Р1 11/2020 3.20.2 сукоб надлежности; грађанско одељење

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 11/2020
05.02.2020. година
Београд

 

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Звездане Лутовац, председника већа, Јелене Боровац и Драгане Маринковић, чланова већа, у предмету извршења извршног повериоца АА из …, чији је пуномоћник Драган Крстић, адвокат из …, против извршног дужника ББ АД …, коју заступа Милан Петровић, адвокат из …, одлучујући о сукобу надлежности између Првог основног суда у Београду и Основног суда у Врању, у седници одржаној 05.02.2020. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање у овој правној ствари НАДЛЕЖАН ЈЕ Основни суд у Врању.

О б р а з л о ж е њ е

Извршни поверилац је Основном суду у Врању поднео предлог за извршење против извршног дужника на основу веродостојне исправе. Основни суд у Врању је донео решење о извршењу И. Ив 63/19 од 14.02.2019. године. На ово решење извршни дужник је изјавио приговор побијајући га у целости, а затим поднеском од 03.09.2019. године истакао приговор месне ненадлежности Основног суда у Врању.

Основни суд у Врању је најпре донео решење Ипв. Ив 284/19 од 11.09.2019. године којим је усвојио приговор извршног дужника, ставио ван снаге решење о извршењу, укинуо све спроведене извршне радње и одредио да се поступак има наставити као поводом приговора против платног налога. Истим решењем се огласио месно ненадлежним за даље поступање у овој правној ствари и предмет уступио Првом основном суду у Београду као стварно и месно надлежном суду.

Први основни суд у Београду није прихватио надлежност већ је предмет доставио Врховном касационом суду ради решавања насталог сукоба надлежности.

Решавајући настали сукоб надлежности у смислу члана 22. ЗПП, Врховни касациони суд је нашао да је за поступање у овој правној ствари надлежан Основни суд у Врању.

Приговор месне ненадлежности се на основу члана 298. ЗПП у вези са чланом 39. Закона о извршењу и обезбеђењу мора изјавити најкасније у приговору којим се побија решење о извршењу, пре упуштања у расправљање о тужбеном захтеву.

У конкретном случају, извршни дужник приговор месне ненадлежности није истакао у приговору против решења о извршењу, већ после упуштања у расправљање, у накнадном поднеску који је поднет после истека рока за приговор против решења о извршењу. Због тога је за поступање у овој правној ствари надлежан Основни суд у Врању.

На основу члана 22. ЗПП, одлучено је као у изреци.

Председник већа-судија

Звездана Лутовац,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић