Р1 281/07

Република Србија
ВРХОВНИ СУД СРБИЈЕ
Р1 281/07
19.12.2007. година
Београд

Врховни суд Србије у Београду, у већу састављеном од судија: Владимира Тамаша, председника већа, Јованке Кажић и Софије Вагнер-Личеноски, чланова већа, у извршном поступку повериоца "АА", против дужника ББ, ради наплате новчаног потраживања, решавајући сукоб стварне надлежности између Општинског суда у Новом Пазару и Трговинског суда у Ужицу, у седници одржаној 19.12.2007. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овом извршном поступку стварно је надлежан Општински суд у Новом Пазару.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем И. 30/97 од 07.08.2007. године Општински суд у Новом Пазару огласио се стварно ненадлежним за поступање по предлогу извршног повериоца и по правноснажности решења списе доставио Трговинском суду у Ужицу као стварно и месно надлежном суду.

Трговински суд у Ужицу, није прихватио стварну надлежност и списе доставио Врховном суду Србије ради решавања сукоба надлежности.

Решавајући сукоб стварне надлежности, Врховни суд је нашао да је за поступање у овом извршном поступку стварно надлежан Општински суд у Новом Пазару.

Одредбом члана 12. став 1. тачка 4. под б.) Закона о судовима прописано је да је општински суд надлежан да у првом степену решава извршне ствари и спроводи спорове који настану у току или поводом извршног поступка уколико овим законом није друкчије одређено.

У конкретном случају ради се о поступку извршења на основу извршне исправе – решења Општинског суда у Новом Пазару, П. 146/96 од 21.11.1996. године, којом је дужник обавезан да повериоцу преда 870 килограма __ меса или исплати динарску противвредност наведене количине меса по ценама на дан исплате и накнади трошкове поступка, па је за поступање надлежан општински суд у смислу члана 12.став 2. тачка б.) Закона о судовима.

Нема услова за примену члана 73. Закона о стечају, јер је овим одредбама прописана забрана извршења и намирења од дана покретања стечајног поступка односно поступка ликвидације, али се ова забрана односи на ликвидационог дужника, док је у конкретном случају стечајни поступак покренут према повериоцу, а нису испуњени услови за атракцију надлежности прописани чланом 15.став 2. под б) Закона о судовима.

Из изнетих разлога, Врховни суд Србије је на основу члана 23.став 2. Закона о парничном поступку одлучио као у изреци.

Председник већа-судија,

Владимир Тамаш, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Мирјана Војводић

дљ.