Р1 548/2021 3.20.1; сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 548/2021
17.09.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бисерке Живановић, председника већа, Споменке Зарић и Божидара Вујичића, чланова већа, у парници тужиоца АА ПР „Аутосервис АА“ из ..., кога заступа АА као власник, чији је пуномоћник Славица Ракић, адвокат из ..., против туженог ProCredit Bank AД Београд, ради утврђења и стицања без основа, одлучујући о сукобу стварне надлежности између Привредног суда у Ужицу и Основног суда у Ужицу , на седници одржаној 17.09.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За суђење у овој парници стварно је НАДЛЕЖАН Основни суд у Ужицу.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац је поднео тужбу Основном суду у Ужицу против тужене, ради утврђења ништавости и стицања без основа дана 04.01.2021. године. Основни суд у Ужицу се решењем П 43/21 од 19.02.2021. године, огласио стварно ненадлежним за поступање у овој парници, и по правноснажности решења списе предмета доставио Привредном суду у Ужицу као стварно и месно надлежном суду и отказао заказану расправу.

Привредни суд у Ужицу није прихватио своју стварну надлежност већ је предмет доставио уз пропратни акт П 329/2021 од 31.08.2021. године, Врховном касационом суду ради решавања насталог сукоба надлежности.

Врховни касациони суд је на основу одредбе члана 22. став 2. Закона о парничном поступку („Службени гласник РС“ бр. 72/11...87/18) и члана 30. став 2. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“, бр. 116/08...113/17) решавајући сукоб надлежности одлучио да је за суђење стварно надлежан Основни суд у Ужицу.

Према члану 83. Закона о привредним друштвима, предузетник је пословно способно физичко лице које обавља делатност у циљу остваривања прихода, које је као такво регистровано у складу са Законом о регистрацији.

Одредбом члана 25. став 1. тачка 1. Закона о уређењу судова („Службени гласник РС“ број 116/08, са изменама) прописано је да привредни суд у првом степену суди у споровима између домаћих и страних привредних друштава, предузећа, задруга и предузетника и њихових асоцијација ( привредни субјекти), у споровима који настану између привредних субјеката и других правних лица у обављању делатности привредних субјеката, као и када је у наведеним споровима једна од странака физичко лице ако је са странком у односу материјалног супарничарства. Одредбом члана 22. став 2. истог Закона, прописано је да основни суд у првом степену суди у грађанскоправним споровима ако за поједине од њих није надлежан други суд и води извршне и ванпарничне поступке за које није надлежан неки други суд.

У конкретном случају, Привредни суд у Ужицу је по пријему списа увидом у податке регистроване у Агенцији за привредне регистре, утврдио да је тужилац предузетник АА „Аутосервис АА“ из ..., брисан из регистра привредних субјеката 31.03.2015. године, дакле пре подношења тужбе у овој парници. Уговор чија се ништавост тражи у овој парници закључио је док је још обављао предузетничку делатност 2007. године, али у време подношења тужбе 04.01.2021. године, није обављао предузетничку делатност, брисан је из регистра и у поступку учествује као физичко лице.

Како тужилац није привредни субјект-предузетник, већ физичко лице, цитирана законска одредба се не може применити у овом случају па нема места установљењу надлежности привредног суда по члану 25. став 1. тачка 1. Закона о уређењу судова.

Из изнетих разлога решено је као у изреци на основу одредбе члана 22. став 2. ЗПП.

Председник већа - судија

Бисерка Живановић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић