Р1 549/2021 3.20.1; сукоб надлежности - грађанско право

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Р1 549/2021
17.09.2021. година
Београд

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бисерке Живановић, председника већа, Споменке Зарић и Божидара Вујичића, чланова већа, у парници тужиоца АА из ..., чији је пуномоћник Југослав Вукајловић, адвокат из ..., против туженог ББ из ..., ради дуга, решавајући сукоб месне надлежности између Основног суда у Брусу и Другог основног суда у Београду, у седници одржаној 17.09.2021. године, донео је

Р Е Ш Е Њ Е

За поступање по тужби тужиоца АА из ..., месно је надлежан Основни суд у Брусу.

О б р а з л о ж е њ е

Тужилац АА из ... је 12.11.2019. године, Основном суду у Брусу поднео тужбу против туженог ББ из ..., ради дуга.

Основни суд у Брусу се решењем П 600/19 од 02.08.2021. године, огласио месно ненадлежним за поступање по тужби тужиоца АА и по правноснажности решења списе је доставио Другом основном суду у Београду, као месно надлежном суду, са образложењем да је увидом у Правосудни информативни систем утврђено да је адреса туженог, почев од 07.10.2019. године, Београд, ул. ... бр. .. .

Други основни суд у Београду није прихватио надлежност и предмет је уз акт П 6274/21 од 09.09.2021. године доставио Врховном касационом суду, ради одлучивања о истакнутом сукобу надлежности, указујући да се не ради о спору у коме је прописана искључива месна надлежност неког другог суда.

Решавајући негативни сукоб месне надлежности у смислу члана 22. став 1. Закона о парничном поступку - ЗПП („Службени гласник РС“ бр.72/11, 55/14, 87/18), Врховни касациони суд је утврдио да је за поступање по тужби тужиоца АА, месно надлежан Основни суд у Брусу.

Одредбом члана 19. став 1. ЗПП прописано је да ће суд по службеној дужности да се огласи месно ненадлежним ако постоји искључива месна надлежност неког другог суда, најкасније у року од осам дана од дана пријема одговора на тужбу. Ако се тужба не доставља туженом на одговор, суд ће по службеној дужности да се огласи месно ненадлежним у року од осам дана од дана пријема тужбе (став 2.). Суд може да се по приговору месне ненадлежности туженог огласи ненадлежним у року од осам дана од дана пријема одговора на тужбу (став 3.). Ако се тужба не доставља на одговор, тужени може да истакне приговор месне ненадлежности најкасније на припремном рочишту, односно на првом рочишту за главну расправу, ако се припремно рочиште не одржава, а пре упуштања у расправљање, о чему суд мора да одлучи у року од осам дана од дана изјављивања приговора (став 4. наведеног члана).

Из наведених законских одредаба следи да се, без приговора туженог, суд коме је тужба поднета не може огласити месно ненадлежним у поступцима у којима не постоји искључива месна надлежност неког другог суда. У конкретном случају, предмет спора је дуг, па се не ради о спору у коме је прописана искључива месна надлежност неког другог суда. Тужилац се подношењем тужбе Основном суду у Брусу определио за тај суд као месно надлежан, а тужени, за сада у овој фази поступка, приговор месне ненадлежности није истакао, те се Основни суд у Брусу није могао огласити месно ненадлежним по службеној дужности.

Из наведених разлога, на основу члана 22. став 1. ЗПП, Врховни касациони суд је одлучио као у изреци.

Председник већа - судија

Бисерка Живановић,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић