Р1 655/2019 3.20.1 сукоб надлежности; грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 655/2019
04.12.2019. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Звездане Лутовац, председника већа, Јелене Боровац и Бранка Станића, чланова већа, у парници тужиоца AA из ..., чији је пуномоћник Илић Горан, адвокат из ..., против туженог ЈП Дирекција за развој и изградњу Града Врања, кога заступа Градско правобранилаштво у Врању, ради потраживања из радног односа, одлучујући о сукобу надлежности између Привредног суда у Лесковцу и Основног суда у Врању, у седници одржаној 04.12.2019. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овом предмету НАДЛЕЖАН ЈЕ Основни суд у Врању.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац је поднео тужбу Основном суду у Врању против туженог, ради потраживања из радног односа. Тај суд се решењем П1 258/16 од 23.01.2018. године огласио стварно ненадлежним за поступање, налазећи да је против туженог покренут поступак ликвидације, па како је у питању спор између тужиоца физичког лица и туженог правног лица у ликвидацији, ради потраживања из радног односа, а спор настао у вези са поступком ликвидације на који се примењује Закон о привредним друштвима и спору поводом ликвидације привредног друштва, предмет доставио Привредном суду у Лесковцу као стварно надлежном.

Привредни суд у Лесковцу није прихватио надлежност већ је предмет доставио Врховном касационом суду ради решавања насталог сукоба надлежности.

Решавајући настали сукоб надлежности на основу члана 22. ЗПП, Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овом предмету надлежан Основни суд у Врању.

Према члану 25. став 1. тачка 4. Закона о уређењу судова, привредни суд у првом степену суди и у споровима поводом стечаја и ликвидације.

У овом случају, цитирана законска одредба се не може применити јер није у питању спор поводом стечаја и ликвидације, већ је у питању спор ради потраживања из радног односа. С обзиром да спор није настао у вези са поступком ликвидације нити се тужбом оспорава одлука о ликвидацији или неправилности у вези с тим поступком, то је за одлучивање о оваквом тужбеном захтеву надлежан основни суд.

На основу члана 22. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа-судија

Звездана Лутовац,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић