције из чл. 33. ст. 2. у вези ст. 1. Закона о оружју и муницији, изрекао условну осуду, тако што му је утврдио казну затвора у трајању од 8 (осам) месеци и истовремено одредио да се таква казна неће извршити уколико од оптужени у року од 2 (две) године по правноснажности пресуде не учини ново кривично дело.

 

Ово зато, јер првостепени суд није дао одговарајући значај, тежини извршеног кривичног дела и околности да је оптужени АА више пута осуђиван, што све основано указује Окружни јавни тужилац у изјављеној жалби.

 

Стога је Врховни суд, уважењем жалбе Окружног јавног тужиоца у Лесковцу, преиначио првостепену пресуду у погледу одлуке о кривичној санкцији, тако што је оптуженог Небојшу Митровића за извршено кривично дело из чл. 33. ст. 2. у вези ст. 1. Закона о оружју и муницији, осудио на казну затвора у трајању од 6 (шест) месеци, налазећи да је овако изречена казна сразмерна тежини извршеног кривичног дела и степену кивичне одговорности отпуженог као извршиоца, и да је у конкретном случају таква казна нужна и довољна да се у оквиру опште сврхе изрицања кривичних санкција из чл. 5. ст. 2. КЗ СРЈ оствари сврха кажњавања из чл. 33. истог закона.

 

Из изнетих разлога, а на основу чл. 391. ст. 1. ЗКП, одлучено је као у изреци ове пресуде.

 

 

Записничар, Председник већа - судија,

Небојша Павловић, с.р. Јанко Лазаревић, с.р.

 

За тачност отправка

 

ЈК