Узп 233/2014

Република Србија
ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Узп 233/2014
07.11.2014. година
Београд

У ИМЕ НАРОДА

Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Олге Ђуричић, председника већа, Драгана Скокa и Бранка Станића, чланова већа, са саветником суда Весном Карановић, као записничарем, одлучујући о захтеву Министарства привреде Републике Србије, за преиспитивање судске одлуке – пресуде Управног суда, Одељења у Нишу II-3 У 10811/13 од 19.06.2014. године, уз учешће противне странке А.B. а.д. Н., са седиштем у Н., улица ... и са противном странком S.Z. д.о.о. из Г., улица ..., у предмету уписа забележбе у регистар заложног права на покретним стварима и правима, у нејавној седници већа одржаној дана 07.11.2014. године, донео је

П Р Е С У Д У

Захтев се УВАЖАВА, УКИДА пресуда Управног суда, Одељења у Нишу II-3 У 10811/13 од 19.06.2014. године и предмет враћа Управном суду на поновно одлучивање.

О б р а з л о ж е њ е

Побијаном пресудом уважена је тужба тужиоца А.B. а.д. Н., поништено решење Министарства финансија и привреде Републике Србије, Секторa за управне и надзорне послове у области привредних регистара, број 144-720-00-00201/2013-34 од 07.05.2013. године (чији је правни следбеник Министарство привреде Републике Србије-подносилац захтева) и предмет враћен надлежном органу на поновно одлучивање. Тужбом оспореним решењем, донетим по жалби S.Z. д.о.о. из Г., поништено је решење Регистратора Агенције за привредне регистре који води Регистар заложног права на покретним стварима и правима, Зл.бр.10227-1/2011 од 06.03.2013. године и предмет враћен првостепеном органу на поновни поступак. Тим првостепеним решењем од 06.03.2013. године, одобрен је упис у Регистар заложног права на покретним стварима и правима забележбe да је дана 05.02.2013. године започео поступак намирења потраживања обезбеђеног уговорним заложним правом које је уписано у Регистар залоге решењем Зл. бр.10227/2011, у корист заложеног повериоца А.B. а.д. Н., са седиштем у Н., улица ...

У захтеву за преиспитивање побијане пресуде поднетом, због битне повреде правила поступка у односу на непримењивање одредбе члана 46. став 1, а у вези члана 48. и члана 49. Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре, подносилац наводи да је Управни суд погрешно оценио да тужени орган у конкретном случају није могао применити одредбу члана 65д Закона о заложном праву на покретним стварима уписаним у регистар. Сматра да иако је одредбом члана 48. Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре прописано да даном почетка примене тог закона у односу на одговарјући регистар престају да важе, између осталог, и одредбе члана 65а до 65ђ Закона о заложном праву на покретним стварима уписаним у регистар (''Службени гласник РС'', бр. 57/03 ... 99/11), у конкретном случају одредбе члана 65а до 65ђ Закона о заложном праву на покретним стварима уписаним у регистар су у примени, сагласно члану 46. Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре, према коме ће се већ започети поступци до дана почетка примене закона за одгаварајуће регистре окончати по прописима по којима су и започети. Тог мишљења је јер је решење Регистратора Агенције за привредне регистре који води Регистар заложног права на покретним стварима и правима донето 06.03.2013. године, што значи пре почетка примене Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре, будући да се тај закон у конкретном случају примењује од 01.05.2013. године, сагласно члану 49. истог закона. Предлаже да суд захтев уважи, те укине побијану пресуду и предмет врати Управном суду на поновно одлучивање.

Противна странка А.B. а.д. Н. у одговору на захтев наводи да је захтев неоснован и предлаже да Врховни касациони суд захтев одбије.

Противна странка S.Z. д.о.о. из Г, којој је захтев уредно достављен, иако је исти према повратници у списима предмета примила 04.08.2014. године, није дала одговор на захтев.

Поступајући по поднетом захтеву и испитујући побијано решење у границама захтева, у смислу члана 54. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'', број 111/09), Врховни касациони суд је нашао:

Захтев је основан.

Основано се наводима захтева за преиспитивање судске одлуке указује да је побијана пресуда донета уз битну повреду правила поступка од утицаја на решење ствари. Наведено јер Управни суд у побијаној пресуди закључује да је у конкретном случају тужени орган применио одредбу члана 65д Закона о заложном праву на покретним стварима уписаним у регистар, коју није могао применити, јер је та одредба престала да важи у смислу одредбе члана 48. Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре.

Према одредби члана 49. Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре (''Службени гласник РС'', број 99/11) тај закон ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у ''Службеном гласнику Републике Србије'', а, између осталог и за Регистар заложног права на покретним стварима и правима, почиње да се примењује од 01.05.2013. године, док је одредбом члана 46. став 1. истог закона прописано да ће се поступци регистрације започети до дана почетка примене овог закона, за одговарајуће регистре, окончати по прописима по којима су започети.

Стога, како је према образложењу побијане пресуде, те стању списа предмета решењем првостепеног органа – Регистратора Агенције за привредне регистре који води Регистар заложног права на покретним стварима и правима од 06.03.2013. године, које је поништено тужбом оспореним решењем, одлучено о захтеву тужиоца А.B. а.д. Н. од 11.02.2013. године за упис забележбе, а која забележба се односи на заложно право на покретним стварима залогодавца S.Z. д.о.о. из Г., које је уписано у корист заложног повериоца А.B. а.д. Н., то се у конкретном случају ради о започетом поступку пре почетка примене наведеног закона, према коме, између осталог, престају да важе одредбе чл. 65а до 65ђ Закона о заложном праву на покретним стварима уписаним у регистар. Наиме, у смислу цитиране одредбе члана 46. Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре, предметни поступак започет подношењем захтева А.B. а.д. Н. дана 11.02.2013. године треба завршити по пропису по коме је започет, односно уз примену и одредби члана 65а до 65ђ Закона о заложном праву на покретним стварима уписаним у регистар.

Због свега наведеног, по оцени овог суда, Управни суд није могао поништити тужбом оспорено решење из разлога што је у конкретном случају тужени орган применио одредбу члана 65д Закона о заложном праву на покретним стварима уписаним у регистар, као одредбу коју није могао применити, с обзиром да се ради о започетом поступку, па је наведена одредба Закона о заложном праву на покретним стварима уписаним у регистар могла бити примењена.

Са изнетих разлога, Врховни касациони суд је нашао да су побијаном пресудом повређена правила поступка која су од утицаја на решење ствари, па је, на основу члана 55. став 3. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'', број 111/09), одлучио као у диспозитиву ове пресуде и предмет вратио Управном суду, који је дужан да расправи питања на која му је указано овом пресудом.

ПРЕСУЂЕНО У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ дана 07.11.2014. године, Узп 233/2014

Записничар,                                                                                                                    Председник већа – судија,

Весна Карановић, с.р.                                                                                                Олга Ђуричић, с.р.