Р4 г 28/2021 1.6.6.7; правни лекови за убрзање поступка

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р4 г 28/2021
23.12.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, судија Драгана Маринковић, у предмету предлагача АА из ... улица ... број .., ради заштите права на суђење у разумном року, одлучујући о приговору предлагача за убрзавање поступка у предмету Врховног касационог суда Рев 4715/2020, након спроведеног испитног поступка, донео је дана 23.12.2021. године

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБИЈА СЕ као неоснован приговор предлaгача за убрзање поступка у предмету Врховног касационог суда Рев 4715/2020.

О б р а з л о ж е њ е

Предлагач је 22.11.2021. године поднео Врховном касационом суду приговор ради убрзања поступка у предмету Врховног касационог суда Рев 4715/2020, са предлогом да се приговор усвоји, утврди повреда права на суђење у разумном року и наложи поступајућем судији да што хитније оконча поступак по ревизији која је поднета 13.10.2020. године.

Одлучујући о приговору на основу чланова 7, 9. и 10. Закона о заштити права на суђење у разумном року („Службени гласник РС“ број 40/15), Врховни касациони суд је нашао да је приговор неоснован.

Након спроведеног испитног поступка утврђено је да се ради о предмету који је примљен у Врховном касационом суду 13.10.2020. године и судији известиоцу предат у рад 15.10.2020. године. Председник Врховног касационог суда је одобрио прекоредно решавање предмета о чему је подносилац приговора обавештен дописом СУ VIII 401/20 од 12.11.2020. године. Из електронског извештаја о кретању овог предмета утврђено је да је о ревизији одлучено у седници већа 17.06.2021. године и предмет је са одлуком достављен Одељењу судске праксе 22.11.2021. године.

Према члану 32. став 1. Устава Републике Србије свако има право да му независан, непристрасан и законом већ установљен суд правично и у разумном року јавно расправи и одлучи о његовим правима и обавезама, основаности сумње која је била разлог за покретање поступка, као и оптужбама против њега. Европска конвенција за заштиту људских права и основних слобода у одредби члана 6. став 1. прописује да свако током одлучивања о његовим грађанским правима или обавезама или о кривичној оптужби против њега има право на правичну и јавну расправу у разумном року пред независним и непристрасним судом образованим на основу закона.

По одредби члана 10. став 1. Закона о парничном поступку странка има право да суд одлучи о њеним захтевима и предлозима у разумном року.

Одредбом члана 4. Закона о заштити права на суђење у разумном року прописано је да при одлучивању о правним средствима којима се штити право на суђење у разумном року, уважавају се све околности предметног случаја, пре свега сложеност чињеничних и правних питања, целокупно трајање поступка и поступање суда, јавног тужилаштва или другог државног органа, природа или врста предмета суђења или истраге, значај предмета суђења или истраге по странку, понашање странака током поступка, посебно поштовање процесних права и обавеза, поштовање редоследа решавања предмета и законски рокови за заказивање рочишта и главног претреса и израду одлука.

Имајући у виду наведене законске одредбе у контексту утврђених чињеница, Врховни касациони суд је закључио да предлагачу није повређено право на суђење у разумном року. При том је овај суд имао у виду период у коме се предмет налазио у Врховном касационом суду, да је о ревизији одлучено и предмет са одлуком достављен Одељењу судске праксе 22.11.2021. године, када је и поднет приговор ради убрзања поступка.

Имајући у виду наведено, применом члана 10. Закона о заштити права на суђење у разумном року одлучено је као у изреци, а о приговору је одлучивао судија одређен годишњим распоредом послова на основу члана 7. став 2. тог закона.

С У Д И Ј А

Драгана Маринковић, с.р.

Поука о правном леку:

Против овог решења предлагач има право жалбе

Врховном касационом суду у року од 8 дана

од дана пријема решења.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић