Кзз 968/2021 изузеће судије

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Кзз 968/2021
22.09.2021. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Невенке Важић, председника већа, Дубравке Дамјановић, Бате Цветковића, Драгана Аћимовића и Радослава Петровића, чланова већа, са саветником Врховног касационог суда Снежаном Лазин, као записничарем, у кривичном предмету окривљеног АА, због два кривична дела угрожавање сигурности из члана 138. став 1. Кривичног законика, одлучујући о захтеву за заштиту законитости браниоца окривљеног АА – адвоката Драгане Вуканић, поднетом против правноснажних решења Основног суда у Новом Саду К.179/2019 од 24.06.2021. године и КВ-1293/2021 од 21.07.2021. године, у седници већа одржаној дана 22.09.2021. године, једногласно, донео је

П Р Е С У Д У

УСВАЈА СЕ као основан захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног АА – адвоката Драгане Вуканић, па се УКИДА правноснажно решење Основног суда у Новом Саду КВ-1293/2021 од 21.07.2021. године и предмет враћа Основном суду у Новом Саду на поновно одлучивање.

О б р а з л о ж е њ е

Решењем Основног суда у Новом Саду К.179/2019 од 24.06.2021. године одређено је да ће се на главном претресу, пред другим поступајућим судијом, извршити увид у записник о испитивању покојног судског вештака неуропсихијатра др ББ са главног претреса од дана 11.10.2018. године.

Решењем Основног суда у Новом Саду КВ-1293/2021 од 21.07.2021. године одбијена је као неоснована жалба браниоца окривљеног АА – адвоката Драгане Вуканић изјављена против решења Основног суда у Новом Саду К.179/2019 од 24.06.2021. године.

Против наведених правноснажних решења захтев за заштиту законитости поднела је бранилац окривљеног АА – адвокат Драгана Вуканић, због повреда одредаба члана 37. став 1. тачка 4) и члана 388. став 3. ЗКП, са предлогом да Врховни касациони суд усвоји поднети захтев, те да преиначи побијана решења на тај начин што ће наложити да се одреди ново неуропсихијатријско вештачење у личности новог вештака и исти испита непосредно на главном претресу пред новим председником већа или да у целости укине побијана решења и предмет врати на поновни поступак.

Врховни касациони суд је доставио примерак захтева за заштиту законитости Републичком јавном тужиоцу сходно одредби члана 488. став 1. Законика о кривичном поступку, те је у седници већа коју је одржао у смислу члана 490. ЗКП, без обавештавања Републичког јавног тужиоца и браниоца окривљеног, сматрајући да њихово присуство није од значаја за доношење одлуке (члан 488. став 2. ЗКП), размотрио списе предмета и правноснажна решења против којих је захтев за заштиту законитости поднет, па је, након оцене навода изнетих у захтеву, нашао:

Захтев за заштиту законитости је основан.

По налажењу Врховног касационог суда основано бранилац окривљеног АА у поднетом захтеву указује да је доношењем побијаног другостепеног решења Основног суда у Новом Саду КВ-1293/2021 од 21.07.2021. године, којим је одбијена као неоснована жалба браниоца окривљеног изјављена против првостепеног решења, на штету окривљеног повређена одредба члана 37. став 1. тачка 4) ЗКП, обзиром да је у доношењу наведеног другостепеног решења као председник кривичног ванпретресног већа учествовао судија Драган Мутибарић који је морао бити изузет од вршења судијске дужности, јер је у истом кривичном предмету претходно учествовао као судија појединац у доношењу мериторне одлуке о оптужби – првостепене пресуде Основног суда у Новом Саду К-846/18 од 20.11.2018. године која је укинута решењем Апелационог суда у Новом Саду Кж1 12/19 од 30.01.2019. године. Изнетим наводима браниоца окривљеног се другостепено решење побија због битне повреде одредаба кривичног поступка из члана 438. став 1. тачка 4) у вези члана 37. став 1. тачка 4) ЗКП.

Наиме, oдредбама члана 37. став 1. ЗКП предвиђене су ситуације у којима је, у циљу обезбеђења претпоставке непристрасног суда, обавезно изузеће судије од вршења судијске дужности у одређеном предмету, када је због неког одређеног односа и неке његове повезаности са странкама или са предметом, доведена у сумњу његова објективност у поступању. Тиме је успостављена апсолутна законска претпоставка необјективности судије који је у некој од правних ситуација и односа, предвиђених ставом 1. тачка 1) до 4) члана 37. ЗКП.

Одредбом члана 37. став 1. тачка 4) ЗКП прописано је да ће судија или судија- поротник бити изузет од судијске дужности у одређеном предмету, ако је у истом предмету поступао као судија за претходни поступак или је одлучивао о потврђивању оптужнице или је учествовао у доношењу мериторне одлуке о оптужби која се побија жалбом или ванредним правним леком или је учествовао у поступку као тужилац, бранилац, законски заступник или пуномоћник оштећеног, односно тужиоца или је саслушан као сведок или као вештак, ако овим закоником није другачије прописано. Одредба члана 38. став 1. ЗКП обавезује судију да прекине сваки рад на предмету уколико постоје разлози за његово изузеће предвиђени одредбом члана 37. став 1. ЗКП.

У конкретном случају, из списа предмета произилази да је судија Драган Мутибарић учествовао као председник кривичног ванпретресног већа у доношењу другостепеног решења Основног суда у Новом Саду КВ-1293/2021 од 21.07.2021. године, којим је одбијена као неоснована жалба браниоца окривљеног изјављена против првостепеног решења Основног суда у Новом Саду К.179/2019 од 24.06.2021. године којим је одређено да ће се на главном претресу, пред другим поступајућим судијом, извршити увид у записник о испитивању покојног судског вештака неуропсихијатра др ББ са главног претреса од 11.10.2018. године, а које другостепено решење је предмет побијања у поступку пред Врховним касационим судом по поднетом захтеву за заштиту законитости, те даље произилази да је овај судија у истом кривичном предмету претходно учествовао као судија појединац у доношењу мериторне одлуке по оптужби – пресуде Основног суда у Новом Саду К-846/18 од 20.11.2018. године којом је окривљени АА био оглашен кривим због кривичног дела насиље у породици у продужењу из члана 194. став 2. у вези става 1. у вези члана 61. КЗ и осуђен на казну затвора у трајању од 8 месеци, а која пресуда је усвајањем жалбе браниоца окривљеног укинута решењем Апелационог суда у Новом Саду Кж1 12/19 од 30.01.2019. године и предмет враћен првостепеном суду на поновно суђење.

Имајући у виду наведено, ранија процесна улога судије Драгана Мутибарића и то његово учествовање у доношењу укинуте мериторне првостепене одлуке у својству судије појединца, којом приликом је он разматрао и ценио прикупљене податке и доказе у истрази и на главном претресу, између осталог и исказ судског вештака неуропсихијатра др ББ дат на главном претресу од 11.10.2018. године, те заузимао ставове и изјашњавао се на основу тих доказа о кривици окривљеног, дајући закључак да је окривљени учинио дело које је предмет оптужбе, по оцени Врховног касационог суда, представља сметњу његовом каснијем учествовању у раду на истом кривичном предмету и то конкретно законом предвиђен разлог у смислу члана 37. став 1. тачка 4) ЗКП за обавезно изузеће судије Драгана Мутибарића од вршења судијске дужности као председника кривичног ванпретресног већа у доношењу другостепеног решења Основног суда у Новом Саду КВ-1293/2021 од 21.07.2021. године које је предмет побијања у поступку пред Врховним касационим суду по поднетом захтеву за заштиту законитости, а које решење представља процесну одлуку којом се може утицати на вођење и коначан исход поновљеног кривичног поступка, обзиром да је наведеним решењем одбијена као неоснована жалба браниоца окривљеног изјављена против првостепеног решења којим је одлучено да се на главном претресу, пред другим поступајућим судијом, изврши увид у записник о испитивању покојног судског вештака неуропсихијатра др ББ са главног претреса од 11.10.2018. године.

Следствено напред наведеном, по налажењу Врховног касационог суда, другостепено веће Основног суда у Новом Саду је доношењем побијаног другостепеног решења КВ-1293/2021 од 21.07.2021. године учинило битну повреду одредаба кривичног поступка из члана 438. став 1. тачка 4) у вези са чланом 37. став 1. тачка 4) ЗКП, а услед које повреде је укидање побијаног другостепеног решења неопходно.

Стога је Врховни касациони суд, имајући у виду наведено, усвојио као основан захтев за заштиту законитости браниоца окривљеног АА – адвоката Драгане Вуканић и на основу одредбе члана 492. став 1. тачка 1) ЗКП укинуо побијано другостепено решење Основног суда у Новом Саду КВ-1293/2021 од 21.07.2021. године, те је списе предмета вратио Основном суду у Новом Саду на поновно одлучивање у смислу разлога изнетих у овој пресуди, не разматрајући при томе повреду одредбе члана 388. став 3. ЗКП на коју се у захтеву браниоца окривљеног АА такође указује, јер иста не представља дозвољени разлог за подношење захтева за заштиту законитости.

У поновном поступку суд ће имати у виду примедбе из ове пресуде, те ће поступити по истима и најпре отклонити повреду закона на коју му је указано овом пресудом, након чега ће бити у могућности да донесе правилну и на закону засновану одлуку, за коју ће дати јасне, конкретне и аргументоване разлоге.

Са изнетих разлога, Врховни касациони суд је на основу одредбе члана 492. став 1. тачка 1) ЗКП одлучио као у изреци ове пресуде.

Записничар-саветник                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Председник већа-судија

Снежана Лазин, с.р.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Невенка Важић, с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић