Кзз 754/2021 одбачај ззз; трошкови

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 754/2021
02.09.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгомира Милојевића, председника већа, Биљане Синановић, Радмиле Драгичевић Дичић, Радослава Петровића и Мирољуба Томића, чланова већа, са саветником Сањом Живановић, записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА и др., због кривичног дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 246. став 1. КЗ у вези члана 33. КЗ, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца по службеној дужности окривљеног АА, адвоката Марка Јовановића, поднетом против правноснажних решења Вишег суда у Прокупљу К 8/20 од 14.01.2021. године и Кв 6/21 од 22.01.2021. године, у седници већа одржаној дана 02.09.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ захтев за заштиту законитости браниоца по службеној дужности окривљеног АА, адвоката Марка Јовановића, поднет против правноснажних решења Вишег суда у Прокупљу К 8/20 од 14.01.2021. године и Кв 6/21 од 22.01.2021. године.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем Вишег суда у Прокупљу К 8/20 од 14.01.2021. године одређено је да се браниоцу по службеној дужности окривљеног АА, адвокату Марку Јовановићу, из буџетских средстава суда исплати износ од 525.761,00 динара у року од 60 дана од дана правноснажности решења.

Решењем Вишег суда у Прокупљу Кв 6/21 од 22.01.2021. године одбијена је као неоснована жалба браниоца по службеној дужности окривљеног АА, адвоката Марка Јовановића, а решење тог суда К 8/21 од 14.01.2021. године потврђено.

Против наведених правноснажних решења захтев за заштиту законитости поднео је бранилац по службеној дужности окривљеног АА, адвокат Марко Јовановић, због повреде закона из члана 485. став 1. тач. 1) ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд усвоји захтев за заштиту законитости, укине у целини побијана решења и предмет врати првостепеном суду на поновно одлучивање.

Врховни касациони суд је у седници већа, одржаној у смислу одредаба члана 486. став 1. и члана 487. став 1. ЗКП, размотрио списе предмета са захтевом за заштиту законитости браниоца по службеној дужности окривљеног АА, адвоката Марка Јовановића, па је нашао:

Захтев за заштиту законитости је недозвољен.

Одредбом члана 482. став 1. ЗКП прописано је да против правноснажне одлуке јавног тужиоца или суда или због повреде одредаба поступка који је претходио њеном доношењу, овлашћено лице може поднети захтев за заштиту законитости под условима прописаним у том законику.

Oдредбом члана 483. став 1. ЗКП прописано је да захтев за заштиту законитости могу поднети Републички јавни тужилац, окривљени и његов бранилац с тим да је одредбом става 3. истог члана прописано да окривљени може поднети захтев за заштиту законитости искључиво преко браниоца.

Према одредби члана 71. тачка 5) ЗКП бранилац има право да у корист окривљеног предузима све радње које може предузети окривљени.

У складу са цитираном законском одредбом права браниоца ограничена су правима која у поступку има окривљени па стога бранилац окривљеног има право, али и дужност, да процесне радње предузима само у корист окривљеног, те је сагласно томе овлашћен да захтев за заштиту законитости као ванредни правни лек поднесе искључиво у корист окривљеног, уколико је правноснажном одлуком јавног тужиоца или суда учињена повреда закона наведена у члану 485. став 4. ЗКП на штету окривљеног.

У конкретном случају бранилац по службеној дужности окривљеног АА, адвокат Марко Јовановић, поднео је захтев за заштиту законитости против побијаних решења из разлога што му као браниоцу по службеној дужности нису признати захтевани трошкови на име награде и нужних издатака преко досуђеног износа од 525.761,00 динара.

Имајући у виду да је бранилац окривљеног захтев за заштиту законитости поднео у своје име и за свој рачун, на шта у смислу цитираних законских одредби није овлашћен, Врховни касациони суд је нашао да је у конкретном случају захтев за заштиту законитости браниоца по службеној дужности окривљеног АА, адвоката Марка Јовановића, недозвољен.

Из изнетих разлога Врховни касациони суд је, на основу одредбе члана 487. став 1. тачка 2) ЗКП у вези члана 483. став 1. ЗКП, одлучио као у изреци решења.

Записничар-саветник                                                                                          Председник већа-судија

Сања Живановић, с.р.                                                                                        Драгомир Милојевић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић