Спп 4/2021 3.19.1.11

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Спп 4/2021
01.11.2022. година
Београд

ОСНОВНИ СУД У СОМБОРУ

ВЕЗА: 2Су 17 – 10/21

Извод из записника са VI седнице Грађанског одељења Врховног касационог суда одржане 01.11.2022. године.

О Д Л У К А

НЕ ПРИХВАТА СЕ предлог за покретање поступка ради заузимања правног става по захтеву Основног суда у Сомбору.

О б р а з л о ж е њ е

Основни суд у Сомбору је на основу члана 180. и 181. Закона о парничном поступку доставио Врховном касационом суду захтев за решавање спорног правног питања. Поступак за решавање спорног правног питања је покренут по службеној дужности, а уз захтев су достављена три предмета тог суда. У захтеву је наведено да су у току парнични поступци у око 1.500 предмета иницираних тужбама корисника комуналних услуга (физичких лица) против Јавног комуналног предузећа ''Услуга'' из Оџака. Све поднете тужбе су засноване на чињеничним наводима да је тужени ЈКП ''Услуге'' Оџаци у периоду од јула 2018. године до децембра 2020.године од корисника услуга, поред редовне накнаде за испоруку воде, месечно наплаћивало и накнаду за одржавање водомера. Ова накнада је наплаћивана на основу Одлуке о комуналним делатностима (''Сл. лист општине Оџаци'', бр. 16,12, 9/14, 23/14, 10/15, 2/16, 8/16), која је у члановима 27, 28, 30. став 3. и 4., 31. став 3. и члану 51. став 1. тачка 5., дефинисала, између осталог, и да главни мерни инструмент (водомер) чини саставни део водоводних инсталација корисника. Међутим, према члану 31. тада важећег Закона о комуналним делатностима (''Службени гласник РС'', бр. 88/11, 104/16, 95/18) главни мерни инструмент за мерење потрошње воде, уграђен на месту прикључења инсталација корисника на комуналну инфраструктуру, представља саставни део комуналне инфраструктуре. Чланом 26. став 2. Закона о комуналним делатностима, прописано је да расходи за изградњу и реконструкцију објеката комуналне инфраструктуре и набавку опреме представљају, између осталог, елементе за одређивање цена комуналних услуга. Инспекцијским надзором Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре који је спроведен 22.05.2020. године наложено је општини Оџаци усаглашавање Одлуке о комуналним делатностима са чланом 31. Закона о комуналним делатностима, а након чега је Скупштина општине Оџаци 01.12.2020. године донела Одлуку о снабдевању водом за пиће, којом је изостављена накнада за водомер и она се од тада не наплаћује. Основни суд у Сомбору је поставио следећа спорна питања:

1. да ли приликом оцене законитости рада ЈКП ''Услуга'' треба ценити његово поступање кроз примену општих аката локалне самоуправе или непосредно кроз примену Закона о комуналним делатностима, у ситуацији када ове две врсте аката исто питање регулишу на различит начин, а Уставни суд није одлучивао о законитости акта ниже правне снаге?

2. да ли је Основни суд у Сомбору овлашћен да као претходно правно питање у конкретним поступцима ради накнаде штете утврђује законитост општих аката локалне самоуправе у ситуацији када се Уставни суд о том питању неће изјашњавати, јер је општи акт стављен ван снаге пре покретања поступка пред Уставним судом, односно да ли је Основни суд у Сомбору надлежан да поступа у поступцима ради отклањања штетних последица (накнаде штете или исплате стеченог без основа), које су настале непосредном применом општег акта за који није вођен поступак пред Уставним судом за оцену законитости, а који је у очигледној супротности са законом?

3. да ли је јавно комунално предузеће одговорно за штету (пасивно легитимисано), када је поступало у складу са општим актима локалне самоуправе, иако ови акти нису били у сагласности са законом, или је грађанска одговорност искључиво на локалној самоуправи, зато што своје опште акте није благовремено ускладила са законом и због тога што је давала сагласност на одлуке јавних предузећа, иако су биле супротне закону?

У погледу одговора на спорна питања, првостепени суд нема јединствен став.

Врховни касациони суд на седници Грађанског одељења одржаној 01.11.2022. године, није прихватио захтев Основног суда у Сомбору за решавање спорног правног питања, налазећи да на основу чл. 180 – 183. ЗПП, нису испуњени услови за одлучивање, јер питања не спадају у круг спорних правних питања о којима би требало заузимати правни стaв.

Председник Грађанског одељења судија

др Драгиша Б. Слијепчевић