Кзз 685/2016

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 685/2016
07.06.2016. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Зорана Таталовића, Радмиле Драгичевић-Дичић, Соње Павловић и Биљане Синановић, чланова већа, са саветником Олгицом Козлов, записничарем, у кривичном предмету окривљеног Н.К., због кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица из члана 234. став 3. у вези става 1. Кривичног законика и др, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљеног, адвоката В.Д., поднетом против правноснажног решења Вишег суда у Зрењанину Кв 75/16 од 07.04.2016. године, у седници већа одржаној, дана 07.06.2016. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ, као недозвољен, захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног Н.К., поднет против правноснажног решења Вишег суда у Зрењанину Кв 75/16 од 07.04.2016. године.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем Вишег суда у Зрењанину Кв 75/16 од 07.04.2016. године, одбачен је предлог за спајање кривичног поступка који се води против окривљеног Н.К. због кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица из члана 234. став 3. у вези става 1. КЗ и др пред Вишим судом у Зрењанину под бројем К 19/13, поднет од стране поступајућег председника већа, са предметом Вишег суда у Зрењанину К 93/11 који се такође води против окривљеног Н.К. због кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица из члана 234. став 3. у вези става 1. КЗ и др.

Бранилац окривљеног Н.К., адв. В.Д. поднео је захтев за заштиту законитости против наведеног решења, због повреде закона - одредбе члана 485. став 1. тачка 1) у вези са чланом 438. став 1. тачка 1) ЗКП, уз предлог да Врховни касациони суд усвоји поднети захтев као основан, те да укине побијано решење и предмет врати на поновно одлучивање или да исто решење преиначи.

Врховни касациони суд је, на основу члана 486. став 1. и члана 487. став 1. ЗКП, одржао седницу већа на којој је размотрио списе предмета, те је нашао:

Захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног Н.К., је недозвољен.

Одредбом члана 485. став 4. у вези става 1. Законика о кривичном поступку прописани су разлози за подношење захтева за заштиту законитости против правноснажних одлука јавног тужиоца или суда или одлука у поступку које су претходиле њиховом доношењу.

Одредбом члана 485. став 4. Законика о кривичном поступку је, између осталог, прописано да окривљени може поднети захтев за заштиту законитости под условом да је против првостепене одлуке користио редовни правни лек - жалбу.

Из списа предмета и побијаног решења Вишег суда у Зрењанину Кв 75/16 од 07.04.2016. године произлази да против побијаног решења које је донето искључиво ради управљања кривичним поступком није дозвољена жалба, а како је могућност подношења захтева за заштиту законитости условљена претходним изјављивањем редовног правног лека од стране окривљеног, то је поднети захтев одбачен као недозвољен.

Код напред наведеног Врховни касациони суд је, у смислу члана 487. став 1. тачка 2) Законика о кривичном поступку, одлучио као у изреци овог решења.

Записничар-саветник,                                                                                                             Председник већа-судија,

Олгица Козлов, с.р.                                                                                                                 Драгиша Ђорђевић, с.р.