Рев 5325/2019 3.19.1.25.1.4 посебна ревизија

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Рев 5325/2019
06.02.2020. година
Београд

 

 

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: др Драгише Б. Слијепчевића, председника већа, Јасмине Стаменковић, др Илије Зиндовића, Бранка Станића и Татјане Матковић Стефановић чланова већа, у правној ствари тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Срђан Алексић, адвокат из ..., против тужене Републике Србије, Министарства одбране Београд, коју заступа Војно правобранилаштво, Одељење у Нишу, ради утврђења дискриминације, одлучујући о ревизији тужене изјављеној против решења Апелационог суда у Крагујевцу Гж 2512/19 од 18.06.2019. године, у седници већа одржаној 06.02.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

НЕ ДОЗВОЉАВА СЕ одлучивање о посебној ревизији тужене изјављенoj против решења Апелационог суда у Крагујевцу Гж 2512/19 од 18.06.2019. године.

ОДБАЦУЈЕ СЕ као недозвољена ревизија тужене изјављена против решења Апелационог суда у Крагујевцу Гж 2512/19 од 18.06.2019. године.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем Апелационог суда у Крагујевцу Гж 2512/19 од 18.06.2019. године одбијена је као неоснована жалба тужене и потврђено решење о трошковима садржано у ставу 2. изреке пресуде Вишег суда у Новом Пазару П 93/18 од 25.03.2019. године.

Против другостепеног решења тужена је изјавила благовремену ревизију позивајући се на одредбу члана 404. Закона о парничном поступку.

Према одредби члана 404. Закона о парничном поступку (''Службени гласник РС'' 72/11... 55/14) ревизија је изузетно дозвољена због погрешне примене материјалног права и против другостепене пресуде која не би могла да се побија ревизијом, ако је по оцени Врховног касационог суда потребно да се размотре правна питања од општег интереса или правна питања у интересу равноправности грађана, ради уједначавања судске праксе, као и ако је потребно ново тумачење права (посебна ревизија). О дозвољености и основаности посебне ревизије одлучује Врховни касациони суд у већу од пет судија.

Оцењујући испуњеност услова за дозвољеност ревизије изјављене на основу цитиране законске одредбе, Врховни касациони суд је нашао да у конкретном случају нису испуњени законски услови за изјављивање посебне ревизије. Трошкови поступка представљају споредно потраживање које не чини главни захтев и различити су за сваки случај посебно. Зато не могу бити предмет оцене права на изјављивање ревизије у смислу уједначавања судске праксе.

Из наведених разлога је применом одредбе члана 404. став 2. Закона о парничном поступку одлучено као у првом ставу изреке овог решења.

Испитујући дозвољеност изјављене ревизије на основу одредбе члана 420. у вези са одредбом члана 410. став 2. тачка 5. Закона о парничном поступку (''Службени гласник РС'' 72/11... 55/14) Врховни касациони суд је нашао да ревизија тужене није дозвољена.

Према одредби члана 420. став 1. Закона о парничном поступку странке могу да изјаве ревизију и против решења другостепеног суда којим је поступак правноснажно окончан.

У конкретном случају не ради се о другостепеном решењу којим се правноснажно окончава поступак, нити о решењу против којег је увек дозвољена ревизија сходно одредбама члана 420. ст. 3, 4 и 5. Закона, већ се ради о решењу о трошковима поступка.

Према одредби члана 28. став 1. Закона о парничном поступку кад је за утврђивање стварне надлежности, права на изјављивање ревизије и у другим случајевима прописаним у закону меродавна вредност предмета спора, као вредност предмета спора узима се вредност главног захтева. Према ставу 2. овог члана Закона камата, уговорна казна и остала споредна потраживања као и трошкови поступка не узимају се у обзир ако не чине главни захтев. У конкретном случају, ревизијом тужене побија се решење којим је одлучено о трошковима парничног поступка. Трошкови поступка представљају споредно потраживање и према одредби члана 28. Закона не узимају се у обзир приликом оцене права на изјављивање ревизије у ситуацији када не чине главни захтев. Из тих разлога ревизија није дозвољена.

Зато је применом одредбе члана 413. Закона о парничном поступку, Врховни касациони суд одлучио као у другом ставу изреке.

Председник већа – судија

др Драгиша Б. Слијепчевић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић