Ус 44/2014

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ус 44/2014
29.10.2015. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Олге Ђуричић, председника већа, Звездане Лутовац и Божидара Вујичића, чланова већа, са саветником Рајком Милијаш, као записничарем, решавајући сукоб надлежности између Вишег суда у Београду и Управног суда, у правној ствари П.Т. из Б., против тужене Републичке агенције за мирно решавање радних спорова, ради поништаја решења, у правној ствари заштите од дискриминације и злостављања на раду, у нејавној седници већа одржаној дана 29.10.2015. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој правној ствари НАДЛЕЖАН ЈЕ Виши суд у Београду.

О б р а з л о ж е њ е

Виши суд у Београду је поднео захтев за решавање сукоба надлежности са Управним судом који се решењем 22 У 7803/14 од 03.07.2014. године огласио стварно ненадлежним за поступање по тужби П.Т. из Б. поднетoj против решења Републичке агенције за мирно решавање радних спорова број 116-02-30/2014 од 29.04.2014. године, којим се утврђује постојање злостављања на раду запослене М.М. са пребивалиштем у Б. од стране послодавца О.Ш. ''Ј.М.'' са седиштем у Б., који није спречио запосленог П.Т. из Б. и групу наставника окупљену око њега да у дужем временском периоду – током 2013. и 2014. године извршава радње злостављања на раду, а у вези са радом у односу на именовану. Послодавцу, О.Ш. ''Ј.М.'' из Б. је наложено да без одлагања, предузме мере којима ће се спречити даље злостављање на раду М.М. од стране П.Т. и групе наставника окупљене око њега. Управни суд је огласивши се стварно ненадлежним за решавање ове правне ствари предмет уступио Вишем суду у Београду као стварно и месно надлежном суду.

Решавајући настали сукоб надлежности у смислу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова ("Службени гласник РС" 116/08... 101/2013), по налажењу Врховног касационог суда, за решавање у овој правној ствари надлежан је Виши суд у Београду на основу одредби члана 23. став 1. тачка 7. Закона о уређењу судова.

Одредбама члана 8. став 1. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'' 111/09) прописано је да управни спор решава Управни суд.

Одредбама члана 14. Закона о управним споровима прописано је да се управни спор може покренути против управног акта који је донет у другом степену као и против првостепеног управног акта против кога није дозвољена жалба у управном поступку.

Одредбaмa члана 4. Закона о управним споровима прописано је да је управни акт, у смислу овог закона, појединачан правни акт којим надлежни орган, непосредном применом прописа, решава о одређеном праву или обавези физичког или правног лица, односно друге странке у управној ствари.

Одредбом члана 23. став 1. тачка 7. Закона о уређењу судова, прописано је да виши суд у првом степену суди, између осталог, у споровима за заштиту од дискриминације и злостављања на раду.

Како је предмет тужбеног захтева поништај решења Републичке агенције за мирно решавање радних спорова којим је утврђено постојање злостављања на раду, то се по оцени овог суда ради о спору за заштиту од дискриминације и злостављања на раду, за чије решавање је у смислу одредби члана 23. став 1. тачка 7. Закона о уређењу судова надлежан виши суд, и то Виши суд у Београду, сагласно одредби члана 4. став 1. тачка 1. Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава (''Службени гласник РС'' 101/13).

Са изнетих разлога, Врховни касациони суд је на основу одредбе члана 30. став 2. Закона о уређењу судова, решио као у диспозитиву овог решења.

РЕШЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

Записничар,                                                                                                 Председник већа – судија,

Рајка Милијаш,с.р.                                                                                     Олга Ђуричић,с.р.