Кзз 1139/2014

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 1139/2014
16.12.2014. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Зорана Таталовића, Радмиле Драгичевић-Дичић, Маје Ковачевић Томић и Соње Павловић, чланова већа, са саветником Татјаном Миленковић, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног З.Г., због кривичног дела недозвољене полне радње из члана 182. став 1. у вези члана 181. став 2. КЗ, одлучујући о захтеву за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца Ктз 895/14 од 10.11.2014. године, поднетом против правноснажне пресуде Основног суда у Кикинди К бр.150/14 од 26.08.2014. године, у седници већа одржаној дана 16.12.2014. године, једногласно је донео

П Р Е С У Д У

ОДБИЈА СЕ захтев за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца Ктз 895/14 од 10.11.2014. године, поднет против правноснажне пресуде Основног суда у Кикинди К бр.150/14 од 26.08.2014. године, као неоснован.

О б р а з л о ж е њ е

Правноснажном пресудом Основног суда у Кикинди К бр.150/14 од 26.08.2014. године окривљени З.Г. оглашен је кривим због извршења кривичног дела недозвољене полне радње из члана 182. став 1. у вези члана 181. став 2. КЗ за које му је изречена условна осуда тако што му је утврђена казна затвора у трајању од једне године и истовремено одређено да се иста неће извршити ако окривљени у року од три године не изврши ново кривично дело.

На основу члана 266. ЗКП одређено је да награда и нужни издаци пуномоћника малолетне оштећене адвоката Б.С. падају на терет буџетских средстава суда и да ће исти бити одмерени посебним решењем а на основу члана 264. став 4. ЗКП у вези члана 261. став 2. тачка 9. ЗКП окривљени З.Г. је ослобођен дужности плаћања судског паушала и трошкова кривичног поступка.

Истом пресудом констатовано је да су се након објављивања пресуде заменик ОЈТ Кикинда, окривљени, бранилац и пуномоћник млдб. оштећене одрекли права на жалбу, те је образложење сходно одредбама члана 429. став 1. тачка 1. ЗКП као непотребно изостављено, а пресуда је постала правноснажна даном доношења 26.08.2014. године.

Против наведене правноснажне пресуде Републички јавни тужилац је поднео захтев за заштиту законитости Ктз 895/14 од 10.11.2014. године због повреде закона из члана 439. став 1. тачка 3. ЗКП, у вези члана 6. став 1. Закона о посебним мерама за спречавање вршења кривичних дела против полне слободе према малолетним лицима, са предлогом да Врховни касациони суд усвоји поднети захтев и утврди да је правноснажном пресудом повређен закон у корист окривљеног З.Г.

Врховни касациони суд је сходно одредбама члана 487. и 488. ЗКП, одржао седницу већа, па је нашао да је захтев изјављен од овлашћеног лица и дозвољен.

Након што је захтев за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца у смислу члана 488. став 1. ЗКП достављен браниоцу окривљеног З.Г., адвокату П.В., Врховни касациони суд је одржао седницу већа у смислу члана 488. став 2. ЗКП, о којој није обавештавао странке, јер веће није нашло да би њихово присуство било од значаја за доношење одлуке. На седници већа Врховни касациони суд је размотрио списе предмета, са пресудом против које је захтев за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца поднет, па је по оцени навода у захтеву нашао:

Захтев за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца је неоснован.

Неосновано се у захтеву за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца указује да је побијана пресуда донета уз повреду закона из члана 439. тачка 3. ЗКП у вези члана 6. став 1. Закона о посебним мерама за спречавање вршења кривичних дела против полне слободе према малолетним лицима, ''Службени гласник РС'', број 32/13 од 08.04.2013. године, који је ступио на снагу 16.04.2013. године, дакле који је био на снази у време извршења кривичног дела за које је окривљени З.Г. оглашен кривим.

Чланом 3. став 1. тачка 4. и 5. Закона о посебним мерама за спречавање вршења кривичних дела против полне слободе према малолетним лицима прописано је да се овај закон примењује на учиниоце који су према малолетним лицима извршили кривично дело обљубе злоупотребом положаја (члан 181. КЗ) и кривично дело недозвољене полне радње (члан 182. КЗ).

Чланом 6. став 1. тачка 4. Закона о посебним мерама за спречавање вршења кривичних дела против полне слободе према малолетним лицима прописано је да осудом за кривично дело из члана 3. овог Закона обавезно наступа и правна последица- забрана заснивања радног односа, односно обављања позива или занимања који се односи на рад са малолетним лицима.

Одредбом члана 94. став 1. КЗ прописано је да осуде за одређена кривична дела или на одређене казне могу имати за правну последицу престанак, односно губитак одређених права или забрану стицања одређених права, ставом 2. истог члана прописано је да правне последице осуде не могу наступити кад је за кривично дело учиниоца изречена новчана казна, условна осуда, ако не буде опозвана, судска опомена или када је учинилац ослобођен од казне, док је ставом 3. истог члана прописано да се правне последице осуде могу предвидети само законом и наступају по сили закона којим су предвиђене.

Имајући у виду да је окривљени З.Г. правноснажном пресудом против које је поднет захтев за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца оглашен кривим због кривичног дела недозвољене полне радње из члана 182. став 1. у вези чална 181. став 2. КЗ, и да му је изречена условна осуда, по налажењу Врховног касационог суда, сходно члану 94. став 2. КЗ правне последице престанка, односно губитка одређених права или забрана стицања одређених права према овом окривљеном и не могу наступити, с обзиром на изречену кривичну санкцију. Надаље, по налажењу Врховног касационог суда за наступање правне последице осуде није потребно доношење судске одлуке, већ она наступа по сили закона, сходно члану 94. став 3. КЗ, па су неосновани наводи захтева за заштиту законитости Републичког јавног тужиоца да је правноснажном пресудом, којом, сходно члану 3. став 1. тач. 4. и 5. и члану 6. став 1. тачка 4. Закона о посебним мерама за спречавање вршења кривичних дела против полне слободе према малолетним лицима, није изречена правна последица осуде за кривично дело за које је окривљени З.Г. оглашен кривим, учињена повреда закона из члана 439. тачка 3. ЗКП.

Из напред наведених разлога, донета је одлука као у изреци на основу одредбе члана 491. став 1. ЗКП.

Записничар-саветник,                                                                                                                     Председник већа-судија,

Татјана Миленковић, с.р.                                                                                                              Драгиша Ђорђевић, с.р.