Кж I 545/05

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
Кж I 545/05
13.04.2005. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

 

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Јанка Лазаревића, председника већа, Милене Инић-Дрецун и Горана Чавлине, чланова већа, и саветника Гордане Бурлић, као записничара, у кривичном предмету против оптуженог АА, због кривичног дела неовлашћено држање опојних дрога из члана 245. став 3. Основног кривичног закона, одлучујући о жалби Окружног јавног тужиоца у Новом Саду, изјављеној против пресуде Окружног суда у Новом Саду К. број 555/04 од 17.02.2005. године, у седници већа одржаној 13.04.2005. године, донео је

 

П Р Е С У Д У

 

Уважењем жалбе Окружног јавног тужиоца у Новом Саду, ПРЕИНАЧУЈЕ СЕ пресуда Окружног суда у Новом Саду К. број 555/04 од 17.02.2005. године, тако што Врховни суд оптуженог АА, за кривично дело неовлашћено држање опојних дрога из члана 245. став 3. Основног кривичног закона, за које је наведеном пресудом оглашен кривим, ОСУЂУЈЕ на новчану казну у износу од 30.000,00 динара, коју је дужан да плати у року од 15 дана по правноснажности пресуде, а у случају да се новчана казна не може ни принудно наплатити, суд ће је извршити тако што ће за сваких започетих 200,00 динара новчане казне одредити један дан затвора.

 

О б р а з л о ж е њ е

 

Пресудом Окружног суда у Новом Саду К. број 555/04 од 17.02.2005. године, оптужени АА, је оглашен кривим за кривично дело неовлашћено држање опојних дрога из члана 245. став 3. ОКЗ и осуђен на новчану казну у износу од 16.000,00 динара. Оптужени је обавезан да на име паушала суду плати износ од 2.000,00 динара. Од оптуженог се одузима опојна дрога хероин.

 

Против наведене пресуде, жалбу је благовремено изјавио Окружни јавни тужилац, због одлуке о казни, с`предлогом да се првостепена пресуда преиначи и оптуженом изрекне строжа казна.

 

Републички јавни тужилац у поднеску Ктж. број 678/05 од 05.04.2005. године, предложио је да се првостепена пресуда преиначи у смислу жалбених навода.

 

Врховни суд је размотрио списе предмета, испитао побијану пресуду, ценио наводе у жалби и предлог Републичког јавног тужиоца, па налази:

 

Жалба је основана.

 

Побијана пресуда не садржи битне повреде одредаба кривичног поступка, нити повреде кривичног закона, на које Врховни суд као другостепени суд, у смислу члана 380. став 1. тачка 1. и 2. Законика о кривичном поступку, пази по службеној дужности.

 

Побијајући првостепену пресуду у делу одлуке о казни, Окружни јавни тужилац у Новом Саду је истакао да првостепени суд приликом одлучивања о казни није у довољној мери ценио степен друштвене опасности кривичног дела и самог учиниоца и да је олакшавајућим околностима дат превелики значај, тако да се изреченом новчаном казном не може остварити сврха кажњавања.

 

Наиме, при одмеравању врсте и висине кривичних санкција, првостепени суд је као олакшавајућу околност ценио ранију неосуђиваност оптуженог као и његово искрено држање пред судом и признање дела, док отежавајућих околности није нашао.

 

По оцени Врховног суда основани су жалбени наводи Окружног јавног тужиоца, с`обзиром на то да је оптужени дуже време употребљавао хероин, тако да ова околност оптуженог као учиниоца кривичног дела, чини друштвено опаснијим него што је то нашао првостепени суд.

 

С`тога Врховни суд налази да је изречена санкција блажа него што је то нужно са становишта сврхе кажњавања и да је првостепени суд дао превелики значај утврђеним олакшавајућим околностима, које по својој природи и значају, посматрано у склопу друштвене опасности извршеног кривичног дела и оптуженог као учиниоца, нису такве да се оправдано може очекивати да ће се новчаном казном у износу од 16.000,00 динара према оптуженом довољно утицати да не врши кривична дела. Зато је Врховни суд преиначио првостепену пресуду у погледу одлуке о казни и оптуженом изрекао новчану казну у већем износу – 30.000,00 динара, налазећи да ће се овом казном остварити сврха кажњавања из члана 33. ОКЗ, у оквиру опште сврхе кривичних санкција из члана 5. став 2. ОКЗ.

 

Из изложеног, на основу члана 391. ЗКП, одлучено је као у изреци пресуде.

 

Записничар, Председник већа-судија,

Гордана Бурлић, с.р. Јанко Лазаревић, с.р.

 

За тачност отправка

 

ЈЧ