Узп 134/2016 регистрација привредних субјеката

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Узп 134/2016
29.09.2016. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгана Скока, председника већа, Лидије Ђукић и Бисерке Живановић, чланова већа, са саветником Весном Мраковић, као записничарем, одлучујући по захтеву АА из ..., поднетом преко пуномоћника Владимира Мразека и Радмиле Томић, адвоката из ..., за преиспитивање судске одлуке - пресуде Управног суда III-11 У 10961/14 од 21.01.2016. године, уз учешће Министарства омладине и спорта Републике Србије, као противне странке, у предмету регистрације промене података у Регистру удружења, у нејавној седници већа, одржаној дана 29.09.2016. године, донео је

П Р Е С У Д У

Захтев се ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

Побијаном пресудом одбијена је тужба подносиоца захтева, поднета против решења Министарства омладине и спорта Републике Србије број 070-00- 12/14-03 од 04.07.2014. године, којим је одбијена жалба тужиље, изјављена против решења Агенције за привредне регистре Републике Србије – Регистар удружења, друштава и савеза у области спорта БСЖ 1984/14/01 од 04.06.2014. године, којим је одбачена њена жалба, изјављена против решења Агенције за привредне регистре Републике Србије – Регистар удружења, друштава и савеза у области спорта БСЖ 1984/14 од 30.05.2014. године.

У захтеву за преиспитивање побијане пресуде подносилац истиче да је она уписана у Регистар као заступник Фудбалског клуба ''ББ'' из ..., на основу одлуке Изборне скупштине Фудбалског клуба ''ББ'' из ... од 11.05.2014. године. Сматра да одлука Изборне скупштине клуба од 16.05.2014. године није у складу са законом и општим актима Фудбалског клуба, када су поништене одлуке које су донете 11.05.2014. године, па је она на решење АПР Регистра удружења, друштава и савеза у области спорта од 30.05.2014. године изјавила жалбу, која је одбачена решењем регистратора АПР Регистра удружења, друштава и савеза у области спорта од 04.06.2014. године, на које је она, такође, изјавила жалбу. Одлучујући о њеној жалби на решење од 04.06.2014. године, Министарство омладине и спорта је дана 04.07.2014. године донело тужбом оспорено решење, којим је жалбу одбило. Сматра да су тужбом оспорено решење и побијана пресуда Управног суда незаконити, јер је њима ускраћено њено право на улагање правног лека, које је неспорно према одредбама Закона о општем управном поступку, а који се сходно примењује на основу члана 4. Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре. Предлаже да суд захтев уважи, а побијану пресуду преиначи или укине и предмет врати Управном суду на поновно одлучивање. Противна странка, у одговору на захтев, предлаже да суд исти одбије. Поступајући по поднетом захтеву и испитујући побијану пресуду у границама захтева, а у смислу члана 54. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'' 111/09), Врховни касациони суд је нашао:

Захтев је неоснован.

Према разлозима образложења побијане пресуде, правилно је тужени орган одбио жалбу тужиље, изјављену против решења првостепеног органа, јер, и по оцени Управног суда, жалбу против одлуке регистратора може да поднесе само подносилац регистрационе пријаве, што тужиља у конкретном случају није.

Оцењујући законитост побијане пресуде, Врховни касациони суд налази да је иста донета без повреде правила поступка и уз правилну примену материјалног права. Побијаном пресудом оцењена су сва питања и околности који су могли да буду од утицаја на законитост оспореног закључка, а образложење побијане одлуке садржи јасне и одређене разлоге којима се суд руководио при оцени законитости оспореног решења, које у свему прихвата и овај суд.

Како је одредбом члана 25. став 1. Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре (''Службени гласник РС'' 99/11) прописано да против одлука регистратора подносилац пријаве може да поднесе жалбу министру надлежном за одлучивање о жалби, преко Агенције, у року од 30 дана од дана објављивања одлуке, те како подносилац захтева у конкретном случају није подносилац пријаве за промену у Регистру, и по оцени Врховног касационог суда, подносилац захтева у том поступку нема активну легитимацију за подношење жалбе, већ своја евентуална права може да остварује у посебном поступку у смислу одредбе члана 69. став 2. Закона о спорту (''Службени гласник РС'' 24/11 и 99/11).

Налазећи да остали наводи захтева не могу да доведу до другачије оцене законитости побијане пресуде, Врховни касациони суд је, на основу члана 55. став 1. Закона о управним споровима, одлучио као у диспозитиву пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ

дана 29.09.2016. године, Узп 134/2016

Записничар,                                                                                                                                 Председник већа – судија,

Весна Мраковић,с.р.                                                                                                                Драган Скоко,с.р.

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Марина Антонић

ан