Р 308/2020 3.21; делегација надлежности

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р 308/2020
20.05.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бранислава Босиљковића, председника већа, Бранке Дражић и Данијеле Николић, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Игор Марјановић адвокат из ..., против тужене „Raiffeisen Banka“ AD Београд, ради утврђења ништавости и стицања без основа, одлучујући о захтеву Првог основног суда у Београду за одређивање другог стварно надлежног суда, у седници већа одржаној дана 20.05.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДРЕЂУЈЕ СЕ Основни суд у Врању за поступање у овом предмету.

О б р а з л о ж е њ е

Први основни суд у Београду је поднео захтев да се због оптерећености тог суда одреди други стварно надлежни суд за поступање у овом предмету. Разлог на којем је поднети захтев заснован поткрепљен је статистичким подацима - односом броја примљених предмета у том суду и другим основним судовима у Републици Србији, према подацима из извештаја о раду судова у Републици Србији за 2017, 2018. и 2019. годину.

Одредбом члана 62. став 1. ЗПП прописано је да надлежни суд првог степена може сам или на предлог странке да поднесе захтев највишем суду одређене врсте да одреди да у поједином предмету поступа други стварно надлежни суд, ако је очигледно да ће тако лакше да се спроведе поступак или ако за то постоје други оправдани разлози. Према ставу 7. те одредбе, о захтеву надлежног суда првог степена из става првог одлучује веће највишег суда одређене врсте.

По налажењу Врховног касационог суда, испуњени су услови за одређивање другог стварно надлежног суда за поступање у овом предмету јер је због изузетне оптерећености Првог основног суда у Београду очигледно да ће се поступак пред другим основним судом брже спровести. На тај начин странкама ће бити омогућено право на суђење у разумном року и једнак приступ суду, у смислу чланова 2. и 10. став 1. ЗПП у вези члана 32. Устава Републике Србије и члана 6. Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

Из наведених разлога, на основу члана 62. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа - судија

Бранислав Босиљковић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић