Рев 4283/2021 3.19.1.9

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Рев 4283/2021
02.09.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бранислава Босиљковића председника већа, Бранке Дражић и Данијеле Николић чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., Република ..., чији је пуномоћник Верољуб Ђукић адвокат из ..., против тужене Републике Србије – Министарство одбране, коју заступа Државно правобранилаштво - Београд, ради накнаде штете, поводом ревизије тужиоца изјављене против пресуде Апелационог суда у Београду Гж 1765/21 од 08.04.2021. године, у седници већа одржаној 02.09.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ВРАЋАЈУ СЕ списи предмета П 13244/18 Вишем суду у Београду, преко Апелационог суда у Београду, ради допуне поступка.

О б р а з л о ж е њ е

Врховном касационом суду достављен је спис Вишег суда у Београду П 13244/18 ради одлучивања о ревизији тужиоца изјављеној против пресуде Апелационог суда у Београду Гж 1765/21 од 08.04.2021. године.

У поступку претходног испитивања списа, Врховни касациони суд је нашао да за сада нису испуњени процесни услови за одлучивање о ревизији тужиоца.

Из списа произилази да је ревизија тужиоца достављена Војном правобранилаштву у Београду, иако је заступник тужене Републике Србије Државно правобранилаштво.

Одредбама Закона о правобранилаштву ( Службени гласник РС бр. 55/2014) регулисано је да је Државно правобранилаштво заступник Републике Србије у правним поступцима пред судовима, арбитражама, органима управе и другим надлежним органима када Република Србија има положај странке или умешача о чијим правима и обавезама се одлучује у том поступку. Чланом 9. закона регулисано је да су судови и други органи у стварима у којима је предвиђено заступање од стране Државног правобранилаштва дужни да сва писмена непосредно достављају Државном правобранилаштву и да достављање извршено супротно наведеном не производи правно дејство.

У допуни поступка првостепени суд ће примерак ревизије тужиоца доставити законском заступнику тужене – Државном правобранилаштву, а доказ о уручењу здружити списима предмета. По пријему одговора или протека рока за одговор, првостепени суд ће доставити ревизију и евентуални одговор на ревизију са списима предмета Врховном касационом суду, преко другостепеног суда у року од 15 дана ради одлучивања о изјављеној ревизији.(Члан 411. став 3. ЗПП).

На основу члана 419. у вези члана 382. став 2. ЗПП, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци.

Председник већа – судија

Бранислав Босиљковић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић