Р1 423/2021 3.20.1; сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 423/2021
31.08.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Звездане Лутовац, председника већа, Драгане Маринковић и Гордане Комненић, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Милош Манџукић, адвокат из ..., против туженог „ОТП банка Србија“ АД Београд, коју заступа председник Извршног одбора Предраг Михајловић, ради утврђења ништавости уговора и стицања без основа, одлучујући о сукобу надлежности између Основног суда у Нишу и Трећег основног суда у Београду, у седници одржаној 31.08.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој правној ствари НАДЛЕЖАН ЈЕ Трећи основни суд у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац је Трећем основном суду у Београду поднео тужбу против тужене ради утврђења ништавости уговора и стицања без основа.

Закључујући да је између парничних странака уговорена месна надлежност, Трећи основни суд у Београду се решењем П 42991/20 од 08.12.2020. године огласио месно ненадлежним за поступање у овој парници и по правноснажности решења предмет доставио Основном суду у Нишу као стварно и месно надлежном за поступање.

Основни суд у Нишу није прихватио надлежност већ је предмет доставио Врховном касационом суду ради решавања насталог сукоба надлежности.

Решавајући настали сукоб надлежности на основу члана 22. ЗПП, Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овој правној ствари надлежан Трећи основни суд у Београду.

Према члану 19. Закона о парничном поступку суд ће по службеној дужности да се огласи месно ненадлежним ако постоји искључива месна надлежност неког другог суда, најкасније у року од осам дана од дана пријема одговора на тужбу (став 1). Ако се тужба не доставља туженом на одговор суд ће по службеној дужности да се огласи месно ненадлежним у року од осам дана од дана пријема тужбе (став 2). Суд може да се по приговору месне ненадлежности туженог огласи месно ненадлежним у року од осам дана од дана пријема одговора на тужбу (став 3). Ако се тужба не доставља на одговор тужени може да истакне приговор месне ненадлежности најкасније на припремном рочишту односно на првом рочишту за главну расправу ако се припремно рочиште не одржава пре упуштања у расправљање, о чему суд мора да одлучи у року од осам дана од дана изјављивања приговора (став 4).

Имајући у виду да је у овом случају предмет спора утврђење ништавости уговора и исплата примљеног по основу ништавих одредби уговора, за коју врсту спора није прописана искључива надлежност одређеног суда, а тужени није изјавио приговор месне ненадлежности, то је за поступање у овој правној ствари надлежан Трећи основни суд у Београду.

На основу члана 22. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа – судија

Звездана Лутовац,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић