Узп 1/2013 - одбацивање захтева за преиспитивање судске одлуке

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Узп 1/2013
31.01.2013. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Снежане Живковић, председника већа, Вере Пешић и Олге Ђуричић, чланова већа, са саветником суда Радојком Маринковић, као записничарем, решавајући о захтеву П.И. из Н.С., за преиспитивање судске одлуке – пресуде Управног суда III-2 У 19341/10 од 05.10.2012. године, у предмету стамбеном, у нејавној седници већа одржаној дана 31.01.2013. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

 

            Захтев се ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

 

Подносилац захтева предлаже преиспитивање судске одлуке – пресуде Управног суда III-2 У 19341/10 од 05.10.2012. године, којом је одбијена тужба тужиоца П.И. из Н.С. поднета против решења Министарства одбране, Сектора за људске ресурсе, Управе за традицију, стандард и ветеране, Одељења за стамбене послове УП-2 број 51/2010 од 04.08.2010. године. Оспореним решењем од 04.08.2010. године одбијена је, као неоснована, жалба тужиоца изјављена против закључка Министарства одбране, Сектора за људске ресурсе, Управе за кадрове, Одељења за стамбене послове, Одсека за утврђивање права и поделу УП-1 број 2468-27/2001 од 26.02.2010. године, којим закључком је ставом првим диспозитива утврђено да тужиоцу престаје право на стамбено обезбеђење по закључку Управе за кадрове УП-1 број 2468-15/2001 од 07.07.2009. године, а ставом другим диспозитива прихваћен је захтев тужиоца за давање трособног стана у закуп на неодређено време уз обавезу да уговором о размени власништва пренесе у стамбени фонд Министарства одбране и Војске Југославије имајући двособан стан у улици ... у Н.С., са укупним бројем бодова на дан доношења закључка 509. Захтев је поднет због повреде закона, другог прописа или општег акта и повреде правила поступка која је могла бити од утицаја на решење ствари, са предлогом да Врховни касациони суд уважи захтев и преиначи побијану судску одлуку.

У поступку претходног испитивања поднетог захтева Врховни касациони суд је нашао да је захтев недозвољен и поднет од неовлашћеног лица.

Одредбом члана 49. став 1. Закона о управним споровима  је прописано да против правноснажне одлуке Управног суда странка и надлежни јавни тужилац могу да поднесу Врховном касационом суду захтев за преиспитивање судске одлуке. Ставом 2. члана 49. Закона о управним споровима је прописано да захтев може да се поднесе када је то законом предвиђено, у случајевима када је суд одлучивао у пуној јурисдикцији и у стварима у којима је у управном поступку била искључена жалба, а ставом 3. истог члана закона је прописано да захтев може да се поднесе због повреде закона, другог прописа или општег акта или повреде правила поступка која је могла бити од утицаја на решење ствари.

Из побијане пресуде, навода захтева и достављених списа предмета Управног суда III-2 У 19341/10 од 05.10.2012. године произилази да је пре доношења побијане пресуде вођен управни поступак у коме је подносилац овог захтева изјавио жалбу против првостепеног решења, о којој је одлучено оспореним решењем чија законитост је оцењена побијаном пресудом. Стога за решавање овог суда по поднетом захтеву нису испуњени процесни услови прописани цитираним ставом 2. члана 49. Закона о управним споровима, јер захтев за преиспитивање није предвиђен законом у овој управној ствари, Управни суд није одлучивао у пуној јурисдикцији и у управном поступку није била искључена жалба.

Чланом 50. став 2. Закона о управним споровима је прописано да када је странка физичко лице, захтев предаје преко пуномоћника из реда адвоката. У конкретном случају подносилац који је физичко лице захтев за преиспитивање побијане одлуке Управног суда није предао на начин изричито прописан одредбом члана 50. став 2. Закона о управним споровима, преко пуномоћника из реда адвоката.

Одредбом члана 53. став 1. Закона о управним споровима је прописано да ће недозвољен или неблаговремен захтев или захтев који је поднело неовлашћено лице Врховни касациони суд одбацити решењем.

Са изнетих разлога, Врховни касациони суд налази да је поднети захтев недозвољен и поднет од неовлашћеног лица, па је на основу члана 53. став 1. Закона о управним споровима одлучио као у диспозитиву решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

дана 31.01.2013. године, Узп  1/2013

 

Записничар,                                                               Председник већа - судија,

Радојка Маринковић,с.р.                                          Снежана Живковић,с.р.