Узп 193/2013 - одбацивање захтева за преиспитивање судске одлуке

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Узп 193/2013
22.05.2013. година
Београд

Врховни касациони суд у већу састављеном од судија: Снежане Живковић, председника већа, Вере Пешић и Олге Ђуричић, чланова већа, са саветником суда Радојком Маринковић, као записничарем, решавајући о захтеву Р.М. из Б., за преиспитивање судске одлуке – пресуде Управног суда од 27.02.2013. године, у предмету пензијском, у нејавној седници већа одржаној дана 22.05.2013. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

 

            Захтев се ОДБАЦУЈЕ.

О б р а з л о ж е њ е

 

Подносилац захтева је дана 17.05.2013. године поднео Врховном касационом суду захтев за преиспитивање пресуде Управног суда од 27.02.2013. године, у коме није означио број судске одлуке чије се преиспитивање предлаже.  

У поступку испитивања поднетог захтева Врховни касациони суд је нашао да је захтев непотпун.

Чланом 52. став 1. Закона о управним споровима (''Сл. гласник РС'' 111/09), прописано је да захтев за преиспитивање судске одлуке садржи означење судске одлуке чије се преиспитивање предлаже, означење подносиоца захтева, као и разлоге и овим, у коме се предлаже преиспитивање, а ставом 2. истог члана закона прописано је да ће непотпун или неразумљив захтев Врховни касациони суд одбацити решењем против кога није дозвољена жалба.

Одредбама чл. 49. до 55. Закона о управним споровима, које се односе на захтев за преиспитивање судске одлуке, није прописано да Врховни касациони суд у претходном испитивању захтева налаже подносиоцу уређење непотпуног или неразумљивог захтева, нити се овим одредбама суд у поступању по захтеву упућује на примену осталих одредби Закона о управним споровима, па ни одредбе члана 25. Закона којом је прописано да судија појединац у претходном испитивању тужбе позива тужиоца да у остављеном року отклони недостатке непотпуне или неразумљиве тужбе и укаже на последице непоступања по захтеву суда.

Полазећи од изнетог, према ставу Врховног касационог суда, захтев за преиспитивање судске одлуке из члана 49. Закона о управним споровима, који не садржи потребне податке прописане чланом 52. став 1. истог закона, или је неразумљив, суд ће одбацити применом члана 52. став 2. Закона о управним споровима, без позивања подносиоца да допуни или исправи захтев.

С обзиром на наведено и чињеницу да у конкретном случају у захтеву за преиспитивање судске одлуке подносилац није означио судску одлуку чије се преиспитивање предлаже, Врховни касациони суд налази да је захтев непотпун, па је на основу члана 52. став 2. Закона о управним споровима одлучио као у диспозитиву овог решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

дана 22.05.2013. године, Узп  193/2013

 

Записничар,                                                               Председник већа - судија,

Радојка Маринковић,с.р.                                          Снежана Живковић,с.р.