Узп 541/2013 пресуде по захтеву за преиспитивање судске одлуке (одбијање захтева)

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Узп 541/2013
29.01.2014. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Олге Ђуричић, председника већа, Драгана Скока и Стојана Јокића, чланова већа, са саветником Рајком Милијаш, као записничарем, одлучујући о захтеву П.е. доо з.п.п., Н.С., кога заступа пуномоћник Б.К.Б., адвокат из Н.С., за преиспитивање судске одлуке – пресуде Управног суда, Одељење у Новом Саду III-9 У 8690/12 од 03.10.2013. године, са противним странкама Министарством саобраћаја Републике Србије, Београд, Немањина 22-26 и Б.к. ОД К.М., у предмету регистрације и овере реда вожње у међумесном линијском превозу путника, у нејавној седници већа одржаној дана 29.01.2014. године, донео је

П Р Е С У Д У

Захтев се ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

Ставом I побијане пресуде одбијена је тужба подносиоца захтева поднета против решења Министарства за инфраструктуру и енергетику Републике Србије, Сектор за друмски транспорт, чији је правни следбеник Министарство саобраћаја Републике Србије бр. 344-08-22708/2012-04-6 од 31.05.2012. године, којим је усвојен захтев за регистрацију и оверу реда вожње у међумесном линијском превозу путника и дозвољен упис у регистар редова вожње у међумесном превозу превозника Б.к. ОД К.М. на линији Краљево-Косовска Митровица-Ђаковица. Ставом II побијане пресуде одбијен је захтев тужиоца за накнаду трошкова управног спора. Ставом III диспозитива побијане пресуде обавезан је тужилац да заинтересованом лицу надокнади трошкове управног спора у износу од 16.500,00 динара, у року од 15 дана од дана пријема пресуде.

У захтеву за преиспитивање побијане пресуде подносилац као и у тужби наводи да су уговором о заједничком одржавању аутобуске линије од 05.04.2011. године, уговорне странке, превозници Б.к. ад К.М., М.т. доо и П.е. доо, дале сагласност за брисање превозника Б.к.ад са реда вожње на линији Краљево-Косовска Митровица-Ђаковица за регистрациони период 2012-2013 године самим потписивањем уговора. Указује да je одредбом члана 5. став 2. наведеног уговора прописано да се ред вожње може регистровати само на М.т.

Узп 541/2013 - 2 -

доо као прву уговорну страну и подносиоца захтева као другу уговорну страну али не и на Б.к. ОД К.М., осим за случај да за овај регистрациони период буде закључен нов уговор или анекс уговора од 05.04.2011. године. Истиче да је Управни суд доношењем побијане пресуде повредио одредбу члана 41. Закона о управним споровима јер оспорено решење није испитао у целости нити је одговорио на све тужбене наводе. Предлаже да суд захтев уважи и укине или преиначи побијану пресуду.

Противна странка, Министарство саобраћаја Републике Србије је у одговору на захтев навела да је пресуда Управног суда правилна и на закону заснована због чега предлаже да суд захтев као неоснован одбије.

Противна странка Б.к. ОД К.М. није доставила одговор на захтев иако јој је исти, према повратници у списима предмета, уредно достављен на одговор.

Поступајући по поднетом захтеву и испитујући побијану пресуду у границама захтева, а у смислу члана 54. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'' 111/09), Врховни касациони суд је нашао:

Захтев је неоснован.

Према образложењу побијане пресуде Управни суд је нашао на основу чињеничног стања утврђеног у управном поступку и на основу доказа изведених на усменој расправи, да је правилно поступио тужени орган када је, применом одредбе члана 16. став 2. тачка 1. Закона о превозу у друмском саобраћају (''Службени гласник РС'' 46/95... 31/11) и одредаба члана 3. ст. 5. и 6. Општих услова превоза у међумесном друмском превозу путника, нашао да подносилац захтева Б.к. ОД испуњава законом прописане услове за самостално регистровање и оверу реда вожње на релацији Краљево-Косовска Митровица- Ђаковица за регистрациони рок 2012/2013. Према образложењу побијане пресуде тужени орган је правилно закључио да се уговор од 05.04.2011. године, којим је регистрован стари ред вожње, не може сматрати изричитом писменом сагласношћу да се превозник Б.к. ОД брише са предметног реда вожње, јер је тај превозник регистрацијом и овером реда вожње у 2011. години стекао право да у наредном року самостално региструје и овери предметни ред вожње, за нови регистрациони период.

Оцењујући законитост побијане пресуде Врховни касациони суд налази да је побијана пресуда донета без повреде правила поступка, уз правилну примену материјалног права. Ово стога јер се из списа предмета види да је у регистрационом року 2011/2012, који је регистрован и оверен као кооперативни ред вожње превозник Б.к. ОД К.М. био уписан у регистар реда вожње у међумесном превозу на линији Краљево-Косовска Митровица-Ђаковица, чиме је сагласно одредбама члана 16. став 2. тачка 1. Закона о превозу у друмском саобраћају и одредаба члана 3. ст. 5. и 6. Општих услова превоза у међумесном друмском превозу путника стекао право да у наредном року самостално региструје и овери предметни ред вожње за нови регистрациони период. И по налажењу овог суда уговор о заједничком одржавању аутобуске линије од 05.04.2011. године се не може сматрати изричитом писменом сагласношћу да се

Узп 541/2013 - 3 -

превозник Б.к. ОД брише са реда вожње, без обзира што је стари ред вожње био регистрован на више превозника, обзиром да раније регистровани превозници на истом реду вожње нису дали писмену сагласност за брисање неког од њих.

Суд је ценио наводе захтева, који су истицани и у тужби, и налази да су исти неосновани са разлога наведених у образложењу побијане пресуде. Неоснован је навод захтева којим се указује да је побијана пресуда донета уз повреду одредаба члана 41. Закона о управним споровима јер се из списа предмета види да је суд испитао у целини законитост тужбом оспореног решења, на основу чињеничног стања утврђеног у управном поступку као и изведених доказа на усменој расправи односно чињеница утврђених у управно- судском поступку. За своју одлуку Управни суд је у образложењу побијане пресуде дао довољне, јасне и на закону засноване разлоге уз оцену навода тужбе.

Са изнетих разлога, налазећи да су наводи захтева неосновани и да не могу довести до другачије одлуке суда по поднетом захтеву, Врховни касациони суд је на основу члана 55. став 1. Закона о управним споровима одлучио као у диспозитиву ове пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ дана 29.01.2014. године, Узп 541/2013

Записничар, Председник већа - судија Рајка Милијаш,с.р. Олга Ђуричић,с.р.