Ус 11/2016

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ус 11/2016
17.06.2016. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Мирјане Ивић, председника већа, Звездане Лутовац и Божидара Вујичића, чланова већа, са саветником Рајком Милијаш, као записничарем, решавајући сукоб надлежности између Првог основног суда у Београду и Окружног суда у Београду, по тужби Љ.С. из Б., поднетој против одлуке градоначелника Града Београда бр. 360-4330/08-Г од 24.12.2008. године, у предмету предлога ранг листе по конкурсу за продају непрофитних станова, у нејавној седници већа одржаној дана 17.06.2016. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој правној ствари НАДЛЕЖАН ЈЕ Управни суд.

О б р а з л о ж е њ е

Први основни суд у Београду је поднео захтев за решавање сукоба надлежности са Окружним судом у Београду, који се решењем У бр. 182/09 од 13.02.2009. године огласио стварно ненадлежним за поступање по тужби Љ.С. из Б. поднетој против решења градоначелника Града Београда бр. 360-4330/08-Г од 24.12.2008. године, којим је одбијен приговор тужиоца уложен против предлога ранг листе по конкурсу за продају 1000 станова изграђених према одлуци о условима продаје 2000 социјално непрофитних станова у Београду. По правноснажности решења о ненадлежности Окружни суд у Београду је доставио списе предмета Првом општинском суду у Београду као стварно и месно надлежном за поступање.

Решавајући настали сукоб надлежности у смислу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова ("Службени гласник РС" 116/08... 40/15), Врховни касациони суд налази да је за решавање у овој правној ствари надлежан Управни суд на основу одредби члана 29. став 1. Закона о уређењу судова.

Одредбама члана 8. став 1. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'' 111/09) прописано је да управни спор решава Управни суд.

Одредбама члана 14. Закона о управним споровима прописано је да се управни спор може покренути против управног акта који је донет у другом степену као и против првостепеног управног акта против кога није дозвољена жалба у управном поступку.

Одредбaмa члана 4. Закона о управним споровима прописано је да је управни акт, у смислу овог закона, појединачан правни акт који надлежни орган, непосредном применом прописа, решава о одређеном праву или обавези физичког или правног лица, односно друге странке у управној ствари.

Како је предмет тужбеног захтева поништај решења градоначелника Града Београда којим је одбијен приговор тужиоца уложен против предлога ранг листе по конкурсу за продају непрофитних станова, то тужбом оспорена одлука представља управни акт из члана 4. Закона о управним споровима, јер је донета од државног органа у вршењу јавних овлашћења, послова државне управе. По налажењу Врховног касационог суда како предмет тужбе није поништај акта располагања већ поништар решења градоначелника Града Београда, то тужбом оспорена одлука има карактер управног акта из члана 4. Закона о управним споровима и ужива заштиту у управном спору у смислу члана 14. Закона о управним споровима.

Са изнетих разлога, Врховни касациони суд је на основу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова, решио као у диспозитиву овог решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ дана 17.06.2016. године, Ус 11/2016

Записничар,                                                                                                        Председник већа – судија,

Рајка Милијаш,с.р.                                                                                            Мирјана Ивић,с.р.