Р1 425/2021 3.20.1; сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 425/2021
08.09.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Звездане Лутовац, председника већа, Драгане Маринковић и Гордане Комненић, чланова већа, у правној ствари подносиоца приговора Привредно друштво “Лучић-Пригревица“ АД Нови Сад, кога заступа Милош Илић, адвокат из ..., одлучујући о сукобу надлежности између Апелационог суда у Крагујевцу и Вишег суда у Чачку, у седници одржаној 08.09.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За одлучивање о жалби изјављеној против решења Основног суда у Ивањици Р4 П 43/21 од 15.04.2021. године надлежан је Виши суд у Чачку.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем Основног суда у Ивањици Р4 П 43/21 од 15.04.2021. године, одбијен је приговор подносиоца, којим је тражио да се утврди да је у предмету тог суда П 655/19 повређено његово право на суђење у разумном року, гарантовано чланом 32. став 1. Устава Републике Србије.

Против наведеног решења, подносилац је изјавио жалбу Вишем суду у Чачку.

Виши суд у Чачку се решењем Ржг 18/21 од 01.06.2021. године, огласио стварно ненадлежним за поступање у овој правној ствари, закључујући да је у питању парница у којој је за одлучивање о жалби против првостепене пресуде надлежан Апелациони суд у Крагујевцу.

Апелациони суд у Крагујевцу није прихватио надлежност већ је предмет доставио Врховном касационом суду ради решавања насталог сукоба надлежности.

Решавајући настали сукоб надлежности на основу члана 22. ЗПП Врховни касациони суд је нашао да је за поступање о изјављеној жалби надлежан Виши суд у Чачку.

По члану 16. Закона о заштити права на суђење у разумном року, у поступку у коме се штити право на суђење у разумном року, жалба се подноси председнику суда који је одлучивао о приговору (став 1). Он одмах доставља председнику непосредно вишег суда жалбу и списе предмета. Председник непосредно вишег суда води поступак по жалби и одлучивању (став 2).

Имајући у виду да је у питању поступак који је покренут приговором подносиоца ради утврђења повреде права на суђење у разумном року, у питању је поступак ради заштите права на суђење у разумном року, па се без обзира на спор између парничних странака поводом кога се овај поступак води, надлежност суда у првом и другом степену одређује према Закону о заштити права на суђење у разумном року, а не према одредбама Закона о уређењу судова. Због тога је, у овом случају за поступање о изјављеној жалби против првостепеног решења којим је одлучено о приговору подносиоца за утврђење повреде права на суђење у разумном року, надлежан Виши суд као непосредно виши суд у односу на основни суд према члану 16. Закона о заштити права на суђење у разумном року.

На основу члана 22. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа – судија

Звездана Лутовац,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић