Кзз 683/2016

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 683/2016
07.06.2016. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Зорана Таталовића, Радмиле Драгичевић-Дичић, Соње Павловић и Биљане Синановић, чланова већа, са саветником Олгицом Козлов, записничарем, у кривичном предмету окривљеног М.Ц., због кривичног дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 246. став 1. Кривичног законика и др, који је преминуо и према коме је предметни кривични поступак обустављен решењем Вишег суда у Лесковцу К 14/16 од 03.03.2016. године, одлучујући о захтеву за заштиту законитости законских наследника - супруге С.Ц. и кћери малолетне А.Ц., поднетом преко пуномоћника - адвоката З.Ђ., против правноснажних решења Вишег суда у Лесковцу К 14/16 од 09.03.2016. године и Вишег суда у Лесковцу Кв 37/16 од 09.05.2016. године, у седници већа одржаној дана 07.06.2016. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

ОДБАЦУЈЕ СЕ, као недозвољен, захтев за заштиту законитости пуномоћника С.Ц. и малолетне А.Ц. - законских наследника иза покојног окривљеног М.Ц., поднет против правноснажних решења Вишег суда у Лесковцу К 14/16 од 09.03.2016. године и Вишег суда у Лесковцу Кв 37/16 од 09.05.2016. године.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем Вишег суда у Лесковцу К 14/16 од 09.03.2016. године одбијен је, као неоснован, захтев за накнаду трошкова кривичног поступка правних следбеника иза покојног М.Ц., С.Ц. и малолетне А.Ц., у кривичном постпуку Вишег суда у Лесковцу К 14/16.

Решењем Вишег суда у Лесковцу Кв 37/16 од 09.05.2016. године одбијена је, као неоснована, жалба пуномоћника правних следбеника иза покојног М.Ц., С.Ц. и малолетне А.Ц. и потврђено решење Вишег суда у Лесковцу К 14/16 од 09.03.2016. године.

С.Ц. - супруга и малолетна А.Ц. - кћер сада покојног окривљеног М.Ц., преко пуномоћника адвоката З.Ђ., поднеле су захтев за заштиту законитости, против наведених правноснажних решења, због повреде закона из члана 485. став 1. тачка 1) у вези са одредбом члана 261. став 2. и одредбом члана 265. ЗКП, уз предлог да Врховни касациони суд поднети захтев усвоји и побијана решења преиначи тако што ће усвојити жалбу правних следбеника сада покојног М.Ц. и досудити им трошкове кривичног поступка као што је то означено у захтеву за накнаду трошкова кривичног поступка или да побијана решења укине и предмет врати на поновни поступак и одлучивање.

Врховни касациони суд је, на основу члана 486. став 1. и члана 487. став 1. ЗКП, одржао седницу већа на којој је размотрио списе предмета, па је нашао:

Захтев за заштиту законитости је недозвољен.

Одредбом члана 482. став 1. Законика о кривичном поступку прописано је да против правноснажне одлуке јавног тужиоца или суда или због повреде одредаба поступка који је претходио њеном доношењу, овлашћено лице може поднети захтев за заштиту законитости под условима прописаним у том Законику.

Одредбом члана 483. став 1. ЗКП прописано је да захтев за заштиту законитости могу поднети Републички јавни тужилац, окривљени и његов бранилац; одредбом члана 483. став 2. ЗКП прописано је да Републички јавни тужилац може поднети захтев за заштиту законитости како на штету, тако и у корист окривљеног. Захтев се може поднети након што је окривљени обухваћен актом амнестије или помиловања или је наступила застарелост, или је окривљени умро, или је казна у потпуности издржана.

Из наведених законских одредби, јасно произлази да законски наследник окривљеног није овлашћен да поднесе овај ванредни правни лек - захтев за заштиту законитости. С`обзиром на чињеницу да су у конкретном случају С.Ц. и малолетна А.Ц. законски наследници покојног окривљеног М.Ц. поднеле захтев за заштиту законитости против наведених правноснажних решења, на шта по закону немају овлашћење, Врховни касациони суд је нашао да је предметни захтев недозвољен.

За разлику од С.Ц. и малолетне А.Ц. - законских наследника покојног окривљеног М.Ц., које нису овлашћена лица, у смислу члана 483. став 1. ЗКП, за подношење захтева за заштиту законитости, Републички јавни тужилац, у смислу члана 483. став 2. ЗКП, може поднети захтев за заштиту законитости у различитим процесним ситуацијама, па и након што је окривљени умро.

Из изнетих разлога, Врховни касациони суд је поступајући на основу члана 30. став 1. Закона о уређењу судова и члана 487. став 1. тачка 2) ЗКП, донео одлуку као у изреци овог решења.

Записничар-саветник,                                                                                                                Председник већа-судија,

Олгица Козлов, с.р.                                                                                                                     Драгиша Ђорђевић, с.р.