Кзз 596/2016

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 596/2016
24.05.2016. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Зорана Таталовића, Радмиле Драгичевић Дичић, Маје Ковачевић Томић и Драгана Аћимовића, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Драганом Вуксановић, као записничарем, у кривичном предмету окр. Д.В., због кривичног дела злоупотреба службеног положаја из члана 359. став 2. у вези става 1. Кривичног законика, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљеног адв. Р.Л., поднетом против правноснажних пресуда Основног суда у Краљеву К 937/10 од 28.10.2015. године и Апелационог суда у Крагујевцу Кж1 117/16 од 04.02.2016. године, у седници већа одржаној 24.05.2016. године, већином гласова, је донео

П Р Е С У Д У

ОДБИЈА СЕ као неоснован захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног Д.В., поднет против правноснажних пресуда Основног суда у Краљеву К 937/10 од 28.10.2015. године и Апелационог суда у Крагујевцу Кж1 117/16 од 04.02.2016. године.

О б р а з л о ж е њ е

Пресудом Основног суда у Краљеву К 937/10 од 28.10.2015. године окр. Д.В. и С.С., оглашени су кривим због по једног кривичног дела злоупотреба службеног положаја из члана 359. став 2. у вези става 1. КЗ, за која дела им је изречена условна осуда тако што су им утврђене казне затвора у трајању од по шест месеци и истовремено одређено да се казне неће извршити уколико окривљени у року од једне године од дана правноснажности пресуде не учине ново кривично дело.

Одлучујући о жалбама Основног јавног тужиоца у Краљеву, бранилаца окривљених Д.В. и С.С. и окривљене С.С., Апелациони суд у Крагујевцу је пресудом Кж1 117/16 од 04.02.2016. године, жалбе ОЈТ у Краљеву и бранилаца окривљених одбио као неосноване и потврдио првостепену пресуду, док је жалбу окривљене изјављену против првостепене пресуде одбацио као неблаговремену.

Против наведених првноснажних пресуда бранилац окривљеног Д.В., адв. Р.Л., поднео је захтев за заштиту законитости због повреде закона из члана 439. тачка 1. и 2. ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд захтев за заштиту законитости усвоји, обе пресуде преиначи и окривљеног ослободи од оптужбе или да обе пресуде укине и предмет врати првостепеном суду на поновно суђење.

Након што је примерак захтева за заштиту законитости, у смислу члана 488. став 1. ЗКП, доставио Републичком јавном тужиоцу, Врховни касациони суд је одржао седницу већа о којој, у смислу члана 488. став 2. ЗКП, није обавестио јавног тужиоца и браниоца, јер веће није нашло да би њихово присуство седници било од значаја за доношење одлуке.

На седници већа Врховни касациони суд је размотрио списе предмета са пресудама против којих је захтев за заштиту законитости поднет, па је по оцени навода у захтеву, нашао:

Захтев за заштиту законитости браниоца окр. Д.В. је неоснован.

Бранилац окривљеног у захтеву наводи да дело за које је окривљени осуђен није кривично дело јер радње описане у изреци правноснажне пресуде не представљају радње извршења тог кривичног дела чиме је учињена повреда закона из члана 439. тачка 1. ЗКП, као и да су судови погрешно применили Закон о планирању и изградњи и Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних места у општинској управи Општине Краљево, као бланкетних прописа, чиме је учињена повреда закона из члана 439. тачка 2. ЗКП.

По налажењу Врховног касационог суда неосновано бранилац у поднетом захтеву указује на повреде закона из члана 439. тачка 1. и 2. ЗКП.

На исте повреде закона одбрана окривљеног указивала је и у жалби изјављеној против првостепене пресуде, а другостепени суд је нашао да су ти жалбени наводи неосновани и о томе у образложењу пресуде на странама 5 и 6 и у првом ставу на 7 страни дао разлоге, које Врховни касациони суд прихвата и, у смислу одредбе члана 491. став 2. ЗКП, на те разлоге упућује.

Из изнетих разлога, Врховни касациони суд је захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног Д.В. оценио неоснованим и, на основу одредбе члана 491. ЗКП, одлучио као у изреци ове пресуде.

Записничар-саветник                                                                                                     Председник већа-судија

Драгана Вуксановић,с.р.                                                                                               Драгиша Ђорђевић,с.р.